Naujosios mokyklos atidarymas – su pasikeitusia mero retorika  (14)

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-09-02

Dar pernai pareiškęs, jog „Senvagės mokykla įeis į istoriją kaip didžiausias Klaipėdoje piktybiškos nekompetencijos ir nusikalstamo klaipėdiečių pinigų švaistymo pavyzdys”, jos atidarymo metu pirmadienį miesto meras Arvydas Vaitkus jau dėkojo ir savo pirmtakui, ir projektuotojams, ir statybininkas. Tiesa, vėliau jis patikino, jog taškas dar nededamas ir su politikai bus tariamasi, ar išnagrinėti visus šios beveik dvigubai pabrangusios mokyklos projekto etapus.  

Tuo metu jo pavaduotojas Algirdas Kamarauskas tikisi, jog jau pirmadienį gaisrininkai duos galutinį palaiminimą ir šią mokyklą bus galima laikyti oficialiai priimta eksploatacijai. Kartu jis tikina, kad dabar pamokas čia vesti yra tikrai saugu.  

Miesto valdžia artimiausiu metu tikisi gauti ir eismo audito išvadas, kaip pagerinti situaciją šioje miesto dalyje, nes ji dėl naujosios mokyklos gerokai komplikuosis.  

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar tarsis 

Su visa nuo 10 iki beveik 20 mln. eurų pabrangusios mokyklos statybų epopėja „Atvira Klaipėda“ savo skaitytojus supažindino jos atidarymo išvakarėse.  

Sakydamas atidarymo kalbą meras A. Vaitkus dėkojo sugalvojusiems šį projektą, architektams, sukūrusiems „išskirtinį dizainą“, statytojams, „su kuriais teko daug diskutuoti“, taip pat savo pirmtakui Vytautui Grubliauskui, kad jis „palaimino ir pradėjo“ šios mokyklos statybas. 

Vėliau, paklaustas, ar jau deda galutinį tašką šioje istorijoje ir nebesiaiškins sklypo statybos parinkimo, projektavimo ir statybų aplinkybių, meras teigė, jog dėl to bus tariamasi su politikais. Jei bus nutarta tai aiškintis, tai esą ne dėl noro kapstytis praeityje, o siekiant pasidaryti išvadas, kad ateityje nebūtų tokių istorijų.  

„Gyvenime visko nutinka, bet jei aiškinantis būtų nustatyta specialaus veikimo atvejų, keltume atsakomybės klausimą“, – sakė A. Vaitkus.    

„Šiaurinėje miesto dalyje mokyklų trūksta, tad naujos mokyklos statybos šioje miesto dalyje buvo reikalingos. Nors projekto įgyvendinimas buvo ypatingai sudėtingas ir brangus, šiandien turime rezultatą, kuris, tikiuosi, tenkina švietimo bendruomenę bei mokinių tėvus. Tačiau šiuo projektu taško dėti negalime – ugdymo vietų poreikis šioje miesto dalyje didžiulis, tad ir toliau ieškome sprendinių, kaip užtikrinti daugiau vietų, tačiau ne tokiais brangiais ir sudėtingais sprendiniais. Viena iš galimybių – senosios Tauralaukio progimnazijos rekonstrukcija, kuri taip pat palengvins situaciją šiaurinėje miesto dalyje“, – savivaldybės pranešime cituojamas meras.

Problemos ir dėl tinklų 

Žinia, iškilmės, kurių metu pirmą per nepriklausomybės laikotarpį Klaipėdoje pastatytą mokyklą pašventimo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, buvo surengtos dar neturint galutinio valstybinės komisijos priėmimo akto. Ugdymo procesas irgi vyks be jo. 

