Šienpjoviai ruošiasi nacionaliniam čempionatui

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-07-05

Liepos 27 d. Šilutės rajone, Rupkalvių kaime, ketvirtą kartą vyks Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Šienpjoviai įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose jau aktyviai ruošiasi varžyboms.

Iki varžybų likus mažiau nei mėnesiui tituluočiausi čempionato dalyviai – „Dalgio broliai” iš Šilutės rajono Kozmas Auškalnis ir Arūnas Kakta – sako jau pradėsiantys aktyviai treniruotis.

„Dalgis visada pas mane mašinoje. Šiemet nemažai juo šienavau. Na, o dabar pradėsiu rimtai ruoštis – reikia gerai dalgį išsikalti, palaikyti formą, kad nepritrūktų kvapo”, – apie pasiruošimą pasakoja 2023 m. iš komandos draugo „Metų šienpjovio“ titulą paveržęs Arūnas Kakta.

Gyvulininkystės ūkį turintis šienpjovys teigia, kad dalgis – antras šienavimo įrankis po traktoriaus.

„Aš net kiemą praktiškai visada šienauju dalgiu. Trimeris man visai nepatinka – labai garsus, birbia, o žoliapjovės susmulkinta žolė visur nešiojasi, surinkti sudėtinga. Tai man paprasčiau ir smagiau dalgiu šienauti. Tada dar ir žolę gyvuliukams panaudoju“, – tęsia A. Kakta.

Aktyvus šienpjovys šienavimo dalgiu tradiciją populiarina ne tik savo šeimoje, bet ir savo kaime.

„Pernai buvau pats mažą čempionatą per Gardamo miestelio šventę surengęs. Nugalėtojui dalgį padovanojau ir dabar kalbinu kartu su mano sūnumi Nacionaliniame čempionate dalyvauti. Labai smagu ta konkurencija, kai nori kuo greičiau ir kuo kokybiškiau nušienauti“, – sako vyras.

Nacionalinis šienpjovių čempionatas tradiciškai vyksta Nemuno deltoje, pievose, kur gyvena retas paukštis – meldinė nendrinukė. Panašūs renginiai vyksta ir kitose Europos šalyse plytinčiose šio paukščio perėjimo vietose. Taip yra todėl, kad istoriškai tokios teritorijos pasižymėjo itin vešlia žole, buvo žinomos dėl savo turtingų pievų. Šienpjoviai, kurie pievų šienavimui pasitelkia dalgius, ženkliai prisideda prie paukščių įvairovės išsaugojimo. Jie, laiku pastebėję paukščių lizdą, gali jį apeiti ar pabaidyti paukščius, taip juos apsaugodami nuo sužalojimų ar net sunaikinimų.

Čempionato organizatoriai teigia, jog šis renginys ne tik populiarina kultūrinį paveldą, bet ir atkreipia ūkininkų bei visuomenės dėmesį į nykstančių rūšių apsaugos būtinybę, ūkininkavimo darnoje su gamta naudą.

Čempionate numatomos varžybos ne tik profesionalams, bet ir mėgėjams bei pirmą kartą dalgį į rankas paėmusiems dalyviams. Renginiu veikia šienpjovių mokykla.

Norintys daugiau sužinoti apie šienavimo dalgiu amatą, išmokti naudotis dalgiu, praleisti dieną bendraminčių būryje ir patirti įspūdžių kupiną dieną, kviečiami registruotis į Nacionalinį šienpjovių čempionatą užpildant anketą meldine.lt arba paskambinus telefonu 8 5 2138155.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Į Olimpiadą - šienpjovius!*

Lietuvos krepšininkams pragėrus kelialapius į antrą iš eilės Olimpiadą, vadintis krepšininkų tauta lietuviams jau kaip ir nebeoru. Ypač po gėdingo ...
2024-07-31
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Metų šienpjovio titulą išsaugojo šilutiškis

Rupkalvių kaime, Šilutės rajone įvyko Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Čia išrinkti metų šienpjoviai, dalgiu šienaujantys greičiausiai ir kokybiškiausiai. Daugiausiai intrigų kėlusi ...
2024-07-29
Skaityti daugiau

Regionas

Šienpjovių čempionate - nauja rungtis

Šį šeštadienį Šilutės rajone, Rupkalvių kaime, vyks Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Dėl titulų šešiose rungtyse varžysis dalgio entuziastai iš visos Lietuvos. ...
2024-07-22
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This