Ar yra alternatyvos medicinai?  (1)

Mums rašo
Vytautas Valevičius
2024-09-16

Žodžiai yra priemonė mintims reikšti. Šnekamosios kalbos vienas iš trūkumų yra jos neapibrėžtumas, neaiškumas. Taip žodžiu medicina daugelis paprastų žmonių supranta visa tai, kad gydo. Vaistai, procedūros, žmonės ar struktūros. Visa tai – medicina. Tiesa, man lengva užduoti klausimų, kurie nesunkiai griauna šią nuostatą.

Pavyzdžiui, jeigu žmogus pasimeldžia, tai galima vadinti gydymu? O užkalbėjimą? Sąrašą galima tęsti, bet esmė yra tai, jog nelabai aišku, ką reikia, ką galima ir ko nereikėtų vadinti gydymu. Šis dalykas yra senas kaip pati žmonija, bet dabar mes gyvename XXI amžiuje ir už viską mokame iš savo kišenės. Todėl būtina nuspręsti, už ką reikia mokėti, kam reikia kurti sistemą, o kas yra saviveikla ir nemokama.

Khawar1994 (commons.wikimedia.org) nuotr.

Per paskutinius kelis šimtmečius Europoje sukurta žinių ir struktūrų sistema, kuri bando spręsti šį uždavinį. Man labiausia patinka faktais patvirtinta medicina. Apie jos principus galima rasti bet kuriame medicinos žinyne, todėl aš kreipsiu dėmesį į jos alternatyvas.

Čia svarbūs keli aspektai. Šiuolaikinė medicina santykinai jauna, jos amžius neviršija kelių šimtų metų. Todėl yra ir „reliktinės“ sistemos, kurios egzistavo ir kelis tūkstantmečius. Lietuvoje tokia sistema yra žolininkystė, kuri moksliškai vis dar vadinama fitoterapija.

Neseniai į madą atkeliavo vadinamoji „kinų medicina“, kurios amžius viršija mūsų valstybės gyvavimo laikotarpį.

Šalia visa to buvo yra ir bus medicinos verslininkai, kurie puola gydyti ir iš to gerai uždirbti. Man tokiu pavyzdžiu tarnauja homeopatija. Štai ką apie tai rašo Britų enciklopedija ( Encyclopedia Britannica): „Pagrindinės homeopatijos idėjos yra beprasmės. JAV nacionaliniai sveikatos institutai pareiškė, kad „kelios pagrindinės homeopatijos sąvokos nesuderinamos su pagrindinėmis chemijos ir fizikos sąvokomis“.

O kas, jei kažkaip jis vis dar veikia kažkokiu paslaptingu būdu, kurio mes dar nesuprantame? Na, mokslininkai taip pat išbandė tai. 2015 m. Australijos nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarybos ataskaitoje buvo nagrinėjami apie 200 homeopatijos veiksmingumo tyrimų rezultatai. Išnagrinėję įrodymus jie padarė išvadą, kad homeopatiniai vaistai nėra geresni už cukraus piliulę, placebą. Tyrimai, kurie parodė homeopatinių vaistų naudą, buvo klaidingi. Padaryta išvada, jog „nėra sveikatos būklių, dėl kurių būtų patikimų įrodymų, kad homeopatija yra veiksminga“.

Geriausiu atveju homeopatiniai vaistai yra nekenksmingas pinigų švaistymas. Blogiausiu atveju žmonės gali kelti pavojų savo sveikatai, praleisdami reikalingą gydymą ar priežiūrą. Pavyzdžiui, parduodami homeopatiniai astmos inhaliatoriai. Tai ne ką geriau gali sustabdyti astmos priepuolį nei placebas. O negydomas astmos priepuolis gali būti mirtinas.

Dabar galima pasiremti ir amerikiečių, kurie silpnai kritikuoja medicinos verslo pramonę, klasifikacija. Be alternatyvios medicinos, kuri yra priešinga mokslu pagrįstai (sisteminei), yra papildoma medicina, naudojama kaip priedas prie įprasto gydymo bei integruota medicina, kuri koordinuotai, įrodymais pagrįstu būdu sujungia tradicinius ir mažiau įprastus metodus.

Sunku mažame straipsnyje aprašyti visas žmonių bėdas, norint būti sveikiems ir gyventi ilgai. Todėl vėl pridėsiu ilgoką citatą ir mokslinio medikų puslapio: „Alternatyvi medicina yra didelis verslas. Nors tai gali turėti mažų įmonių, individualizuotų gydymo būdų ir nepriklausomų specialistų įvaizdį, tai kelių milijardų dolerių vertės pramonė, kuri sparčiai auga. Skirtingai nuo mūsų apibrėžimo mokslu pagrįstos medicinos, alternatyviąją mediciną sunku apibrėžti, nes ji apima įvairius gydymo būdus, praktiką ir terapiją, kuri svyruoja nuo neįrodytų iki neįrodytų, ir apima ne tik vaistus (augalinius ar kitokius), fizines intervencijas ir net dvasines/metafizines praktikas. Visoms šioms praktikoms būdinga tai, kad jos nepriimamos kaip įprastinės medicinos praktikos dalis, kuri yra pagrįsta moksliniais įrodymais. Nors praktikos skiriasi, alternatyvioji medicina paprastai laikoma saugesne, netgi „švelnesne“ nei įprastinė medicina.“

Kas yra medicina negali pasakyti patys medikai, nes jie jau yra sistemos „viduje“. Klaidų ir bandymų keliu visuomenė pasirenka, kas jai padeda, kas kenkia. Jei pasirenka klaidingą kelią, gali ir sunykti. Todėl mokyti ir mokytis reikia to, kas nėra paneigta žmonijos praktika kaip homeopatija.

Vargu, ar kas nors norėtų būti operuotas pagal kinų ar majų medicinos kanonus. Gal geriau šiuolaikiška ir patvirtinta medicina, o ne senovės reliktai.

P.S. Straipsnį parašiau kaip atsakymą į mano draugų, daktarų ir profesorių kritiką ir paklausimus dėl straipsnio „Šarlatanai Klaipėdos universitete?“.

Žymos: | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Ar yra alternatyvos medicinai? ” komentarų : 1

  1. Jonas parašė:

    taip ir lieka neaišku, kodėl šarlatanus moko klaipėdos Universitetas. Gal labai dideli pinigai? gal korupcija?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Šarlatanai Klaipėdos universitete?

Nors Klaipėda yra vienas iš seniausių miestų Lietuvoje, jame niekada dar nebuvo rimtos aukštosios mokyklos. Šią istorijos klaidą pataisė atsiradęs ...
2024-09-11
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šių dienų fašizmas

Sąvokos dažnai slepia skirtingą turinį. Ypač nuspalvintos emocijų. Apšaukti kitą žmogų fašistu tapo netgi populiaru. Tiesą, ką tai reiškia, gali ...
2024-08-26
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kodėl lengvai plinta melagienos? 

Turime daug gražių lietuviškų patarlių. Viena iš popsiškiausių: melo kojos trumpos (nepainioti su D. Trumpu). Deja, bet sociologiniai tyrinėjimai rodo, ...
2024-08-10
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This