Konferencijoje kalbės apie jūros būklę ir Rusijos grėsmes 

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-09-16

Rugsėjo 21 d. Juodkrantėje vyks jau devintasis festivalis „Sveika, Neringa“. Jo metu pirmą kartą organizuojama ir ekologinė konferencija „Baltijos jūros ekologinė ateitis“, kurioje apie Baltijos regione kylančias ekologines grėsmes ir kovos su jomis priemones diskutuos įvairių sričių ekspertai.

Pasak renginio iniciatorių, šiandien Baltijos jūra ir visas regionas susiduria su didžiuliais ekologiniais iššūkiais ne tik dėl klimato kaitos, bet ir itin pavojingų Rusijos veiksmų.

Konferenciją inicijavo bendrovė „Ignitis renewables“. Pasak jos atstovo Pauliaus Kalmanto, surengti šią konferenciją paskatino siekis rasti efektyviausius ir tuo pačiu aplinkai draugiškiausius sprendimus įgyvendinant Lietuvos ir viso Baltijos regiono energetinės strategijos tikslus.

Konferencijoje dalyvaus Europos Parlamento narys, buvęs Europos komisaras, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę Virginijus Sinkevičius,cKarinių jūrų pajėgų vadas, flotilės admirolas Giedrius Premeneckas, Jūros tyrimų instituto prof. Artūras Razinkovas Baziukas, „Ignitis renewables“ aplinkosaugos ekspertė Agnė Lukoševičienė, žygio pėsčiomis aplink Baltijos jūrą idėjos sumanytojas ir vedlys Giedrius Bučas, Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, buvęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, aplinkos ministras Simonas Gentvilas bei „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Pasak konferencijos moderatoriaus, žurnalisto ir „Sveika, Neringa“ festivalio pradininko Edmundo Jakilaičio, pirmą kartą Neringoje organizuojamos tokio masto konferencijos metu bus paliestos ne tik ekologinės problemos, kurias šiandien kelia klimato kaita ar kasdienė žmonių veikla, bet ir Kaliningrado srities keliamos grėsmės.

„Kol išsivysčiusios šalys deda didžiules pastangas gerinant Baltijos jūros ekologinę aplinką, Rusija toliau veikia priešinga kryptimi ir šiuo metu Kaliningrado srityje situacija darosi itin grėsminga“, – teigia E. Jakilaitis.

Konferencijos metu Kaliningrado srities ekologines grėsmes regionui pristatys G. Premeneckas. Pasak jo, neatsakinga Rusijos militaristinė ir pramoninė veikla netolimoje ateityje gali sukelti katastrofinių ekologinių pasekmių regione.

„Žvelgiant iš karinės perspektyvos, pagrindinėmis problemomis būtų galima įvardinti Rusijos nesaugios karinės technikos, senų ir technologiškai atsilikusių karinių laivų eksploatavimą. Šiems laivams netaikomi IMO (tarptautinės jūrinės organizacijos) reikalavimai todėl tikėtina, kad jie neatitinka ekologinių standartų, tokių kaip išmetamų dujų, į aplinką išleidžiamų užterštų vandenų ir kitų reikalavimų“, – teigia G. Premeneckas.

Pasak Karinių jūrų pajėgų vado, grėsmę regiono ekologijai ir gyventojams kelia ir Rusijos karinio laivyno intensyviai vykdomos pratybos, kurių metu į Baltijos jūrą patenka amunicija, raketos, o jūros gyvūnija nuolat yra veikiama akustinių signalų ir sprogimų.

„Dar vienas svarbus grėsmės šaltinis yra naftos produktus gabenantys „pigių” vėliavų laivai, nuolat kursuojantys iš Sankt Peterburgo per Baltijos jūrą. Šie laivai neturi draudimų, dalis laivų yra vieno korpuso. Tokiam laivui patekus į avariją gali įvykti katastrofiškas naftos išsiliejimas “, – įžvalgomis dalinasi flotilės admirolas.

