Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2020-07-20 |
„Klaipėdos vanduo“ informuoja, jog Klaipėdos rajono Dauparų vandenvietėje atlikus vandens tyrimus, aptiktas padidintas boro kiekis.
Lietuvos higienos normoje nustatytas boro koncentracijos standartas geriamajame vandenyje yra 1 mg/l. Dauparų vandenvietėje boro koncentracija siekė 1,5mg/l. Pakartotinai atlikus vandens tyrimą, nustatyta 1,29 mg/l boro koncentracija.
„Klaipėdos vanduo“ praneša, jog apie tai jau informuoti 228 būstų gyventojai, kuriems yra tiekiamas vanduo iš Dauparų vandenvietės. Informacija perduota Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybai bei Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai. Surengtas pasitarimas tarp institucijų.
„AB „Klaipėdos vanduo“ supažindino su esama situacija ir pristatė veiksmų planą, kuriuo bus siekiama sumažinti boro koncentraciją ir gyventojams tiekti švarų geriamąjį vandenį. Dėl gamtinių aplinkybių padidėję boro rodikliai bus mažinami maišant vandenį rezervuaruose bei vežant jį į rezervuarus cisternomis. Vandens kokybė laboratorijose bus tiriama kas savaitę”, – pranešime pažymi rajono administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.
„Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens laboratorijoje vanduo yra tiriamas pagal sudarytą grafiką, kurį patvirtino Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau pati bendrovė praneša geriamą vandenį tirianti dažniau – ne rečiau nei kartą per savaitę.
INFORMACIJA
Daug duomenų apie neigiamą boro poveikį žmonių sveikatai nėra. Boro junginiai yra toksiški tik esant didelėms dozėms – dideli jo kiekiai gali sukelti apsinuodijimus. Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi priimtiną saugų vidutinį boro suvartojimo per parą suaugusiems žmonėms – 0,16 mg boro/kg kūno svorio per parą arba vidutiniškai apie 10 mg boro per parą.
Boro žmogaus organizmas gauna ir su augaliniu maistu: vaisiais ir daržovėmis, ypač lapinėmis, ankštiniais augalais, riešutais. Didžiausia boro koncentracija aptinkama razinose ir riešutuose (iki 14 mg/kg), vaisiuose (apie 2,4-3,4 mg/kg), žaliose daržovėse (iki 2 mg/kg), bulvėse ir kitose daržovėse (apie 1,2-1,4 mg/kg).
Parašykite komentarą