Buvusiuose kalėjimo ir teismo rūmuose – viešbutis ir svečių namai (4)

Svarbu, Verslas
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-09-17

Ilgai Klaipėdos centre stovėjusiems tuštiems ir apleistiems pastatams Jūros g. 1, kur kadaise būta kalėjimo, teismo rūmų, policijos komisariato parengta atnaujinimo vizija – čia numatomas viešbutis, svečių namai su požemine automobilių saugykla. Šio pastatų komplekso projektinius pasiūlymus viešai svarstyti pateikė šiuo metu įsigytą turtą valdanti specialiai tam įkurta UAB „Jūros1“.

Projektinius pasiūlymus parengė UAB „AEXN” (projekto vadovas –  Karolis Maciulevičius).

Projektuotojų vizualizacija

Projektuotojai teigia, kad seniausia teismo rūmų ir kalėjimo U formos plano pastato dalis, susidedanti iš dviejų aukštų centrinio korpuso ir dviejų šonuose esančių trumpų vienodo ilgio trijų aukštų korpusų, buvo pastatyta 1862 metais. Dabartinio U formos plano pastato šonuose esantys korpusai yra praplėsti, dešinysis korpusas yra ilgesnis ir tęsiasi iki pat Jūros gatvės. Tokios U formos ir užstatymo ploto pastatas matosi jau 1923 m. plane. Tačiau dabartinį pavidalą pastatas įgavo ne iš karto. Aiškių istorinių žinių, nurodančių U formos plano pastato vystymosi eigą ir atliktų pertvarkymų datas, nėra.

Atlikus architektūros konstrukcijų žvalgomuosius tyrimus ir išanalizavus pastatą išryškėjo, kad per tuos šešis dešimtmečius (1862 – 1923 m.) administracinis pastatas buvo plečiamas tris kartus. Iš viso buvo nustatyti šeši šio nekilnojamojo kultūros paveldo objekto raidos etapai. 

Buvusiame administraciniame komplekso pastate siūloma įrengti svečių namus su 83 kambariais. Dar 15 numerių svečiams planuojam įrengti buvusiame įstaigų korpuse. Vietoje buvusios policijos sporto salės iškilsiančiame naujame pastate taip pat bus įrengta 20 gyvenamųjų numerių. Požeminėje automobilių saugykloje planuojama įrengti 35 vietas automobiliams statyti. Be to, bus ir antžeminė parkavimo aikštelė su 17 vietų. 

Projektuotojų vizualizacija

Rūsio patalpose projektuojamos kūrybinės dirbtuvės ir techninės patalpos, taip pat pagalbinės svečių namų patalpos, visu kiemo perimetru atsitraukus nuo pastato pamatų projektuojama automobilių saugykla, kuri jungiasi rekonstruojamais korpusais. 

Pirmame aukšte projektuojami svečių namai bei biurų patalpos ir joms priklausančios pagalbinės bei techninės patalpos. 2 ir 3 aukštuose bei mansardoje – svečių numeriai. Esančias nevertingas pertvaras numatoma griauti ir formuoti naujas. Erdvinė vidaus struktūra liks nepakitusi.

D korpuso (įstaiginis pastatas) pirmame aukšte planuojamos dvi specifinių produktų parduotuvės, 2-3 aukštuose – svečių numeriai. Į E korpusą bus patenkama iš gatvės pusės per naujai formuojamą laiptinę. Pirmame aukšte formuojamas holas, antrame, trečiame ir mansardos aukštuose – svečių numeriai.

Projektuotojų vizualizacija

Įvažiavimas į sklypą, patekimas į automobilių stovėjimo aikštelę projektuojamas iš Jūros g. pusės.

Dalis kiemo skiriama apželdinimui, poilsio zonoms, taip pat galima lauko kavinių zona.

Rekonstruojamo komplekso architektūra bus saugoma, atkuriama papildant buvusių laikotarpių elementais.

Projektuotojų vizualizacija

„Naujo pastato architektūra ir estetinė išvaizda derinama prie aplinkinio perspektyvinio užstatymo Hanzos taip pat estetika derinama prie rūmų estetikos kontekstuoliai nuosaikiai, – rašoma paskelbtuose dokumentuose. – Dominuojanti fasado apdailinė medžiaga – plytų/pusplyčių apdaila“.

