Tarp Klaipėdos vienmandatininkų – nė vieno milijonieriaus ir 8 „benamiai“ (7)

Politika, Svarbu
Avatar photoPalmira Martinkienė
2024-09-14

Iš 41 kandidato, siekiančio tapti Seimo nariais keturiose Klaipėdos vienmandatėse rinkimų apygardose, net penki Valstybinei mokesčių inspekcijai nurodė 2023 m. neturėję jokio turto. Dar vieno potencialaus parlamentaro turto vertė siekė vos 109 eurus, kito – 200 eurų. Be to, pagal oficialius Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateiktus duomenis tarp Klaipėdos vienmandatininkų nėra nė vieno milijonieriaus, nors dauguma iš jų neskursta.

Kas tie „benamiai“?

2023 m. jokio turto bei piniginių santaupų neturinti nurodė Pajūrio vienmandatėje apygardoje kandidatuojanti Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė. Ji tik deklaravo turinti vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių už 2896 eurus.

Dar neturtingesnė už laisvietę nurodė esanti toje pačioje apygardoje kandidatuojanti partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė Svetlana Gorniakova, kurios praėjusių metų turto ir pajamų deklaracijoje – vieni nuliai.

Prie moterų jungiasi dar vienas „nulinis“ pretendentas į Seimo narius, socialdemokratų atstovas Kazys Kuneika, kandidatuojantis Danės apygardoje, visgi sugebėjęs kažkam paskolinti 4000 eurų. Nuo pastarojo neatsilieka toje pačioje rinkimų apygardoje Lietuvos regionų partijos iškeltas Darius Sadeckas.

Nors Laisvės partijos kandidatas Modestas Skersys irgi nurodė neturįs deklaruotino turto, jis bent jau turi šiokių tokių – 14 tūkst. eurų – santaupų.

Prie „benamių“ galima būtų priskirti dar vieną regionų atstovą Aivarą Pocių, deklaravusį vos 109 eurų turtą, bei Lietuvos krikščioniškajai partijai atstovaujantį Romualdą Milę, turėjusio privalomo registruoti turto už 200 eurų.

S. Mažūga. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors palyginus su minėtais pastaraisiais dviem kandidatais dabartinį Klaipėdos miesto tarybos narį, „Nemuno aušros“ atstovą Sergej Mažūgą jau galima būtų laikyti kone pasiturinčiu, vargiai iš jo 2810 eurų deklaruoto turto pavyktų įsigyti bent kokį daiktą, panašų į nekilnojamąjį turtą. Nepagelbėtų ir pernai jo turėtos vos 210 eurų santaupos.

Turtingiausi kandidatai

Tarp šios grupės atstovų 2023 metų turto ir pajamų deklaracijų itin įspūdingų skaičių irgi nerasta.

Turtingiausiųjų penketuke dominuoja patyrę politikos vilkai. Tai dabartinis aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas, kandidatuojantis Pajūrio vienmandatėje ir deklaravęs savo vardu turįs turto už 385 300 eurų bei kuklius 1428 eurus piniginių lėšų. Jam ant kulnų pagal deklaruotą 349 967 eurų turtą lipa klaipėdietė Irena Šiaulienė, šį kartą į Seimą einanti „vardan Lietuvos” bei turinti už ministrą gerokai įspūdingesnę 137 603 eurų santaupų sumą.

Trečiasis šiame sąraše yra „Nemuno aušros“ atstovas, dabartinis Klaipėdos miesto tarybos narys Vidas Karolis, deklaravęs turto už 330 256 eurus ir net 203 tūkst. eurų lėšų. Nuo jo nelabai atsilieka konservatorių atstovas Arvydas Pocius, turintis turto už 315 400 eurų bei 52 212 eurų piniginių lėšų.

Neskursta ir kitas konservatorių atstovas, kartu su V. Karoliu kandidatuojantis Danės rinkiminėje apygardoje, Seimo narys Audrius Petrošius. Jis 2023 m. privalomo registruoti turto deklaravo už 243 500 eurų bei 10 tūkst. eurų piniginių lėšų.

Visgi tarp šios grupės kandidatų už A. Petrošių gerokai turtingesnis yra dar vienas jo būsimas konkurentas toje pačioje rinkimų apygardoje Žydrūnas Savickas, atstovaujantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai bei turintis 312 151 euru vertinamą turtą ir sukaupęs 20 tūkst. eurų piniginių santaupų.

Tarp turtingiausių grupės kandidatų neturtingiausiųjų trejetuką sudaro Laisvės partijos atstovas Aivaras Dailidė, deklaravęs 37 370 eurų turtą ir vos 2500 santaupų bei dvi aktyvios klaipėdietės – „valstietė“, Seimo narė Ligita Girksienė , kandidatuojanti Marių vienmandatėje, ir praėjusios kadencijos miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė.

Dabartiniai Seimo nariai A. Petrošius ir L. Girskienė siekia antros kadencijos, nors kandidatuoja skirtingose rinkimų apygardose. Palmiros Martinkienės nuotr.

Pirmoji deklaravo registruoti privalomo turto turinti tik už 45 tūkst. eurų bei 1000 eurų piniginių lėšų, antroji – 61 600 eurų turto ir 24 308 eurus piniginių santaupų.

