Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2021-09-13 |
Penktadienį, rugsėjo 17 d., 10 val., Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook” paskyroje vyks filmo „Kirbis“ iš ciklo „Ką mes bevalgėm? Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ premjera.
Pusvalandžio trukmės filmas išmokys pasigaminti klaipėdietišką desertą iš moliūgo. Filmo autoriai svečiuosis pas Kisinių kaimo senbuvį Helmutą Lotužį, kuris parodys, kaip šis gardėsis gimsta lietuvininkų virtuvėje. Ponas Helmutas kalba vietine lietuvininkų tarme, jis papasakos apie omamą, mamą, Pozingių Marikę, kuri ir vestuvėms, ir laidotuvėms kaimynams pagelbėt prišokdavo.
Kartu bus ieškoma atsakymų į klausimus, kuo buvo ypatinga lietuvininkų mityba, be kokių patiekalų neįsivaizduojamos jų šventės ir šventadieniai, kas yra menturukai ir ką laikė kūliniame puode. Kodėl omamą vis traukė į gentį? Filmą puošia rudeniniai Minijos slėnių vaizdai, jame skambės lietuvininkų dainos.
Filmo režisierė ir scenarijaus autorė – KU profesorė Dalia Kiseliūnaitė, operatorius Nerijus Jankauskas, montuotojas Dalius Sakavičius.
Filmo nuoroda YouTube kanale čia.
Taip pat siūloma pamatyti ankstesnius šio ciklo filmus apie varškės pyragą, pasidaryti paštetą, sužinoti, kas tokie yra ir kaip gaminami žemgurkiai.
Parašykite komentarą