ISTORIJA

Neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas, esantis dabartinėje Jūros g. 1, buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje tada įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. buvo pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

1945 m. sovietinė valdžia čia įkūrė Klaipėdos kalėjimą, kuris šioje vietoje veikė iki 1960-ųjų. Po to pastate buvo įrengtas bendrabutis statybininkams, o vėliau įsikūrė milicija. Atgavus nepriklausomybę pastate veikė Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Dėl prastų sąlygų buvo nutarta komisariatui statyti naują pastatą ir šis kompleksas Vyriausybės nutarimu 2007 m. buvo įtrauktas į parduodamų pastatų sąrašą bei perduotas Turto bankui. Policininkai iš Jūros gatvės į naująjį komisariatą Kauno gatvėje išsikraustė 2015-ųjų rugsėjį ir nuo tada jį buvo bandoma parduoti. Procedūros vienu metu buvo sustabdytos, nes kompleksą siekė perimti miesto savivaldybė ir čia įkurti vadinamąją menininkų meką. Visgi Sauliaus Skvernelio vyriausybė buvo nusprendusi čia įkurdinti Klaipėdos apygardos teismą ir Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmus. Galiausiai dabartinė centrinė valdžia nusprendė, jog teismams geriau statyti naują pastatą Kauno gatvėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Turto banko surengtame aukcione kompleksas parduotas 2023 m. rugsėjo 12 d. Norą dalyvauti aukcione pareiškė tik vienas dalyvis – UAB Sendvario verslo centras, už objektą pasiūlęs 2 217 500 eurų.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki spalio 1 d. Herkaus Manto g. 7, Klaipėdoje, darbo dienomis 8-17 val., tel. +37067844427 arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt/pp

Pasiūlymus galima teikti iki spalio 1 d. raštu adresu UAB „AEXN“, A. Strazdelio g. 3-101, Vilnius arba el. p. Karolis@aexn.lt  

Viešas susirinkimas vyks spalio 1 d., 16 val., nuotoliniu būdu.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (4):

Atsakymai į “Buvusiuose kalėjimo ir teismo rūmuose – viešbutis ir svečių namai”: 4

  1. Aha parašė:

    Tikrai geriau nei, atseit, meka, o ištikrųjų tai tinginių ir veltėdžių veisykla

  2. Nuomonė parašė:

    Tikiuosi, kad tvora palei Naująją Uosto gatvę nebus griaunama. Ji istoriškai atsirado kartu su teismo rūmais. Reikia atkurti viršutinę dalį virš seno akmeninio pamato bei mūrines sienas su arkiniais vartais į kiemelius pagal senas nuotraukas, kurių ne viena ir jos labai geros kokybės. Taip pat reikia atkurti sieninius šviestuvus, kurie irgi puikiai matomi nuotraukose. Gaila, kad vietoje centrinio korpuso frontone esančios istorinės rozetės (to apvalaus lango su dekoratyvinėmis plytomis) rodomas tik paprastas stiklas. Šis elementas istorinis ir turėtų būti išsaugotas. Langas gali būti už dekoratyvinių plytų. Centrinio korpuso frontone reikia atkuri flagštoką, kuris labai pagyvintų vaizdą panašiai kaip dujų fabrike. Taip pat pagal senus vaizdus atrodo, kad stogas buvo šviesios, greičiausiai cinkuotos skardos. Šis tamsus variantas ne itin tinkamas pastatui. Padaro jį per sunkiu.

  3. Nu. parašė:

    O tai salę ir garažus kažkaip pavyko atskirti ir saviems išparceliuoti ?

    • Jureivis parašė:

      Vietoje buvusios policijos sporto salės iškilsiančiame naujame pastate taip pat bus įrengta 20 gyvenamųjų numerių.
      Skaityti reikia,prieš komentuojant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Aukcione už daugiau nei 2 mln. eurų parduotas buvusio policijos komisariato pastatas (papildyta)

Pagaliau Turto bankui antradienį pavyko aukcione parduoti buvusio Klaipėdos teismo ir kalėjimo pastatų kompleksą Jūros g. 1., kuriame ne vienerius ...
2023-09-12
Skaityti daugiau

Miestas

Turto bankas vėl parduoda buvusį teismo ir kalėjimo pastatų kompleksą

Turto bankas vėl paskelbė buvusio Klaipėdos teismo ir kalėjimo pastatų komplekso aukcioną – objekto pradinė kaina siekia 2,21 mln. eurų. ...
2023-07-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusio policijos komisariato pastatus aukcione parduos dalimis? (atnaujinta)

Jūros gatvėje esančius senuosius Klaipėdos teismo rūmus, vėliau tapusius policijos komisariatu, Turto bankas vėl ruošiasi parduoti aukcione. Pastatų kompleksas gali būti ...
2023-03-13
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This