Jo teigimu, fiksuojami atvejai, kuomet karinių pratybų Kaliningrade metu Rusija vykdo pavojingus veiksmus, kurie gali turėti itin liūdnas pasekmes konkrečiai Lietuvos pajūrio regionui ir jo gyventojams.

„Buvo fiksuojami atvejai, kai po Rusijos karinių jūrų pajėgų karinių pratybų į Lietuvos pakrantę išmetami įvairūs amunicijos ir įrangos elementai, kurie gali kelti pavojų poilsiautojams ir pajūrio gamtai. Taip pat papildomą pavojų kelia į Baltijos jūrą įplaukiantys Rusijos branduoliniai povandeniniai laivai, nes bet koks jų rimtesnis techninis gedimas turėtų labai sunkių pasekmių visai regiono ekologinei sistemai“, – teigia G. Premeneckas.

Neringos mero Dariaus Jasaičio teigimu, Kuršių nerija kasmet susiduria su rimtomis krantų erozijos problemomis. Nors mero teigimu, savivalda nuolat deda didžiules pastangas į šios problemos sprendimus ir jų paieškas, tačiau tinkamo dėmesio nacionaliniu mastu šiai problemai pasigendama.

„Šylant klimatui vandens lygis jūrose nuolat kyla. Vieno ar dviejų centimetrų padidėjimas jūroje gali lemti net iki trijų metrų padidėjusią bangą į krantą. Dėl šios priežasties vyksta krantų erozija ir Neringa kasmet praranda nemažas pakrančių teritorijas. Savivaldybė, remdamasi kitų šalių gerąja patirtimi, nuolatos inicijuoja įvairius projektus, kurie spręstų krantų erozijos problemą, tačiau nuolat susiduria su įvairiais valstybinių gamtosauginių institucijų nepagrįstais priekaištais. Esame nuolat įveliami į keistus biurokratinius procesus, kliudančius šių problemų sprendimams. Tuo tarpu kasmet Neringa praranda nuo vieno iki trijų metrų Neringos teritorijos iš Kuršių marių pusės“, – teigia Neringos meras D. Jasaitis.

Pasak mero, konferencija „Baltijos jūros ekologinė ateitis“ yra itin svarbus žingsnis siekiant geresnės komunikacijos ir efektyvesnių sprendimų tarp skirtingų valstybinių institucijų, politikų ir verslo tam, kad ekologinės problemos Baltijos jūros regione ateityje būtų sprendžiamos operatyviau.

Konferencijoje žvisi norintys gali dalyvauti nemokamai, tačiau privalo iš anksto užsiregistruoti. Registracijos į renginį formą galima rasti Festivalio „Sveika, Neringa“ „Facebook“ puslapyje.

Taip pat rugsėjo 21 d. Juodkrantėje vyksiančio festivalio metu jo dalyviai bus kviečiami prisidėti prie Naglių rezervate esančių Pilkųjų kopų tvarkymo, o festivalį vainikuos nemokamas atlikėjos Monikos Liu koncertas.

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Pradžia: gelmės ir seklumos (trumpas esė apie „Inkultūraciją“)

Mane „Inkultūracija“ pagriebė ir nusinešė…jau seniai, 11 metų, esu jos gaivinama ir girdoma. Esu alkana jos įspūdžių: intelektualių pasisakymų ir ...
2024-09-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Apie dvigubus kandidato į Seimo narius standartus

Vieno šalies nepraustaburnio viešas išsišokimas, įsibėgėjus rinkiminei kampanijai, panašu, tampa kai kurių politikų kone pagrindiniu koziriu kelyje į Seimą. Tai ...
2024-09-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Hakatono „Portathon“ iššūkiai: nuo žaliosios energijos iki skaitmeninių įrankių jūrinei industrijai

Komercinės platformos uostams ir jūriniam verslui automatizavimas, alternatyvaus kuro saugojimo ir paskirstymo uostuose ir laivyboje idėjos, skaitmeniniai įrankiai laivų inžinerijos ...
2024-09-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This