„Mes patys kaip užsakovas aktą pasirašėme gegužės 30 dieną. Paprastai kelių dienų užtenka, kad rangovas įkeltų aktą į „Infostatybą“ ir pradėtų organizuoti priėmimo komisiją. Turėjome daug problemų su tinklais, nes juos statė „Klaipėdos energija“ ir jie buvo prisidavę tuos tinklus, bet komisija skaitė, kad jie priimti ne pagal tą procedūrą. Reikėjo išleisti naują techninio projekto laidą atskiriant tuos tinklus. Galutinai pavyko įkelti dokumentaciją tik liepos 18 dieną. Kitą dieną komisija pradėjo savo darbą. Iš esmės pastabų buvo tik iš priešgaisrinės dalies. Paskutinės pastabos buvo susijusios su vėdinimu iš virtuvės patalpų ir dūmų šalinimo vamzdžiu. Pavyko operatyviai su gamintojais susitarti ir praėjusią savaitę visi tie dalykai yra sumontuoti. Šiandien, kiek žinau, iš naujo paskelbta komisija. Viskas padaryta, šiandien atvažiuoja vyriausiasis gaisrininkas ir tikimės, kad jis savo parašą uždės“,  – komentavo vicemeras A. Kamarauskas.  

Pasak jo, teko girdėti iš kai kurių mokyklų, kad jose yra tik trys priešgaisriniai davikliai, o naujoje jų yra šimtai, sistemos išbandytos ir vykdyti ugdymo procesą čia esą tikrai yra saugu.  

Kartu A. Kamarauskas patikino, jog bandoma bent šiek pagerinti eismo sąlygas Kretingos gatvėje ir jos prieigose, nes dėl mokyklos veiklos pradžios jos neišvengiamai komplikuosis.  

„Esame užsakę viso rajono – nuo Šiltnamių iki Klaipėdos gatvės, nuo Liepojos gatvės iki apačios čia – eismo auditą. Laukiame tos mokslo metų pradžios, kad audito vykdytojas paskaičiuotų srautus ir pačiu artimiausiu metu gausime išvadas, kaip tą situaciją suvaldyti. Kad visiškai neliks jokių trukdžių, tai vargu, bet sieksime maksimaliai palengvinti eismo sąlygas“, – sakė vicemeras, vadovaujantis Eismo saugumo komisijai.  

„Tėvai pamatė, kiek yra mašinų ir labai tikiuosi, kad Tauralaukio vaikai autobusais galės keliauti – čia tik pora sustojimų“, – vylėsi progimnazijos direktorė Rima Narkienė. 

Pačia mokykla ji sakė esanti „nepaprastai sužavėta“, patinka jos erdvės. Joje dabar mokysis 664 mokiniai – visi norintieji čia nepateko. Anot direktorės, senajame pasate praėjusiais mokslo metais mokėsi 200 mažiau moksleivių.

„Dirba mokykloje 50 mokytojų, bet kitais mokslo metais aš mielai priimčiau lietuvių kalbos mokytoją, matematikę“, – sakė ji.

INFORMACIJA

Mokyklą projektavo UAB „A405“, už tai gavusi beveik 184 tūkst. eurų.

2019-ųjų birželį pasirašytą sutartį mokyklos statybų konkursą laimėjusi UAB „Versina” įsipareigojo 10,922 mln. eurų vertės mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Kitas rangos konkurso dalyvis – UAB „Eikos statyba“ – mokyklą siūlėsi pastatyti už 14 829 221 eurą. Tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas dėl per didelės, savivaldybei nepriimtinos kainos.

Po beveik 50 statybų sutarties keitimų visa mokyklos projektavimo ir statybos kaina pasiekė 19,73 mln. eurų. Dar apie pusę milijono kainavo kai kurių inžinerinių tinklų tiesimas, baldų ir įrangos pirkimas.

Naujoji mokykla turi du korpusus, sujungtus stikline galerija. Apvalios formos statinys yra mokomasis korpusas, stačiakampio formos – sportinis.

Mokomojo korpuso pirmame aukšte įrengtos bendrosios paskirties patalpos: aktų salė, biblioteka, valgykla su maisto gaminimo patalpomis. Antrame aukšte – mokymo patalpos. Mokomojo korpuso centre įrengta reprezentacinė daugiafunkcė erdvė su amfiteatru. Pagrindinis šios erdvės akcentas – viduryje sumontuotas mokslo žinių medis – medinių konstrukcijų kompozicija, atsiėjusi beveik milijoną eurų. Mokyklos patalpos pritaikytos žmonėms su negalia – įrengti žmonėms su negalia pritaikyti liftai, sanitariniai mazgai.

