36-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-09-08

Rugsėjo 2-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog procedūros dėl to, kas ir kokiais autobusais 2025-2032 metais uostamiestyje vežios keleivius organizuojanti VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“, sukasi jau antrame teismo procese, o dabartinė miesto valdžia didžiąją rinkos dalį minėtam laikotarpiui yra užsimojusi vidiniu sandoriu atiduoti savo valdomai bendrovei „Klaipėdos paslaugos“, nors Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, jog tokie sandoriai galimi tik išimtiniais atvejais.

***

Pirmadienio rytą Lietuvininkų aikštėje tradiciniu, metai iš metų nesikeičiančiu renginiu, Klaipėdoje buvo pradėti nauji mokslo metai, kuriems startą pirmą kartą davė šiemet Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja tapusi Vida Bubliauskienė.

***

Dar pernai pareiškęs, jog „Senvagės mokykla įeis į istoriją kaip didžiausias Klaipėdoje piktybiškos nekompetencijos ir nusikalstamo klaipėdiečių pinigų švaistymo pavyzdys”, jos atidarymo metu pirmadienį miesto meras Arvydas Vaitkus jau dėkojo ir savo pirmtakui, ir projektuotojams, ir statybininkas.

***

Giedrius Premeneckas, Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas, pateikia atsakymą į „Atviroje Klaipėdoje“ spausdintą publikaciją „Piliavietės pastatą apsižiojusi kariuomenė labai neskuba“.

***

Pirmajame Klaipėdos studentų festivalyje buvo apdovanoti geriausi baigiamųjų darbų autoriai bei jų dėstytojai.

Rugsėjo 3-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog buvusiam valstybinės bendrovės „Klaipėdos nafta“ (dabar – „KN Energies“) komercijos direktoriui Ričardui Milvydui, skirtingai nei kartu su juo taip pat nuteistiems naftos verslo atstovams broliams Urbučiams, nepavyko Lietuvos Aukščiausiojo Teismo įtikinti, kad jo atveju irgi reikėtų sustabdyti laisvės atėmimo bausmės vykdymą.

***

Paskelbti sklype Šilutės pl. 7 planuojamos statyti administracinio pastato projektiniai pasiūlymai. Trijų aukštų statinys netoli Tilžės ir Mokyklos gatvių sankryžos turėtų iškilti vietoje čia dabar esančių dviejų sandėlių ir garažo.

***

Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija šių metų ,,Garbingo gintaro žvejo” apdovanojimą už Mažosios Lietuvos etnografinio regiono materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo pristatymą visuomenei įteikė žinomam kraštotyrininkui, žurnalistui Denisui Nikitenkai.

Rugsėjo 4-oji

„Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apygardos teismas antrą kartą pripažino, kad uostamiestyje Šviesos gatvėje esančius garažus paversti loftais žadėjusi bendrovė „Šviesos loftai“ nemokia buvo padaryta tyčia dėl jos buvusio vadovo Audriaus Zakaro veiksmų.

***

Antradienį įsigaliojus naujai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos struktūrai kol kas yra paskirti tik dviejų iš šešių departamentų direktoriai. Be to, kol kas paskirti ir ne visi skyrių vedėjai.

***

Trečiadienį spaudos konferencijoje pristatyti pirmojo tarptautinio orkestrų festivalio, vyksiančio Klaipėdoje šį šeštadienį, renginiai ir dalyviai.

***

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas trečiadienį neįžiūrėjo nusikalstamo aplaidumo dėl to, kad per pirmą pusmetį savivaldybė pagal planą nepanaudojo net 37,985 mln. eurų.

***

Trečiadienį vykusių buvusio sovietinio prekybos centro „Pavasaris“ vietoje vykdomų naujų statybų projektinių pasiūlymų pristatyme pastabų ir pasiūlymų nesulaukta, nors internete buvo pažerta nemažai kritikos.

Rugsėjo 5-oji

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad uostamiesčio savivaldybė nutraukė automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimo, kalibravimo ir techninio aptarnavimo viešąjį pirkimą. Priežastis – „gavus tiekėjų klausimų, yra daromi esminiai pirkimo dokumentų pakeitimai (dėl techninės specifikacijos)”.

***

„Sporto bazių valdymo centre dirbusi pavaduotoja Jūratė Kenstavičienė vėl dirba šioje įstaigoje, nors kovo mėnesį pasitraukė iš einamų pareigų ir buvo išmokėta nemaža išeitinės suma. Dabar vėl matau ją tose pačiose pareigose. Labai įdomu pasidarė, jog žmogus išeina iš darbo su kompensacija ir po to vėl grįžta į tas pačias pareigas. Čia tokia normali praktika ir Klaipėdos meras dosniai dalina išeitines, po to grąžina atgal į darbą?“ – „Atvirai Klaipėdai“ parašė vienas jos skaitytojas, o šios istorijos veikėjai patvirtino šiuos faktus, bet apie esminius motyvus nekalbėjo.

**

Palangos kultūros centre ketvirtadienį buvo pasirašytas bendradarbiavimo sutarimas tarp Klaipėdos regiono savivaldybių asociacijos bei Susisiekimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų. Šiuo susitarimu siekiama skatinti skrydžių plėtrą ir turizmo augimą Klaipėdos regione. Tuo metu VMG grupės kompanija „VMG Technics“ Klaipėdos oro uosto teritorijoje, Dirvupių kaime, atidarė didžiausią Baltijos šalyse pramonės inovacijų parką „VMG Technics R&D Park“.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė domėjosi, ar pavyks į Žardės tvenkinį sugrąžinti dirbtinę plaukiojančią salą, kuri rasta išmesta ant kranto šį pavasarį.

