Senąją pirtį valdys transportininkai

Svarbu, Verslas

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos paslaugos“, anksčiau vadintos Klaipėdos autobusų parku. Prieš tokį sprendimą nebalsavo nė vienas politikas, nors diskusijų metu kai kurie iš jų sakė tam nepritariantys. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Opozicijos lyderis konservatorius Ugnius Radvila prieš priimant sprendimą kalbėjo, jog yra gerai, kad ieškoma sprendimų, bet pirties paslaugų teikimas nėra savivaldybės funkcija. Jis abejojo dokumentuose pateiktais skaičiais ir tikino, kad klausimą reikia „persvarstyti fundamentaliai” ir, galbūt, šias paslaugas „atiduoti verslui – lai jas vykdo konkurencingai”.

Ilgiausiai miesto Taryboje dirbantis politikas, mero komandos narys Rimantas Taraškevičius priminė, kad „šis globalus klausimas šioje taryboje neišsisprendžia jau 30 metų”, visada ieškota fundamentalių sprendimų ir niekada nerasta atsakymų. Todėl siūlė pritarti pateiktam projektui.

Konservatorius Aidas Kaveckis sakė, kad pasiūlymas yra netinkamas. Jo manymu, pirtį reikia privatizuoti arba jungti prie AB „Klaipėdos vanduo”, kurios vandenvietė yra šalia pirties. Leonas Makūnas, anksčiau vadovavęs šiai bendrovei, į tai atsiliepė primindamas, kad vandentvarkos įmonės negali vykdyti pašalinių funkcijų.

Kitas konservatorius Andrius Petraitis abejojo pirties prijungimo prie UAB  „Klaipėdos paslaugos” pagrįstumu, nes ji teikia tik su transporto veikla susijusias paslaugas.

Socdemas, buvęs miesto vadovas Vytautas Grubliauskas sutiko, kad pirties paslaugos yra ne savivaldos funkcija, bet tikino, kad „yra socialinė aplinka ir poreikis”. Kalbėdamas apie įmonių jungimo galimybes jis ironizavimo, kad galima svarstyti klausimą ir dėl pirties jungimo prie AB „ Klaipėdos energija” arba Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro ( KRATC).

Po diskusijų už sprendimo projektą balsavo 19 Tarybos narių, 9 balsuojant susilaikė ir nė vienas nebalsavo prieš. Dauguma iš susilaikiusiųjų – opozicijos atstovai. Tačiau sprendimą palaikė opozicionierius liberalas Saulius Liekis.

Taryba pavedė merui „bendrovės „Vildmina“ reorganizavimo procedūrų įgyvendinimą, reikalingų sprendimų priėmimą, reorganizavimo sąlygų patvirtinimą ir paskelbimą, būtinų teisinių veiksmų atlikimą, kad uždaroji akcinė bendrovė „Vildmina“ būtų reorganizuota ir prijungta prie „Klaipėdos paslaugų“ teisės aktų nustatyta tvarka”.

Aiškinamajame rašte tvirtinama, kad po reorganizacijos rasis galimybės greičiau modernizuoti prijungtos įmonės turtą, iš esmės atnaujinti pirties infrastruktūrą, būtų sumažinti eksploataciniai kaštai, o prijungtos įmonės sukaupti nuostoliai neribotų akcininko finansinių lūkesčių pasiekimo. Be to, reorganizacija esą leis išsaugoti miesto gyventojams svarbią pirties paslaugą, jos teikimo vietą, patogumą visoms socialinėms gyventojų grupėms, išlaikyti ir puoselėti tradicijas esamos bendruomenės nariams.

Esą jau pirmaisiais po bendrovių reorganizavimo metais būtų sutaupyta apie 64 580 Eur, nes būtų naikinamos 4 pareigybės (direktoriaus, energetiko, katilų operatoriaus šaltkalvio, pirtininkės-valytojos) ir dėl išorės paslaugų pirkimo (apskaitos tvarkymo ir finansinio audito). 

Aiškinamajame rašte yra pastebėjimas, kad įmonių jungimas nesiejamas su ženkliu pajamų šuoliu – atlikus numatomas investicijas dėl naujai sukurto turto amortizacijos išaugs UAB „Klaipėdos paslaugos“ sąnaudos. Teigiamą veiklos rezultatą UAB „Klaipėdos paslaugos“ esą pasieks tik 3-aisiais veiklos metais po prijungimo, o iki reorganizacijos „Vildminos“ sukauptas nuostolis būtų subalansuotas tik 2030 metais.

„Vildmina“ 2022-aisiais gavo 160 555 eurų pajamų ir patyrė 28 720 eurų siekiantį nuostolį. „Klaipėdos paslaugos“ atitinkamai tais metais gavo 15 115 451 eurą pajamų ir turėjo 1 267 237 eurus sudarantį pelną.  

„Klaipėdos paslaugos“ (tuomet – Autobusų parkas) jau prisijungė ir buvusią savivaldybės bendrovę „Gatvių apšvietimas“. Tokį sprendimą 2021-ųjų vasarą priėmė praėjusios kadencijos miesto Taryba.

„Klaipėdos paslaugų“ vadovai – generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas, Finansų departamento direktorė Elida Mantulovė ir Eksploatacijos departamento direktorius Imantas Paliakas – šiuo yra tapę kaltinamaisiais teismui perduotoje finansinių nusikaltimų byloje.

1 Comment

  1. Klaipėdietė

    Labiausiai patiko paskutinis sakinys. Perduos vėl vieną įmonę vagių ir aferistų šutvei. Bet gal nebeilgai vadovaus ES pinigų grobstytojai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Savivaldybė slepia savo „herojų”

Per mėnesį – du radikaliai skirtingi atsakymai į tą patį klausimą. Tokią biurokratinę ekvilibristiką pademonstravo Klaipėdos savivaldybė, bandydama pasiaiškinti dėl ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

Transportas

Valdžia atsitraukė: į Teatro gatvę grįžo senoji tvarka

Po kilusio pasipiktinimo dėl to, kad Teatro gatvėje leista statyti automobilius kitaip nei numatyta teritorijų planavimo dokumentuose, Klaipėdos savivaldybė grąžino ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This