Ką svarbu žinoti jaunimui apie PSD įmokų mokėjimą?

Konsultacijos
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-09-04

Rugsėjį jaunuoliai, kurie šiais metais baigė vidurinę arba aukštąją mokyklą, bet dar nepradėjo dirbti ir nesiregistravo Užimtumo tarnyboje, turėtų atkreipti dėmesį į savo naujus įsipareigojimus. Nuo šio mėnesio jiems gali tekti patiems pasirūpinti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir savarankiškai mokėti įmokas.

PSD įmokų mokėjimas Lietuvoje yra privalomas visiems gyventojams. Apdraustiesiems valstybė garantuoja sveikatos priežiūrą, kai tuo metu žmonės nedraudžiami sveikatos draudimu už medicinos paslaugas turi sumokėti patys – nemokamai jiems teikiama tik būtinoji medicinos pagalba.

Žmonės iki 18 metų, nuolatinių (dieninių) studijų studentai, valstybės remiami asmenys, bedarbiai ir kiti yra draudžiami valstybės lėšomis. Jei asmuo dirba pagal darbo sutartį, PSD įmokas „Sodrai“ perveda darbdavys.

Gyventojai, kurie nedirba, neieško darbo, nesimoko ir nėra draudžiami valstybės lėšomis, minimalias įmokas turi mokėti patys.

Minimali vieno mėnesio PSD įmoka šiais metais – 64,50 euro. Savarankiškai PSD besidraudžiančių žmonių įmokos mokamos vienu įmokos kodu 444. Nesumokėjus įmokos iki einamojo mėnesio pabaigos nutrūksta sveikatos draudimas – reikia mokėti už sveikatos priežiūros paslaugas ir kaupiasi skola, kurią vis tiek reikės padengti.

Mokėtiną PSD įmokų sumą galite pasitikrinti prisijungę prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui.

Patikrinti, ar žmogus yra apdraustas PSD valstybės lėšomis, galima Valstybinės ligonių kasos interneto puslapyje.

Dauguma studentų draudžiami valstybės lėšomis

Ar reikės mokėti PSD įmokas priklauso nuo to, kokią studijų formą studentas pasirinko ir kurioje šalyje studijuos.

Lietuvos aukštųjų mokyklų nuolatinių (dieninių) studijų studentai yra draudžiami PSD valstybės lėšomis, tad įstojusiems į universitetą ar tęsiantiems studijas nereikia rūpintis PSD įmoka.

Jei studentas padarys studijų pertrauką ir išeis akademinių atostogų, tačiau liks studentų sąrašuose, jis toliau bus draudžiamas valstybės lėšomis, tad ir PSD įmokų mokėti nereikės.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad studijuojančių neakivaizdiniu būdu valstybė nedraudžia.

Jei studentas nuspręs derinti studijas su darbu, jam reikės mokėti PSD įmokas nuo savo uždirbtų pajamų. Kai jaunas žmogus dirba pagal darbo sutartį, įmokas nuo atlyginimo apskaičiuoja ir perveda darbdavys.

Jei bestudijuodamas studentas pradės savarankišką veiklą – dirbs su individualios veiklos pažyma arba verslo liudijimu – reikės mokėti nustatytas PSD įmokas, kurių dydis priklausys nuo veiklos formos ir draudžiamųjų pajamų.

Savarankiškai dirbantis studentas neprivalo kas mėnesį mokėti minimalių PSD įmokų – jis apdraustas valstybės lėšomis ir prireikus gali kreiptis į gydytoją. Tik kartą per metus – iki gegužės pradžios – deklaravus uždirbtas pajamas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), reikės sumokėti ir nustatyto dydžio PSD įmokas nuo savo uždirbtų pajamų.

Studijuojantys ES turėtų kreiptis į teritorinę ligonių kasą

Tie jaunuoliai, kurie išvyksta studijuoti į ES šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, kasmet kviečiami pateikti teritorinei ligonių kasai pažymą ant originalaus aukštosios mokyklos blanko. Dokumentas patvirtina, kad jie studijuoja nuolatinių studijų programoje. Netinka tokių pažymų kopijos ar kvietimai studijuoti.

Pažyma teikiama kasmet, kol tęsiamos studijos, nes PSD galioja vienerius mokslo metus.

Išvykstantiems studijuoti į minėtas šalis verta turėti Europos sveikatos draudimo kortelę, kurią išduoda Teritorinės ligonių kasos. Kortelė garantuoja būtinąją medicinos pagalbą užsienyje.

Vykstantys studijuoti į kitas šalis (pvz., JAV, Jungtinę Karalystę) nėra draudžiami valstybės lėšomis. Svarbu prisiminti, kad kitose šalyse studijuojantys jaunuoliai savo sveikatos draudimu turi pasirūpinti patys ir draustis privačioje draudimo bendrovėje. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad išvykstant iš Lietuvos reikia deklaruoti savo išvykimą. Jei to nepadarysite, prievolė mokėti nustatyto dydžio PSD įmokas išliks.

Panaši tvarka galioja studentams  vykstantiems į užsienio universitetus pagal mainų programas. Jei vykstama į ES šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją, PSD mokėti nereikės, o tose šalyse studentas galės naudotis medicinos paslaugomis. Tuo metu vykstantiems į kitas šalis reikėtų patiems pasirūpinti savo sveikatos draudimu – kitaip gali tekti mokėti už sveikatos paslaugas iš savo kišenės.

Studijuojantiems užsienio aukštosiose mokyklose taip pat patariama atkreipti dėmesį, kada oficialiai prasideda mokslo metai. Moksleiviai ir nuolatinių (dieninių) studijų studentai PSD yra draudžiami valstybės lėšomis ir šis draudimas galioja iki rugpjūčio pabaigos. Jei studijos pradedamos nuo rugsėjo, PSD galioja ir toliau, tačiau jei mokslai prasideda spalį, PSD įmoką už rugsėjį reikia sumokėti savarankiškai.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Išėję į pensiją vidutiniškai gyvena dar 20 metų: kaip išsiversti sumažėjus pajamoms?

Finansų ekspertai sako, kad žmonės dažnai nesusimąsto, kaip ilgai reikės gyventi gaunant pensiją, ir laiku nesiima priemonių, kurios senatvėje dešimtmetį, ...
2024-09-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Mažiausiai bedarbių - Neringoje

Mažiau naujų klientų, stabilūs įsidarbinimo rodikliai, suaktyvėjęs švietimo sektorius ir ūgtelėjęs nedarbas – tokie svarbiausi rugpjūčio darbo rinkos ypatumai, skelbia ...
2024-09-09
Skaityti daugiau

Sportas

Nidoje startuoja pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionatas

Nidoje prasidėjo dar Lietuvoje neregėtos varžybos – pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionatas. Jachtų burės Kuršių mariose plazdės net dešimt dienų. Pirmą ...
2024-09-06
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This