Rugsėjo 6-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas domėjosi, ar saugiai uoste kraunama salietra: tiek Klaipėdos konteinerių terminalas, tiek ir Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas tikina, kad tokia krova vykdoma laikantis visų reikalavimų ir yra kontroliuojama.

***

Socialiniuose tinkluose padaugėjus pranešimų apie įvairiose miesto vietose aptinkamą nupaišytą Z raidę, siejamą su Rusijos agresija prieš Ukrainą, „Atviros Klaipėdos” žurnalistė pakalbino atsakingus miesto savivaldybės ir policijos atstovus.

***

Pranešama apie Klaipėdos universiteto atžalinės įmonės „Inobiostar“ gautą reikšmingą ir solidžią Europos Sąjungos bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos Horizontas EIC Accelerator“ 2,3 milijonų eurų vertės dotaciją.

***

Klaipėdos meras siūlo 2 896 Eur vertės nuolaidą savivaldybės biudžeto sąskaita mokant nekilnojamojo turto mokestį už 2023 metus viešbutį valdančiai UAB „Klaipėdos Viktorija“. Panašus Savivaldybės tarybos sprendimas siūlomas ir dar dėl septynių įmonių, „vykdančių kavinių, suteikiančių galimybę visiems nemokamai pasinaudoti tualetu, veiklą”.

***

Penktadienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyko poezijos rinkinio „metamorfo“ pristatymas, Parodų rūmuose buvo atidaryta Ingridos Mockutės-Pocienės paroda „Rožės efektas“, o Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje savo kūrinius demonstravo keramikė Regina Malakauskienė ir grafikė Gitana Ilakytė. Renginiuose lankėsi „Atviros Klaipėdos” praktikantai Milda, Nojus ir Vidmantė.

Rugsėjo 7-oji

1923-iųjų vasarą Paryžiuje tęsėsi derybos dėl Klaipėdos krašto konvencijos. Apie jų eigą „Atvira Klaipėda“ toliau pasakoja remdamasi Lietuvos centriniame valstybės archyve dabar saugomai dokumentais.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantas Nojus pakalbino 18-metį moksleivį iš Klaipėdos Maksą Schneiderat, kurio kūriniai „Spotify” platformoje sulaukia daugybės perklausų.

***

Šeštadienį bagažinių turguje lankėsi „Atviros Klaipėdos” praktikantė Gustė.

***

Šeštadienį Klaipėdos rajone, Jonušų kaime, buvo suplanuotas piketas, kurio metu žadėta reikalauti uždaryti Klaipėdos zoologijos sodą dėl esą prastų gyvūnų gyvenimo sąlygų, tačiau akciją organizavę aktyvistai Ema Eigirdaitė ir Augustas Pampikas, kurių peticiją pasirašė jau daugiau nei 18 tūkst. žmonių, į vietą patys neatvyko ir piketas neįvyko, rašo „Atviros Klaipėdos” praktikantė Vidmantė.

Rugsėjo 8-oji

„Atvira Klaipėda“, rengianti pasakojimus pagal Klaipėdos regioniniame valstybės archyve saugomus uostamiesčio valdžios dokumentus, šįkart pristato 1951 metų kultūrinio gyvenimo aktualijas.

***

Policijos departamentas informuoja, jog šeštadienį buvo gauti pranešimai, kad Klaipėdoje, Taikos pr. ir Vyturio g. ant automobilių „Toyota Avensis“, „Mercedes Benz GLK 200“, „BMW X3“, namų laiptinių durų ir sienos bei vaistinės pastato langų dažais nupiešti simboliai, panašūs į raidę „Z“. Turgaus g. pastebėta, kad ant bažnyčios varpo ir informacinio stendo dažais taip pat nupiešti tokie simboliai. Jie užfiksuoti ir ant reklaminių stendų, stovinčių ties Taikos pr. ir Agluonos sankryža.

***

„Atvira Klaipėda“ pranešė, kad miesto Tarybai svarstyti pateiktame sprendimo projekte nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio mokėjimo už 2024 metus savivaldybės biudžeto sąskaita siūloma atleisti penkias įmones – „Kletą“, „Balticum TV“, „Klaistvitą“, „SCT Lubricants” ir „Klaipėdos medieną“, kurios suteikė paramą „Neptūno” krepšinio klubui.

***

„Atviros Klaipėdos“ praktikantė Vidmantė pakalbino banglentininkų trenerį Tomą Ūksą, kuris pirmasis Lietuvoje įkūrė šio sporto mokyklą.

Žymos:

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

37-oji metų savaitė

Rugsėjo 9-oji „Atvira Klaipėda“ rašo, jog nors teismas prieš pustrečio mėnesio pakeitė tvarką, kaip turėtų būti griaunamas buvusios Klaipėdos savivaldybės ...
2024-09-15
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

35-oji metų savaitė

Rugpjūčio 26-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Lietuvos kariuomenė neskuba tvarkyti bei Ramovei pritaikyti piliavietės teritorijoje esančios pastato, kurį perėmė iš ...
2024-09-01
Skaityti daugiau

Savaitės panorama

34-oji metų savaitė

Rugpjūčio 19-oji „Atviros Klaipėdos” žurnalistas rašo, jog Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, praeitoje kadencijoje kritikavusio buvusią valdžią dėl biudžeto vykdymo, vadovaujama ...
2024-08-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This