37-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-09-15

Rugsėjo 9-oji

„Atvira Klaipėda“ rašo, jog nors teismas prieš pustrečio mėnesio pakeitė tvarką, kaip turėtų būti griaunamas buvusios Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės K. Donelaičio gatvėje pastatytas priestatas, Statybų inspekcija tikina, kad postūmiui šioje metų metus besitęsiančioje istorijoje reikia dar vieno teismo sprendimo.

***

Klaipėdos savivaldybė pasirašė sutartį dėl Smeltalės prieplaukos akvatorijos ir šios upės dalies iki Minijos gatvės tilto valymo (gilinimo) projekto parengimo. Jis turėtų būti parengtas iki kitų metų rudens.

***

Pirmadienį prieš vidurdienį kilo gaisras Minijos gatvėje metalo perdirbimu užsiimančioje įmonėje „Kuusamet“. Didžiuliai dideli dūmai buvo matomi ir nuo Šilutės plento.

***

Naujosios Klaipėdos universiteto ligoninės struktūros įsigaliojimo išvakarėse joje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas informavo, jog dėl garsios algų istorijos kreipėsi į prokuratūrą ir žadėjo įstaigos plėtrai dešimtis milijonų. Finansinė pagalba, anot jo, bus toliau teikiama ir reorganizacijos padariniams švelninti.

***

Pirmadienį Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje svarstant pasiūlymus dėl naujų keleivių bei bagažo vežimo miesto autobusuose taisyklių, didesnės diskusijos kilo dėl dviračių vežimo tvarkos autobusuose.

Rugsėjo 10-oji

„Atviros Klaipėdos“ praktikantė Vidmantė rašo, jog Klaipėdos apygardos teisme vykstančiame procese, kurio metu aiškinamasi, ar iš tiesų prieš 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą su pareigūnų ir advokato pagalba buvo nuteistas ne savo kaltę prisiėmęs asmuo, prasidėjo baigiamųjų kalbų stadija.

***

Pranešama apie šalia Baltijos pr. bendrovės „Galio Group“ baigtą prekybos ir paslaugų miestelį, kuriame suformuotos 35 komercinės patalpos.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė apžvelgia buvusios Klaipėdos muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės 6 metų kadencijos palikimą.

***

„Atviros Klaipėdos“ praktikantė Milda rašo apie antradienį Klaipėdos apylinkės teisme pradėtą nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje klaipėdietis Gintas Urbonavičius kaltinamas kurstęs smurtauti ir susidoroti su Seimo nariu Tomu Vytautu Raskevičiumi dėl pastarojo įsitikinimų ir pažiūrų.

***

Parengtas pėsčiųjų ir dviračių takų Minijos ir Pilies gatvėse kapitalinio remonto projektas. Klaipėdos savivaldybė, rengdamasi pirkti šiuos remonto darbus, viešai paskelbė techninių specifikacijų projektą ir laukia rinkos dalyvių pastabų.

Rugsėjo 11-oji

Klaipėdos savivaldybė paskelbė rinkos konsultaciją dėl naujos Lypkių gatvės tiesimo nuo Kretainio g. iki Šilutės plento ir Statybininkų prospekto sankryžos rangos darbų.

***

Klaipėdos dramos teatro atstovė kalbina menininką Tadą Černiauską, kuris šiuo metu kuria scenografiją Klaipėdos dramos teatre režisieriaus Nauberto Jasinsko statomam spektakliui „Sugrįžimas“.

***

Ir antrasis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos konkursas dėl viešojo vandenilio pildymo punkto įrengimo patyrė fiasko: konkursas baigtas neišrinkus laimėtojo.

***

Neleisti autobusais vežti paspirtukų ir dviračių, – už tokį pasiūlymą trečiadienį balsavo 6 iš 7 Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narių.

***

Vos kelių mėnesių naujagimė Klaipėdos vaikų ligoninėje buvo netinkamai gydoma, kai jos simptomai – kraujas išmatose, traukuliai ir aukšta temperatūra – buvo klaidingai priskirti rotavirusui, tvirtina jos mama, kurios dukra Kauno klinikose dabar gydoma nuo sepsio ir meningito. Tačiau ligoninės atstovai teigia, kad visos diagnozės buvo patvirtintos tyrimais, o galutinai į visus klausimus atsakys medicininis auditas.

***

Klaipėdoje vykusiose tradicinėse, jau devintosiose sporto klubo „Ąžuolas“ organizuojamose lengvosios atletikos veteranų (meistrų) „Ąžuolo taurės“ varžybose buvo pasiekti net septyni Lietuvos rekordai.

***

Trečiadienio vakarą surengtos pirmosios Lietuvos jūrų muziejaus įsteigtos Profesoriaus Kazio Pakšto premijos įteikimo ceremonijos metu paaiškėjo, kad ji atiteks ne vieno, o dviejų nominuotų darbų autoriams. Laureatais tapo Valentinas Kulevičius, Klaipėdos universiteto doktorantas, ir Agnė Gintalaitė, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto magistrantė, negalėjusi dalyvauti šiame renginyje.

***

Trečiadienio vakarą Klaipėdos dramos teatras pradėjo 89-ąjį sezoną, pristatydamas naują kūrybinę kryptį ir premjeras, kurios žada nustebinti žiūrovus netikėtais sprendimais bei eksperimentais.

Rugsėjo 12-oji

„Atvira Klaipėda“ grįžta prie salietros krovos temos, mat kai kurių klaipėdiečių neįtikina uostininkų aiškinimai dėl Klaipėdos krovinių terminale (KKT) perkrauto salietros krovinio – keliamas klausimas, kodėl ši įmonė tokiu atveju nėra priskirta prie pavojingų objektų.