Sportinio korpuso pirmame aukšte įrengtos dvi atskiros universalios sporto salės 1–4 ir 5–8 klasių mokiniams, drabužinės su dušais ir sanitariniais mazgais, sporto inventoriaus sandėliai. Antrame korpuso aukšte – treniruoklių, choreografijos ir aerobikos salės su inventoriaus sandėliais, pedagogų metodinis kabinetas. Prie sportinio korpuso lauke vaikams įrengtos sporto erdvės – krepšinio-tinklinio ir mini futbolo aikštelės, 3 juostų bėgimo takas bei šuolių į tolį sektorius.

Žymos: | | | | | | | |

Komentarai (14):

Atsakymų į “Naujosios mokyklos atidarymas – su pasikeitusia mero retorika ”: 14

  1. Sn parašė:

    Tiek spjaudėsi ugnimi kaip viskas blogai, o kai juostelė kirpti tai pirmas su visa svita. Jau ir mokykla graži ir rangovas geras ir Grubliauskas maladec. Kaip taip greitai kailiuką galima išversti?

    • Vargšai jūs vargšai parašė:

      Koks skersvėjis turėjo žmogų perpūsti, kad taip nesusigaudyti miesto valdyme ir rašyti tokius vėjus ? 🙂

  2. MOKSLO, parašė:

    KARLAI, MOKSLO!!!!! įstaigą šventina kunigas. Ką per biologiją mokytojai pasakos- apie nekaltą prasidėjimą?

  3. Tėvai parašė:

    Kodėl Mero komanda nesusitvarko su komunikacija nors kadencija įpusėjo?
    Renginio vedimą ir organizavimą patikėti mokyklos direktorei iš Rūdaičių kaimo mokyklos iš kurios buvo išprašyta už netinkamą vadovavimą patikėti tokios mokyklos atidarymo renginio organizavimą!? Nieko nesigirdėjo kas buvo kalbama , nieko nesimatė ir buvo gaila žiūrėti į kaip sovietmečiu šokancių vaikučių išnaudojimą ir savo neįgalumo demonstravimą!!
    Mokyklos statybos kainavo 20 mln., o įgarsinimo kolonėlių ar aparatūros nuomai pagailėjo 300 eur !!
    Kodel tiek peikti rangovai buvo pakviesti kirpti juostelę? Nesąmonė! Ar jau susitaikyta ir tokių lėšų švaistymui Vaitkus pritaria ? Kaip tai suprasti?

    Taip vadinamas atidarymas tokios 1000 mečio mokyklos baigėsi visišku fiasko – tėvai aplink burbuliuoja, kad nei matyti, nei girdėti nieko nebuvo galima!
    Ką veikia mero komanda, jog nesugeba sužiūrėti tokių e l e m e n t a r i ų dalykų ???!

    • Gal reikia pradėti nuo parašė:

      ELEMENTARAUS mąstymo ir žinių ” apie komunikaciją ” ? 🙂 ___Šventinį rugsėjo 2-osios rytą prie Martyno Mažvydo paminklo Lietuvininkų aikštėje šurmuliavo jūra šventiškai pasipuošusių moksleivių su gėlėmis rankose, jų tėveliai, mokytojai.

      Čia prasidėjo tradicinė pirmoji naujųjų mokslo metų pamoka.

      Su mokslo metų pradžia klaipėdiečius sveikino miesto meras Arvydas Vaitkus, pabrėždamas, jog ši diena žymi ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir naujų atradimų, iššūkių bei galimybių metą.______P.S. Tobulėkite . Vaikams reikia mąstančių tėvų 🙂 Sėkmės moksluose Jums ir vaikučiams 🙂

  4. Algirdas parašė:

    KLAIPĖDA BENT PASTATĖ MOKYKLĄ, O VILNIUS STADIONO NESUGEBA PER 25 METUS PASTATYTI.

