„Plartforma“ kvies žiūrovus pažinti šiuolaikinio meno įvairovę

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-09-02

Jau 18-ą kartą Vakarų Lietuvoje vyks Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“. Šokis, teatras, garsas, cirkas ir visi žanrai tarp kvies žiūrovus patirti nepatirta, pajusti nejusta, išgyventi netikėta… Visa jausmų ir menų paletė šiemet skleisis rugsėjo-lapkričio mėnesiais ne tik Klaipėdoje, bet ir Vakarų Lietuvoje – Priekulėje, Šilutėje, Kretingoje.

Apie ką kalba cirkas?

Šiųmetinis festivalis startuos jau rugsėjo 10 d. su cirko spektakliu „Trashpeze“ (trupė Wise Fools), kuriame originaliais trigubos trapecijos ir oro akrobatikos pasirodymais stebins trys atlikėjos iš Suomijos ir Pietų Afrikos. Spektaklis jau apkeliavo pasaulį nuo Europos, Australijos iki Singapūro ir Japonijos, o dabar nekantrauja susitikti su Lietuvos žiūrovais.

Kitas trupės Nuua cirko ir vizualaus meno spektaklis „Meanwhile“ („Tuo tarpu“) pasakoja apie šių dienų kultūrą ir džiugina visais tais beprasmiais užsiėmimais, kuriais žmonės „stumia“ laiką. Čia komedija persipina su žongliravimu, objektų manipuliavimu ir vizualiniu teatru. Absurdiški šiuolaikinio pasaulio prioritetai įgauna naują prasmę, nes spektaklyje aukštinami dalykai, kuriuos visuomenė laiko beprasmiškais.

Tuo tarpu „Teatronas“ (Lietuva), pasitelkęs cirko raiškos priemones, tyrinėja mirties baimės temą. „Dabartiniame kontekste, kai mirtis yra taip lengvai pasiekiama, gali ištikti netikėtai bet kurį žmogų iš artimos aplinkos, pandemijos, karas, ekologinė katastrofa ir netikėti kiti įvykiai, kalbėti apie itin natūralią baimę yra tinkamas laikas“ – teigia spektaklio „Itch“ kūrėjai.

Gyvenimo patirčių kaleidoskopas

Interaktyvus paaugliams skirtas spektaklis „Avinai“ gimė įkvėptas autiobiografinių aktoriaus R. Klezio patirčių. Spektaklis kalba apie jauno žmogaus apmaudą, pyktį, liūdesį ir atleidimą. Temas, kuriomis paprastai nedrąsu kalbėti tarp bendraamžių, apsiginklavusių šviečiančiais telefonais. 2024 m. Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotą spektaklį festivalio organizatoriai parodys visuose 4-iuose festivalio miestuose.

Auksiniam scenos kryžiui nominuotas ir kitas festivalio monospektaklis „Vyrsmas“, kuriame atskleidžiama vidinė vyro kelionė iš stereotipais grįsto vyriškumo į savęs supratimą ir priėmimą. Spektaklio autorius, gatvės šokio atlikėjas M. Eidrigevičius klausia, kokie emociniai ir psichologiniai barjerai trukdo šiuolaikiniams vyrams atsiverti. Ką reiškia būti pažeidžiamiems ir atjaučiantiems savo pačių atžvilgiu?

Skaudžia gyvenimo karo sąlygomis patirtimi dalinsis Ukrainos šokio kūrėjas Anton Ovchinnikov dviejuose savo darbuose – šokio filme „Monochrome“ ir spektaklyje „Pabaisos grožis“. Pasak autoriaus, „karo metu, kai viskas tapo visiškai juoda ir balta, o žmonės buvo suskirstyti į „draugus“ ir „priešus“, buvo svarbu į savo gyvenimą sugrąžinti gebėjimą jausti.“

Garso meno atradimai

Muzikinę festivalio programos dalį sudaro keli projektai. Vieną jų netradicinėje erdvėje – Klaipėdos energijos Turbinų salėje pristatys studijas Vienoje pabaigęs pianistas Viktoras Orestas Vagusevičius. Jo metu skambės John Cage „Sonatos ir interliudai preparuotam fortepijonui”. J. Cage kūryba vertinama kaip viena iš didžiausios įtakos turėjusių XX a. muzikos raidai. Jis yra laikomas neapibrėžtumo muzikoje, elektroakustinės muzikos ir nestandartinio muzikos instrumentų naudojimo pradininku. Pilnas J. Cage ciklo atlikimas yra itin retas reiškinys Europoje, o jo atlikimas liudija J. Cage’o universalumą ir aktualumą šiuolaikinio meno kontekste.

