Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2024-11-21 |
Lapkričio 29 d. 17 val. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į antrąją ekskursiją po parodą „Nuo Šiaurės jūros iki Kūčių stalo“. Apie silkės kelią šį kartą pasakos parodos bendraautorė, Klaipėdos universiteto doktorantė Akvilė Poškienė.
Po ekskursijos susirinkusiųjų lauks Palangos žydų bendruomenės organizuotas žydų kulinarinio paveldo pristatymas, kurį lydės žydiškų užkandžių su silke degustacija. Jį rengia Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės edukatorė Dovilė Rūkaitė, kuri yra „Beigelių krautuvėlės“ sumanytoja, žydų kulinarinio paveldo puoselėtoja, žydų virtuvės kulinarinių knygų ir straipsnių autorė.
Jono Šliūpo muziejuje veikia vieno eksponato paroda apie silkės kelią, kurioje pristatomas analogų neturintis archeologinis radinys – XIX a. požeminei silkių rūšiavimo ir saugojimo inžinerinei sistemai priklausiusio kubilo dangčio dalis su kamščiu.
Populiarindami silkę Lietuvoje daug prisidėjo žydai prekeiviai ir kulinarai. Lietuvos žydai buvo aktyviai įsitraukę į silkių prekybą, o žydų šeimininkės šią žuvį pavertė patiekalais, kurie šiomis dienomis pretenduoja į nematerialaus kultūros paveldo sąrašo šimtuką ir tapo tikru delikatesu.
Renginio organizatorius – Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus ir Palangos žydų bendruomenė.Informaciniai renginio partneriai – Lietuvos žydų bendruomenė, „Beigelių krautuvėlė“, „Bella Toscana“.
Parašykite komentarą