  5. Ramune parašė:

    Šiaurinėje miesto dalyje mokyklų trūksta mero žodžiais m jug Tauralaukis senai turėjo mokyklą. Priminti noriu ,kad šiaurinė miesto dalis yra ne tik iki ligoninės bet ir toliau Plytinė ,Labrenciškės, Kalotė ,Purmaliai . Į naująją mokyklą nemanau ,kad pateko vaikai kuriems ir priklausytų. Pagal gyv.vietą. Gal reiktų dar pasidomėti kur metai iš metų nėra nei.darzelių nei mokyklų .

    • Skaitom tekstą parašė:

      Tačiau šiuo projektu taško dėti negalime – ugdymo vietų poreikis šioje miesto dalyje didžiulis, tad ir toliau ieškome sprendinių, kaip užtikrinti daugiau vietų, tačiau ne tokiais brangiais ir sudėtingais sprendiniais. VIENA IŠ GALIMYBIŲ – senosios Tauralaukio progimnazijos rekonstrukcija, kuri taip pat palengvins situaciją šiaurinėje miesto dalyje“, – savivaldybės pranešime cituojamas meras.

  6. Martynai, tu šiandien neteisus parašė:

    Martynai, šiandien šventė, šiandien svarbiausi tie, kas atėjo į pirmą mieste dažais kvepiančią mokyklą. Šiandien šventė vaikams, jų tėvams ir seneliams, mokytojams. Kodėl šiandien mero retorika turi būti kaip teismo posėdyje? Tam yra kitas laikas ir vieta. O šiandien jis visus sveikina su nauja pradžia, su pagaliau pastatyta mokykla.

    • :) parašė:

      Pritariu, nes pagalvojau tą patį . Keistas supratimas dėl retorikos šventės metu . Tuo labiau, kad visko gali atsitikti ___Vėliau, paklaustas, ar jau deda galutinį tašką šioje istorijoje ir nebesiaiškins sklypo statybos parinkimo, projektavimo ir statybų aplinkybių, meras teigė, jog dėl to bus tariamasi su politikais. Jei bus nutarta tai aiškintis, tai esą ne dėl noro kapstytis praeityje, o siekiant pasidaryti išvadas, kad ateityje nebūtų tokių istorijų.

      „Gyvenime visko nutinka, bet jei aiškinantis būtų nustatyta specialaus veikimo atvejų, keltume atsakomybės klausimą“, – sakė A. Vaitkus.

    • Pritarta parašė:

      Pritariu. Dar ir rašybos pasimokyti, tiek daug tekste klaidų. Tad mokyklų trūksta!

    • Nuomonė parašė:

      Martynui nurodo kur akcentus dėti.

    • Martynas Vainorius parašė:

      Nuomone, ar galėtumėt kaip ten sakė vienas personažas paskelbti visą sąrašą tų nurodinėtojų? Būtų visai įdomu susipažinti, į svečius gal pasikviesčiau.

  7. Gražu parašė:

    Ilgai statė, brangiai. Bet rezultatas vertas dėmesio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Bendražygio bendrovei - mero tūpsniai

Klaipėdos meras siūlo 2 896 Eur vertės nuolaidą savivaldybės biudžeto sąskaita mokant nekilnojamojo turto (NT) mokestį už 2023 metus viešbutį ...
2024-09-06
Skaityti daugiau

Transportas

Palangos oro uostui žada dvi naujas skrydžių kryptis

Palangos kultūros centre ketvirtadienį buvo pasirašytas bendradarbiavimo sutarimas tarp Klaipėdos regiono savivaldybių asociacijos bei Susisiekimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų. Šiuo ...
2024-09-05
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Nutrauktas oro kokybės stebėjimo stotelių pirkimas

Klaipėdos savivaldybė nutraukė automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimo, kalibravimo ir techninio aptarnavimo viešąjį pirkimą. Priežastis – „gavus ...
2024-09-05
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This