Užtat už jas abi kartu sudėjus turtingesnė yra dabartinė uostamiesčio vicemerė, „Nemuno aušros“ atstovė Lina Šukytė-Korsakė, turinti 247 tūkst. eurų vertės turtą ir 17 755 eurus piniginių lėšų.

Tuo metu buvęs miesto meras, dabartinis socdemas ir miesto tarybos narys Vytautas Grubliauskas, vicemerės konkurentas toje pačioje Baltijos rinkimų apygardoje, atrodo gerokai kukliau su 85 438 eurais deklaruoto turto ir 27 444 eurais piniginių santaupų.

Jį gerokai lenkia taiką ir teisingumą propaguojantis Naglis Puteikis, sukaupęs turto už 144 435 eurus bei turintis 35 277 eurus santaupų.

Stipriu vidutinioku pagal turtingumą galima būtų laikyti dar vieną Klaipėdos miesto tarybos narį, kandidatuojantį Marių vienmandatėje apygardoje, liberalą Edmundą Kvederį, kurio praėjusių metų turto ir pajamų deklaracijoje privalomas registruoti turtas įvertintas 115 tūkst. eurų bei kandidatas dar nurodo turįs ir 80 tūkst. eurų santaupų.

Likusių uostamiesčio vienmandatininkų kandidatų į Seimo narius deklaruotas turtas varijuoja tarp 260 tūkst. ir 50 tūkst. eurų.

Visas 41 kandidato pavardes rasite čia.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Medijų rėmimo fondo remiamą projektą „Dienos aktualija“

Žymos: | | | | | | | | | | | |

Komentarai (7):

Atsakymai į “Tarp Klaipėdos vienmandatininkų – nė vieno milijonieriaus ir 8 „benamiai“”: 7

  1. Klaipėdietis parašė:

    Vėl nėra iš ko rinktis. Melas prasideda nuo deklaracijų. Matau partijos neturi realiai dirbančių žmonių. Toks Gentviliukas tiek pridirbo per kadenciją, kad ilgai sėdėsime duobėje.

  2. Rinkėjas parašė:

    L.Girskienei patiko seimūne būti. Pasidarė geriausia oro taršos-smarvės specialistė tik kitus ,įvairias tarnybas, specialistus, kritikuodama,puldama ,kaltindama. Begalinis savęs piršimas ją rinkti. Ko tik nedaro. Pati sako, kad net po 10000 žingsnių įveikia per dieną, kad pasibelsti į kieno nors duris IR prašyti, prašyti: balsuokit už mane ,už mane.. O TV laidoje KK2 sėdėjo ir skelbė kad jau tuoj senelių globos namus su vyru mokytoju . Jau tą ir padarė ,netoli Klaipėdos. Neveikiančios mokyklos pastate tai padarė. O kodėl ne mokyklą vėl sutvarkė? Pasirodė, kad turim atkaklių,įžūlių moterėlių bet kokiu būdu norinčių seime kėdės..Kaip ir Šaulienė…

    • > Rinkėjui parašė:

      O 🙂 Jūs iki šiol nežinote , ši liberkonservatorių valdžia mažas mokyklas uždaro ! Koks skersvėjis turi būti galvoje, jei rašyti apie uždarytos mokyklos atgaivinimą 🙂 ….Tegul visi seimo nariai padaro tiek, kiek dėl Klaipėdos ” oro ” padarė Girskienė , mums liks tik pasidžiaugti.

    • Nuomonė parašė:

      Girskienei labai patiko soti Seimo duona. Kaip reklamoje: ” Kartą paragavęs negali sustot”. Vėl šauks „smirdi” , ir balsuokit už mane. O ką gero nuveikė Seime per 4 metus, kada buvo mūsų išlaikoma? Kiek teisės aktų pasiųlė ir jie buvo priimti ? Manau, prabezdėjo 4 metus ir toliau nori tą patį daryti. Tikriausiai neišdegs…

  3. Vargšė, nežinia kam atiduodama Klaipėda parašė:

    Beveik visos pavardės nežinomos. Kas tie žmonės, ką jie veikia, ką yra padarę, kuo užsiima, koks jų išsilavinimas?
    Pora žimomų žmonių, bet jų geriau nepažinoti. Vien Anatjeba Irina- Šiaulienė jau kelia šiurpą. Bebrų bebrė.

  4. Jei jau skvernelis parašė:

    priglaudė šiaulienę, tai smegenėlių nebeturi ir šis LT policininkas, o gaila….

  5. T parašė:

    Senė Šiaulienė vėl prisikėlė. Na ir veikėjai, net suvimdė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Originali ministro meilės medžiams išraiška*

Klaipėdietis liberalas aplinkos ministras Simonas Gentvilas visą kadenciją buvo puolamas oponentų ir kitų piktavalių, kaltinusių, kad jis esą nemyli medžių. ...
2024-09-14
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Waldemar Tomaszewski ir Arūnas Valinskas bandys „paimti“ Klaipėdą?

Iki Seimo rinkimų likus lygiai mėnesiui, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė kandidatus ir vienmandatėse rinkimų apygardose. Klaipėdos vienmandatėse apygardose tarp ...
2024-09-13
Skaityti daugiau

Politika

Kandidato į Seimo narius portretas: nuo milijonierių iki teistųjų

Iki Seimo rinkimų likus mėnesiui, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė registruotų kandidatais į Seimo narius asmenų sąrašus. Juose – ...
2024-09-13
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This