Tęsiant praėjusiais metais pradėtą festivalio rezidencijų programą, šiemet visą savaitę garso rezidencijoje svečiuosis kompozitorė, garso menininkė Yana Shliabanska (Ukraina). Yana baigė Nacionalinę muzikos akademiją (kompozicijos fakultetą). Šiuo metu yra šios akademijos doktorantė (šiuolaikinės kompozicijos technikų tyrimai), elektroakustinio dueto GUMA įkūrėja ir narė. Už interaktyvią garso instaliaciją buvo įvertinta Ukrainos kultūros ministerijos bei Prezidento apdovanojimais. 2023 m. kartu su kūrybine komanda iš Lietuvos ir Ukrainos apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ už garso ir judesio spektaklį „Nemiga“.

Rezidenciją klube „Herkus Kantas“ vainikuos koncertas „Garsų navigacija“, kurio metu gros ne tik Yana, bet ir žinomi Lietuvos eksperimentinės muzikos kūrėjai: Laurynas Jukonis (projektas „Girnų giesmės“), McKaras, Kristijonas Lučinskas ir Donatas Bielkauskas (projektas „Vėjas, žemė ir vanduo“). Visus kūrėjus šioje programoje vienija industriniai Klaipėdoje įrašyti miesto garsovaizdžiai.

Dialogas su tradicija ir kūnu

Šokio programoje šiemet susitinka darbai, plėtojantys tradicinio ir šiuolaikinio šokio dialogą. Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas choreografas Dovydas Strimaitis ir Šeiko šokio teatras pristatys premjerą – spektaklį „Suk suk“, o atlikėjai Erik Erikssons (Švedija) ir Krišjānis Sants (Latvija) – 2016 m. Latvijos scenos menų apdovanojimu įvertintą spektaklį „Vērpete“. Abu darbai kvestionuoja tradicinių liaudies šokių, žaidimų elementus: sukinius, ratelius, įtraukdami žiūrovus į gaivališką judesio verpetą.

Festivalį uždarys vokiečių choreografės Lilianna Baros spektaklis „Techno Fauna“, tyrinėjantis kūno ribas, jo archeologiją ir galimybę sąveikauti su aplinka. Judesio dėka pasiekiamas platesnis „naujojo“ žmogaus spektras, kur nebeaišku, kas svarbiau – technologijos ar mūsų kasdienė biologija, iš tiesų esanti stulbinančiu technologiniu išradimu? 2022 m. spektaklis buvo įvertintas kaip vienas ryškiausių nepriklausomo teatro kūrinių Žemutinėje Saksonijoje, Vokietijoje.

INFORMACIJA

Tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų šalių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, naujojo cirko, performanso, muzikos ir vizualaus meno kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir ugdo publiką suprasti ir vertinti šiuolaikinę meno raišką.

„Plartforma“ ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, šiemet įtrauktas į Strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Klaipėdos miesto savivaldybė bei Klaipėdos rajono savivaldybė.

Organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą. Visa programa ir naujausia informacija internetinėje svetainėje www.plartforma.lt arba FB puslapyje „Menų festivalis Plartforma“

Bilietus į mokamus festivalio renginius platina www.bilietai.lt

Žymos: | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Tris dienas iš eilės - šilumos rekordai

Rekordiškai karštų dienų laikotarpis tęsiasi ir tampa kasdienybe. Jau trečią dieną iš eilės išmatuota aukščiausia paros oro temperatūra, skelbia Lietuvos ...
2024-09-06
Skaityti daugiau

Mums rašo

Visi žmonės yra lygūs

Kasmet į Lietuvą dirbti ir gyventi atvažiuoja tūkstančiai užsieniečių. Net mano gimtoje Kretingoje jau nieko nebestebina gatvėmis vaikštantys juodaodžiai. Gyvenimas ...
2024-09-03
Skaityti daugiau

Regionas

Kretinga atnaujino dar vieną sporto aikštyną

Oficialiai atidarytas rekonstruotas Kretingos S. Daukanto progimnazijos sporto aikštynas. Jis atviras visiems kretingiškiams. Sporto aikštyno rekonstrukcijos metu sutvarkyti bėgimo takai, ...
2024-09-03
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This