Įamžino Dionyzo Varkalio atminimą, pagerbė Kultūros magistrus (atnaujinta) (4)

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu
Avatar photoPalmira Martinkienė
2024-08-01

Ketvirtadienio pavakare, minint 772-ąjį Klaipėdos gimtadienį, tradiciškai buvo pagerbti šių metų Klaipėdos kultūros magistrai bei paskelbtas Klaipėdos miesto garbės pilietis. Šis vardas po mirties suteiktas Dionyzui Varkaliui.

Į išpuoštą Teatro aikštę, šalia Anikės skulptūros įrengtą sceną atsiimti Kultūros magistro žiedų vienas po kito kilo fotografas Bronius Vytas Karaciejus, buvusi Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė, skulptorius Klaudijus Pūdymas. Visus juos, kaip ir D. Varkalį, pristatė neilgi filmuoti pasakojimai, o intarpus tarp apdovanojimų užpildė muzikinė programa, skambant gyvai fortepijono muzikai. Kultūros magistrus sveikino ir gėlių jūroje skandino gausiai susirinkusi publika.

Gedimino Sass nuotr.

Keletą valandų prieš minėtą ceremoniją ant Kalvystės muziejaus sienos buvo atidengta muziejaus įkūrėjo D. Varkalio atminimui skirta lenta.

Ta proga kalbėję ir miesto meras Arvydas Vaitkus, ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys, ir D. Varkalio buvęs kolega pirmojoje po nepriklausomybės atkūrimo Klaipėdos miesto taryboje Benediktas Petrauskas džiaugėsi, matydami tokį gausų į iškilmes susirinkusiųjų būrį.

Palmiros Martinkienės nuotr.

„Labai apsidžiaugiau eidamas senamiesčio gatvelėmis matydamas, kad jūsų čia yra tiek daug. Reiškia, žmogus, apie kurį mes šiandieną kalbame ir kurį dar pagerbsime ne viena kartą ateity, tikrai buvo to vertas”, – sakė miesto meras.

Savo ruožtu J. Genys prisipažino, jog tuoj po nepriklausomybės atkūrimo atvykęs kaip jaunas specialistas darbuotis į muziejų ir čia jau radęs D. Varkalį, jo šiek tie prisibijojęs, tačiau netrukus esą baimės neliko. Mat jei kaip Sąjūdžio aktyvistas ir politikas D. Varkalis buvęs gana griežtas, tai kaip muziejininkas, atvirkščiai, buvęs tolerantiškas ir įsiklausantis į kitų nuomones.

Kartu J. Genys dėkojo D. Varkalio atminimo įamžinimo iniciatyvinės grupės nariams, nors ir pripažino, jog jie buvo neįtikėtinai reiklūs.

„Kartais atrodė, kad mes atominę kuriam”, – šmaikštavo muziejaus direktorius.

Jis informavo, kad netrukus Kalvystės muziejus pasipildys ir jo įkūrėjui – D. Varkaliui skirta nedidele ekspozicija.

Po memorialinės lentos atidengimo susirinkusieji buvo pakviesti į Kalvystės muziejaus kiemelį pasiklausyti muzikos bei pasidalinti prisiminimais apie D. Varkalį.

Kad atminimo ženklas čia atsirastų, daug pastangų įdėjo iniciatyvinės grupės nariai Benas Volodzka, Augustinas Bernotas, Laima Šliogerienė, Dalia Žukienė, Jonas Genys, Petras Bekėža, Sondra Simanaitienė, Povilas Monius. Memorialinės lentos autorius – architektas Adomas Skiezgelas.

Žymos: | | | | | | | | | | |

Komentarai (4):

Atsakymai į “Įamžino Dionyzo Varkalio atminimą, pagerbė Kultūros magistrus (atnaujinta)”: 4

  1. Jonas parašė:

    Gerai, kad pagerbtas menininkas. O blogai – jog Klaipėdos kultūrai vadovavo ir vadovauja pavydūs negabús/, tie patys susisaistę giminystės ryšiais…

  2. Kiek daug parašė:

    ponų atsirado pasišildyti Dionyzo atminimui o kuomet jis buvo gyvas tai niekas neatėjo jam padėt jo darbuose Tautos labui

    • Ar tikrai? parašė:

      Atėjo tie, kurie nors po mirties pagerbė Varkalį , tik kur tie, buvę miesto valdyme ir save vadinantys patryyyjotais ? Tie, kurie gyvo nesugebėjo pagerbti ?

  3. Cha parašė:

    ir kur jau čia be visur besireklamuojančios Vokietijoj gyvenančios ir dabar jau niekur neprieko Kakalės. Dar galėjo ant Varkalio (su kuriuo nei bendravo nei draugavo) tos lentos užsilipt :D)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Jūros šventės himnas pateks į pasaulio Gineso rekordų knygą*

Liepos 18 d. buvo pasirašyta sutartis dėl Jūros šventės himno sukūrimo ir jam skirto vaizdo klipo gamybos paslaugos. O jau ...
2024-08-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

„Auksinė" mokykla iki rugsėjo 1-osios gali ir neatsidaryti?

Likus mėnesiui iki rugsėjo 1-osios, aiškumo, ar naujoji mokykla Senvagės gatvėje atvers duris, vis dar nėra. Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ...
2024-08-02
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštė išrausta, rekonstrukcijos valdytojo nėra

Klaipėdos miesto savivaldybė atsakinėja į rinkos dalyvių klausimus dėl jau prasidėjusios Atgimimo aikštės rekonstrukcijos, įrengiant po ja automobilių saugyklą, projekto ...
2024-08-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This