***

Ketvirtadienį posėdžiavę Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo darbo grupės nariai bendru sutarimu pritarė trims iš keturių pasiūlytų iniciatyvų įamžinti su Klaipėda susijusių asmenybių atminimą. Taip pat pritarta ir dviejų autobusų stotelių pavadinimų keitimui.

***

Reaguodamas į pastaruoju metu vėl pasipylusius gyventojų skundus dėl atviru būdu vykdomos Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) krovos ketvirtadienio rytą vietoje apsilankęs aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas pareiškė, kad arba kompanija susitvarkys, arba vėl surinkus įrodymus jai bus uždrausta krauti kai kuriuos krovinius, kaip kad jau buvo nutikę su geležies rūda.

***

Klaipėdos galerijoje ketvirtadienio vakarą atidaryta menininko ir mokytojo Virginijaus Viningo paroda ,,Moters anatomija“, kurioje apsilankė „Atviros Klaipėdos“ praktikantė Gustė.

Rugsėjo 13-oji

„Atvira Klaipėda“ rašo, jog Klaipėdos apygardos teisme šią savaitę padieniui turėjo vykti du posėdžiai, skirti nagrinėti baudžiamajai bylai, kurioje žinomiems klaipėdiečiams pareikšti kaltinimai dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos finansinės paramos lėšų, tačiau teismo darbas buvo sutrikdytas, nes vienas iš kaltinamųjų nusprendė neatvykti į posėdį ir net neinformavo apie priežastis, nulėmusias tokį jo sprendimą.

***

Prieš porą mėnesių Klaipėdos savivaldybės inicijuotas Dangės upės ir Smiltynės krantinių techninės analizės ir techninės dokumentacijos parengimo paslaugos konkursas nutrauktas pačios savivaldybės iniciatyva.

***

Uosto direkcija apžvelgia besibaigiantį kruizinį sezoną bei dalinasi artimiausiais infrastruktūros plėtros planais.

**

„Atvira Klaipėda“ pateikia visų 4 Klaipėdos viemandačių rinkimų apygardų kandidatus į Seimą, tarp kurių – ir Waldemar Tomaszewski, ir Arūnas Valinskas.

Rugsėjo 14-oji

Porą iš Kanados, nusprendusią 5 metus dviračiais keliauti per 5 žemynus ir rinkti aukas 5 skirtingiems fondams, pakalbino „Atviros Klaipėdos“ praktikantė Gustė.

***

Rengiantis 1923 m. karinei akcijai Klaipėdos krašte ir siekiant savo pusėn patraukti kuo daugiau vietos gyventojų, Lietuvos valdžia skyrė nemažai pinigų vietinei spaudai. Lietuvos centriniame valstybės archyve dabar saugomi dokumentai rodo, kad tokia tendencija tęsėsi ir po lemtingųjų tų metų sausio įvykių, rašoma portalui įgyvendinant Medijų rėmimo fondo remiamą projektą „Savaitgaliai su senąja Klaipėda“.

***

Klaipėdos savivaldybė pasirašė 3,089 mln. Eur vertės sutartį su UAB „IVRO“ dėl Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos pastato paprastojo remonto darbų su darbo projekto parengimu. Tikimasi mokyklos remontą užbaigti per metus, nors sutartis galioja iki 2026 metų rugpjūčio.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė suskaičiavo, kas iš 41 asmens, kandidatuojančio Klaipėdos vienmandatėse rinkimų apygardose yra turtingiausias ir kas – skurdžiausias.

***

Lietingas ir apniukęs rugsėjo šeštadienis neišgąsdino klaipėdiečių ir sodininkų, susirinkusių į didžiąją sodinukų mugę, po kurią pasižvalgė „Atviros Klaipėdos“ praktikantė Milda.

Rugsėjo 15-oji

Kad ir kaip sovietine tapusios Klaipėdos valdžia stengėsi reglamentuoti, kovoti ir bausti, maisto trūkumo ir jo kokybės problemos jai nepavyko išspręsti metų metus.  Apie tai liudija Klaipėdos regioniniame valstybės archyve šiuo metu saugomi Vykdomojo komiteto dokumentai, pagal kurios parengtuose rašiniuose „Atvira Klaipėda“ ir pasakoja apie miesto kasdienybę 5-6 praėjusio amžiaus dešimtmečiuose.  

***

Šeštadienį po pietų Lietuvos jūrų muziejuje įvyko ekstremalo Aurimo Valujavičiaus irklinės valties paroda „Irklais per Atlantą” bei susitikimas su sportininku, kuriame dalyvavo „Atviros Klaipėdos“ praktikantė Vidmantė.

***

Parengti eismo valdymo sistemos modernizavimo Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir Liepojos gatvių kapitalinio remonto bei lietaus nuotekų tinklų statybos ir rekonstravimo projektiniai pasiūlymai, paskelbtas jų viešas svarstymas.

***

Pranešama apie baigtą projektą „Kuriu aplinką“, kurio rezultatas – du viešąsias erdves papuošę piešiniai.

Žymos:

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

36-oji metų savaitė

Rugsėjo 2-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog procedūros dėl to, kas ir kokiais autobusais 2025-2032 metais uostamiestyje vežios keleivius organizuojanti VšĮ ...
2024-09-08
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

35-oji metų savaitė

Rugpjūčio 26-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Lietuvos kariuomenė neskuba tvarkyti bei Ramovei pritaikyti piliavietės teritorijoje esančios pastato, kurį perėmė iš ...
2024-09-01
Skaityti daugiau

Savaitės panorama

34-oji metų savaitė

Rugpjūčio 19-oji „Atviros Klaipėdos” žurnalistas rašo, jog Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, praeitoje kadencijoje kritikavusio buvusią valdžią dėl biudžeto vykdymo, vadovaujama ...
2024-08-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This