Vis daugiau lietuvių valgo šviežią žuvį

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2019-01-13

Pernai lietuviai žuvų produktų valgė mažiau, tačiau vis daugiau jų pradėjo rinktis šviežią žuvį.

Žemės ūkio ministerija praneša, kad kas dvejus metus atliekama Eurobarometro apklausa apie ES žuvų produktų vartotojų įpročius rodo, kad bent kartą per savaitę maitinimo įstaigose ar namuose žuvį valgo 31 proc. Lietuvos gyventojų, o ES vidurkis – 41 proc. Neperkančių žuvies žmonių mūsų šalyje padaugėjo 7 proc.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Populiariausia vieta naujiems, neišbandytiems žuvų produktams paragauti lietuviams yra savo namų virtuvė. Daugiau nei pusė apklaustųjų iš viso nėra valgę žuvininkystės produktų restoranuose ar kitose maitinimo įstaigose.

Pagrindinėmis žuvų įsigijimo vietomis 2018 m. išliko prekybos centrai ir turgus. Juose lietuviai reguliariai perka šaldytą, šviežią ar konservuotą produkciją.

Gerokai labiau nei statistinis europietis lietuviai yra pamėgę rūkytus, sūdytus, džiovintus ar marinuotus žuvų produktus. Pagal šį pomėgį Lietuva – antra Europoje (po Danijos), o išaugus šviežios žuvies vartojimui 2018 m. Lietuva pagaliau pasiekė ES vidurkį (67 proc.).

Perkantiems žuvininkystės produktus lietuviams daug labiau nei daugeliui kitų ES šalių gyventojų rūpi produkto išvaizda, šviežumas ir kaina. Tačiau palyginti su 2016 m. atliktos apklausos rezultatais, kaina nebėra pagrindinis kriterijus. Anuomet kaina buvo svarbiausia net 76 proc. lietuvių (ES vidurkis – 58 proc.), o 2018 m. – 72 proc. (ES vidurkis – 52 proc.). O produkto šviežumo kriterijaus reikšmė išaugo nuo 75  iki 78 proc.

Lietuviai pirkėjai beveik dvigubai dažniau nei statistinis ES vartotojas iš viso neteikia pirmenybės žuvų kilmei.

Apklausos duomenys rodo, kad principas „rinkis žuvį lietuvišką“ nėra populiarus. Šiuo aspektu mes neprilygstame net latviams ir estams, kurie savo šalies žvejų sugautos ar akvakultūros ūkiuose išaugintos žuvies parduotuvėse ieško beveik perpus dažniau negu lietuviai.

Apklausa parodė, kad kitiems ES gyventojams labiau patinka jūrų žuvų produktai, o štai lietuviai labiau linkę valgyti gėlavandenes žuvis.

Skaitydami produktų etiketes, vis daugiau lietuvių nori sužinoti, kur produktas sugautas ar išaugintas, o štai visoje ES padaugėjo vartotojų, kuriems aktuali informacija apie naudotus žvejybos įrankius.

Apklausti ES ir Lietuvos vartotojai beveik vienbalsiai patvirtino, kad jiems labai svarbu žinoti perkamo produkto tinkamumo vartoti datą.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Kuo rizikuoja vaikai, nevalgantys žuvies?

Jei vaikai iš daržovių valgo tik bulves, o nuo žuvies kvapo sprunka iš virtuvės, kaip juos įtikinti sveikai maitintis? Kokie ...
2024-11-08
Skaityti daugiau

Regionas

Už nehigienišką prekybą žuvimi skyrė piniginę baudą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), tikrindama įtarimus dėl Šventojoje, Kopų gatvėje, nehigieniškomis sąlygomis rūkomos ir galimai neteisėtai prekiaujamos žuvies, ...
2024-11-05
Skaityti daugiau

Nuomonės

Neoficiali Viktoro Orbano dienotvarkė

Nelabai teko girdėti, kokį savo pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) 2024 m. II pusmečiui planą pristatė Vengrijos valdantieji politikai, tačiau rodos, ...
2024-08-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This