Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2019-02-01 |
Tradicinei Stintų šventei intensyviai besirengiantys palangiškiai atvykusiuosius žada nustebinti ne tik žuvies bei renginių gausa, bet ir ypatingu stintų skoniu. Norėdami šventės „kaltininkei“ suteikti naujo prieskonio, Stintų ordino riteriai šios žuvies ruošimui nusprendė pasitelkti netgi gintarą.
Pasak Stintų ordino magistro Klaido Pakutinsko, tradiciškai Stintų šventėje populiariausias patiekalas yra miltuose apvoliotos keptos stintos.
„Visuomet stintų sezonas prasideda nuo aliejuje keptos, miltuose apviliotos stintos. Kai atsivalgoma šiuo būdu paruoštų stintų, pradedama jas marinuoti, vėliau – rūkyti bei kitaip gaminti“, – pranešime cituojamas Stintų ordino magistras.
Jo teigimu, ypatingu skoniu pasižymi stintų ikrų kotletukai, kurių paragauti galima tik Stintų šventėje, taigi – vieną kartą per metus, ir tik vienoje vietoje. „Šis vieno žvejo gaminamas patiekalas yra tikras ekskliuzyvas“, – įsitikinęs Stintų ordino magistras.
Tad atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik keptomis stintomis neapsiriboti, kadangi kavinių ir restoranų virtuvių šefai, o taip pat – Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintas savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir labai skaniai.
Pasak vieno iš pagrindinių Stintų šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu.
Barbekiu čempionato dalyviai pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį – visuomenei. Šio čempionato metu naudojamos stintos, pristatomi nauji šios žuvies gaminimo būdai, pateikimo forma. Didelis dėmesys skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir patiekalo pateikimui. Tad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.
Geriausi žuvies grilio meistrai artėjančiam Lietuvos čempionatui ėmė rengtis iš anksto, tačiau už juos dar anksčiau apie būsimąją šventę ėmė galvoti Stintų ordino nariai – Gintaro Sičiūno, Stintų ordino maršalo, teigimu ypatingų stintos ruošimo receptų šiųmetei šventei imta ieškoti jau prieš metus.
„Kadangi Palanga yra gintaro kraštas, nusprendėme stintos paruošimui naudoti gintarą. Receptus susirinkome iš senolių – senelių, prosenelių. Vėliau juos išbandėme ir kad išgautume gerą bei ypatingą stintos skonį, receptus teko tobulinti dešimt, o kartais – netgi dvidešimt kartų“, – sakė Stintų ordino narys Gintaras Sičiūnas.
Ypatingi, „gintariniai“, patiekalai Stintų šventės metu bus pristatomi prie Stintų ordino pilies – J. Basanavičiaus gatvės pradžioje įsikūrusios kavinės „Molinis ąsotis“. Čia, be jau įprastų šios žuvies ruošimo būdų, stintos, skumbrės ir lašišos bus kepamos su degintu gintaru. Esą toks žuvies ruošimo būdas yra šio krašto kulinarinis paveldas, o taip iškeptos stintos įgauna gražaus rusvumo bei specifinį dūmų kvapą ir skonį.
Stintų šventės metu šviežią žuvį pardavinės apie dvidešimt vietos žvejų, o pati šventė vyks jau kitą savaitgalį, vasario 8-10 dienomis, tačiau didysis šventės šurmulys įsisuks šeštadienį, vasario 9 d.
Parašykite komentarą