Senelių globos namai Melnragėje artėja prie statybų stadijos (1)

Miestas, Svarbu
Avatar photoPalmira Martinkienė
2024-09-17

Užsitęsusi diskusija dėl būtinybės Klaipėdoje turėti antrus savivaldybės pavaldumo senelių globos namus pamažu įgauna konkrečius kontūrus. Tokius namus planuojama įrengti Melnragėje buvusių vaikų globos namų vietoje. Dėl to teks rekonstruoti Aušros g. 41 esantį pastatą.

Didžiąją dalį – net 85 proc. – rekonstrukcijos išlaidų padengs struktūriniai Europos Sąjungos fondai, likusią sumą skirs savivaldybė iš miesto biudžeto. Preliminari viso projekto vertė – 11,6 mln. eurų.

Melnragė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Senelių globos namai turėtų talpinti 80 asmenų, jiems planuojama įrengti dviejų korpusų pastatą. 13 kambarių būtų skirta demencija sergantiems senoliams.

Be gyvenamųjų patalų – kambarių – numatoma įrengti bendravimo erdves, medicinos kabinetus, administracines, maitinimo, maisto gamybines, technines ir kt. patalpas. Pastatas ir patalpos bus pritaikytos specifiniams neįgaliųjų poreikiams.

Taip pat bus sutvarkyta aplinka – įrengti pasivaikščiojimo takai, suformuotos poilsio zonos iš augalų ir medžių, pastatyti suoliukai ir pavėsinės, lengvųjų automobilių privažiavimo ir stovėjimo aikštelė.

Antradienį šį klausimą Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams pristačiusi savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Sandra Tamašauskienė priminė, jog šis projektas yra įtrauktas ir į Klaipėdos regiono plėtros planą, ir į miesto strateginį veiklos planą.

Pasak komiteto nario Sauliaus Liekio, projektas jau buvo viešai pristatytas, pateikta keletas pasiūlymų projektuotojams.

„Mes su Jolanta [Skrabuliene] turbūt jau trečią kadenciją laukiam ir laukiam šito stebuklo, gal kada ir sulauksim“, – replikavo jis.

Pasak S. Tamašauskienės, rangos darbus planuojama pirkti arba šių metų gale, arba kitų metų pradžioje ir kitais metais pradėti statybas. Tikimasi, jog senelių globos namai duris atvers ne vėliau 2027-ųjų.

Politikai be didesnių diskusijų bendru sutarimu minėtam projektui pritarė. Jį dar turės palaiminti ir miesto taryba.

Sutartis dėl projektavimo darbų su bendrove „Uostamiesčio projektas“ buvo pasirašyta dar 2018-ųjų vasarą, tačiau vėliau ji buvo sustabdyta.

„Pagrindo vykdyti jai nebuvo, nes senasis bendrasis planas toje vietoje nenumatė galimybės statyti šitokios paskirties objekto. Kitais metais jau turėtų būti parengtas techninis projektas ir bus galima skelbti šio labai reikalingo objekto rangos konkursą”, – po bendrojo plano patvirtinimo 2021-ųjų spalį sakė tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, bet praėjusios kadencijos valdžia taip ir nepasistūmėjo šia kryptimi.

INFORMACIJA

2022 m. socialinės globos įstaigose paslaugas gavo 773 Klaipėdos miesto gyventojai, iš jų 472 paslaugas gavo ne Klaipėdos mieste. 2022 m. pabaigoje eilėje apsigyventi globos namuose laukė 18 asmenų, iš jų 17 asmenų laukė eilėje į globos namus, esančius ne Klaipėdos mieste.

Šių metų liepos 1 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus eilėje į globos namus laukė 23 asmenys. Pagal Klaipėdos mieste esančių privačių įstaigų informaciją šiuo metu jau laukiančių eilėje yra 109 klaipėdiečiai, kurie, norėdami apsigyventi, tiesiogiai kreipiasi į privačias įstaigas. Poreikį labiausiai atspindi per kalendorinius metus apgyvendinti klaipėdiečiai – 2023 metais jų buvo 253.

Žymos: | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Senelių globos namai Melnragėje artėja prie statybų stadijos” komentarų : 1

  1. Rūpestis parašė:

    Puikus rašinys-straipsnis. Aiškiai apie viską kas Klaipėdoje svarbu pasenus.. Viso turime per 150 tūkst. gyventojų,iš jų apie 35 tūkst. pensininkų;iš jų 23 tūkst. moksleivių (tiek šiemet pradėjo mokslo metus). Tai gal ir per mažas savivaldybės rūpestis turėti savo DVEJUS globos namus? Įdomu, kad pasirodo, senoliams be ES pinigėlių būtų sunku!Net 85 procc. Melnragės Globos namams skiria ES. Tai tokiai turtingai KL. savivaldybei kad milijonai Eur skiriami mokyklai, požeminiams garažams, baseinų statybos broko taisymui ir pn. atrodo yra negražu per mažai rūpintis senolių Globos namų statybomis??

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Klaipėda pagaliau steigs naujus globos namus senoliams

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė, kad Melnragėje būtų įkurti nauji globos namai senyvo amžiaus asmenims – tam bus pritaikytas pastatas ...
2024-09-26
Skaityti daugiau

Transportas

Tramdė A juosta važinėjusius vairuotojus

Antradienio rytą Klaipėdos policijos pareigūnai, kartu su VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ atstovais surengė policinę priemonę, skirtą A juostos pažeidimų prevencijai. ...
2024-09-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismas atvėrė kelią Irenos Šakalienės pastatą pripažinti apleistu 

Buvusiai Klaipėdos valdžiai neužteko visos kadencijos, o naujajai prireikė daugiau nei metų, kad atsirastų noras susigrąžinti įrankį, kuriuo gali bandyti paskatinti ...
2024-09-17
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This