Bibliotekos festivalyje – ir užsienio kūrėjai

Kultūra
Laura Kemeklytė, „Atviros Klaipėdos“ praktikantė
2024-09-12

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos organizuojamas jau XII tarptautinis kultūros festivalis „Inkultūracija“ šiemet sutelks dėmesį į „pasaulio vienybę ir tarpusavio ryšius“. Festivalis vyks rugsėjo 23-28 dienomis, jo metu bus galima aplankyti 24 įvairaus pobūdžio renginius.

Festivalį bibliotekos vadovės ketvirtadienį pristatė senojoje ratinėje. Kadaise čia buvo arklidės, tačiau po kruopščios renovacijos ši erdvė įgavo visiškai naują gyvenimą. Dabar čia įsikūrusi moderni susitikimų ir edukacijų vieta, puikiai tinkanti tiek kultūros renginiams, tiek bendruomeniniams susibūrimams.

Bibliotekos direktorė Laura Juchnevič ir kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė. Lauros Kemeklytės nuotr.

„Jau bandome šią erdvę įveiklinti, įgyvinti, sukurti čia bibliotekos bendruomenės aurą ir labai tikiuosi, jog klaipėdiečiai ją atras, galės naudotis ja“, – teigė bibliotekos direktorė Laura Juchnevič.

Festivalio metu, rugsėjo 27-ą dieną, Senojoje ratinėje vyks kūrybinės dirbtuvės su rašytoja Laima Vince. Šių dirbtuvių metu dalyviai turės galimybę pasinerti į kūrybinio rašymo pasaulį, mokydamiesi, kaip struktūruoti pasakojimą, aprašyti veikėjus bei formuoti įtaigią naratyvo liniją. Tai – ne tik praktinės rašymo pamokos, bet ir galimybė giliau pažvelgti į literatūros kūrimo procesą ir savo santykį su pasakojimu.

Prieš trejus metus knygų mugė transformavosi į kultūros festivalį, trunkantį visą savaitę. Jo metu dalyviai kasdien galės aplankyti įvairius kultūros renginius bei pačią Klaipėdos knygų mugę, vyksiančią programos pabaigoje. Mugėje dalyvaus leidyklos „Andrena“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“, „Charibdė“, „Eglė“, „Foto sąjūdis“, „Gelmės“, „Hieronymus“, „Homo liber“, Klaipėdos universiteto leidykla, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, „Lapas“, „Libra Memelensis“, „Liepdaras“, Lietuvos jūrų muziejus, Natų knygynas, Neringos muziejai, Prancūziškas knygynas, „Terra publica“ bei „Žara“. Tai taps ne tik literatūros švente, bet ir unikalia erdve, kurioje bus galima tiesiogiai susitikti su leidėjais, rašytojais ir kitais kultūros veikėjais, aptarti naujausius literatūros kūrinius bei giliau pasinerti į Lietuvos ir pasaulio kultūros diskursus.

Festivalis yra skirtas Lietuvos narystei Europos sąjungoje ir NATO dvidešimtmečiui paminėti.

„Sudarant programą akcentavome vertybinius dalykus – norime iš bibliotekos perspektyvos kalbėti apie Europos Sąjungos vertybes, demokratijos principus, bendradarbiavimą, bendruomenės telkimą, kultūrinių skirtumų supratimą ir derinimą“, – pasakojo L. Juchnevič.

Festivalio metu bus galima susitikti ne tik su Klaipėdos kūrėjais, bet ir menininkais iš visos Lietuvos, taip pat užsienyje gyvenančiais lietuviais bei kitataučiais kūrėjais ir atlikėjais.

„Vienas didžiausių šių metų žvaigždžių bei žmogus, su kuriuo tikrai verta susitikti, yra Jurijus Andruchovyčius, Ukrainos rašytojas, kurio kūriniai yra išversti į daugybę kalbų ir šiuo metu yra ypač aktualūs“, – sakė L. Juchnevič.

Susitikimas su šiuo autoriumi, pokalbis „Distopijos ir utopijos apie miestus ir knygas“ vyks pirmąją festivalio dieną I. Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje.

„J. Andruchovyčius yra eksperimentatorius tiek kūryboje, tiek literatūroje, tiek ir įvairiuose performansuose, ir mums didelė garbė yra jo sulaukti“, – teigia bibliotekos kultūros programų vadovė Daiva Nakrošienė.

Festivalyje „Inkultūracija“ bus pristatytas ir danų rašytojos Inger Christensen eilėraščių ciklas „Tai“, kuris šiemet buvo išverstas į lietuvių kalbą (vertė Dovydas Grajauskas). Pasak D. Nakrošienės, Inger Christensen įkvėpė daugybę pasaulio menininkų, vienos jų – švedė Brigitte Lyregaard bei danė Linda Edsjö, kurios šeštadienio popietę surengs pasirodymą „Inger: žodžių ir garsų sintezės“.

Užsienio svečių sąrašą pildys ir estų poetė Carolina Pihelgas.

„Dedame dar vieną akcentą apie Baltijos šalių literatūrą, rašytojus, nes mums labai svarbu pažinti ir savo kaimynus“, – teigia D. Nakrošienė.

Baltijos šalių autorių knygų metams skirtame renginyje susipins Mariaus Buroko, Carolinos Pihelgas poezija ir muzikanto Prano Narušio klarneto garsai. Susirinkusieji galės susipažinti su kaimynais, sužinoti, ką jie skaito bei kas naujo išleista. Taip pat bus pristatytas unikalus žurnalas „No More Amber“, kuriame pirmąkart spausdinama tiek šiuolaikinė Baltijos šalių literatūra, tiek XX a. klasikų kūriniai anglų kalba.

Festivalio dalyviai taip pat galės aplankyti ir prancūzų režisieriaus Alberto Dupontelio komedijos „Sudie, kvailiai“ peržiūrą, istorinių Klaipėdos fotografijų parodą „Senoji Klaipėdos fotografija“, Linos Beatos Norkutės parodą „Ryšys“ bei Bernardo Burbos grafikos darbų parodą, dalyvauti almanacho „Baltija 2024“ pristatyme, poezijos vakaruose, įsitraukti į diskusijas su Lietuvos menininkais bei rašytojais.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Baltijos šalių literatūra: kūrybiniai tiltai ir vertimų keliai

Klaipėdoje vykstančio festivalio „Inkultūracija“ dalyviai trečiadienį dalijosi mintimis apie bendrystę, literatūrinius projektus ir iššūkius tarp trijų Baltijos valstybių. Vertėjas bei ...
2024-09-25
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Literatūrinė dvikova tarp poetų ir dirbtinio intelekto: kas kūrybiškesnis?

Klaipėdos kavinėje „10 tiltų“ surengtas festivalio „Inkultūracija“ renginys „Literatūrinės dvikovos: poetai ir dirbtinis intelektas“ sulaukė didelio klaipėdiečių susidomėjimo. Jau nuo ...
2024-09-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Linos Beatos Norkutės paroda – apie tai, kas svarbiausia 

Rugsėjo 24-ąją, antradienį, 17.30 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekos Baltojoje galerijoje bus atidaroma debiutinė Linos Beatos Norkutės paroda ...
2024-09-16
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This