
Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
![]() | 2017-12-23 |
Vos para liko iki gražiausios metų pabaigos šventės – Šv. Kalėdų.
Sunku įsivaizduoti lietuvį, kuris, kad ir kur begyventų, Kalėdų išvakarėse neruoštų tegul ir simbolinės Kūčių vakarienės.
Daugelis iš mūsų Kūčių stalo neįsivaizduojame be tradicinių silkės, kitų žuvies, grybų patiekalų, kūčiukų, spanguolių kisielius, aguonpienio, burokėlių mišrainės ir pan.
Tačiau kiekvienas šalies etnografinis regionas turi dar tik jam vienam būdingą, iš senesnių laikų išsaugotą specifinį, tam regionui būdingą Kūčių patiekalą. Žemaičiams tokia yra vadinamoji spirgynė (kiti ją dar vadina kanapine).
Patiekalas lengvai pagaminamas ir yra labai sveikas, o, atsižvelgiant į dabartines virtuvės madas, puikiai tinka ir veganišką mitybą propaguojantiems žmonėms. (Juoba kad Kūčių vakarienė ir privalo būti veganiška: tiesiog tokio žodžio žemaičiai nežinojo!)
Spirgynei paruošti reikalingi tik keturi produktai: kanapių ir linų sėmenų sėklos, druska ir karštos bulvės. Kai kurios moterys dar naudoja ir svogūnus, bet to daryti nepatartina: svogūnais pagardinta spirgynė praranda specifinį, tik jai vienai būdingą skonį, be to, svogūnai maiste greitai genda, o tradiciškai pagaminta spirgyne, jei jos pasidarysite daugiau, galėsite mėgautis visą šventinį laikotarpį, ji puikiai išsilaiko ir ilgesnį laiką.
Klaipėdoje kanapių sėklomis ir linų sėmenimis prekiauja ne tik specializuotos Aliejaus parduotuvės, bet ir visi didieji prekybos tinklai, tad išbandyti spirgynę, jei to iki šiol nedarėte, galite suskubti dar šiemet.
Šis patiekalas geras ir tuo, kad pagaminimas labai greitai, per keletą minučių, kas itin svarbu ruošiant tradicinį 12 patiekalų stalą.
Saujelę kanapių ir saujelę linų sėmenų sėklų gerai pakepiname visiškai sausoje karštoje keptuvėje ir paliekame atvėsti. Atvėsusias sėklas sumalame kavamale arba sutriname rankiniu trintuvu iki vientisos masės. Dedame druskos (galima pagardinti ir juodaisiais pipirais), viską išmaišome ir – patiekalas paruoštas!
Valgome su karštomis, su lupenomis išvirtomis bulvėmis, nuluptas mirkydami į spirgynę. Skanaus!
Parašykite komentarą