Antradienį Klaipėdoje viešės išeivijos šokių kolektyvai

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-07-08

Pasibaigus šimtmetį mininčiai Lietuvos dainų šventei „Kad giria žaliuotų“ ne visi jos dalyviai suskubs namo. Klaipėdos Žvejų rūmų tautinių šokių sambūrio „Vėlunga“ kvietimu du išeivijos lietuvių tautinių šokių ansambliai – „Gintaras“ (Torontas, Kanada) ir „Grandis“ (Čikaga, JAV) viešės Klaipėdoje ir dalyvaus tautinio meno šventėje „Vėlunga“ kviečia“.

Klaipėdiečiai su išeivijos lietuvių kolektyvų šokėjais artimiau susipažino 2023 m., kai kartu su jais dalyvavo Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventėje Filadelfijoje ir Argentinos lietuvių šokių šventėje „Ten kur Nemunas banguoja“ Berise.

Abu į Klaipėdą atvykstantys išeivijos šokių ansambliai skaičiuoja jau septynis savo kūrybinės veiklos dešimtmečius: didžiausias ir ilgiausiai Šiaurės Amerikoje gyvuojantis kolektyvas „Grandis“ atšventė jubiliejų pernai (įkurtas 1953 m.), o „Gintaras“ švęs kitąmet (įsikūrė 1955 m.).

„Grandis“

Ansambliai nuolat koncertuoja JAV ir Kanados lietuvių bendruomenėse, lankėsi daugelyje Lotynų Amerikos ir Europos šalių. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę jie dalyvavo visose Lietuvos dainų šventėse.

„Mums teko didelė garbė šokti Šimtmečio dainų šventėje ir bus labai smagu pasirodyti Klaipėdos krašto žmonėms“, – sako nuo 2005 m. „Gintarui“ vadovaujantis Romas Jonušonis.

„Tautinių šokių ansambliai turi itin didelę svarbą ir įtaką lietuvių išeivijos bendruomenėse. Tai pagrindinė kultūrinė veikla, vienijanti įvairaus amžiaus žmones. Tautiniai šokiai padeda užsienio lietuviams geriau suprasti ir puoselėti savo kultūrinį identitetą, išsaugoti etninį palikimą ir tradicijas“, – kalba „Grandies“ meno vadovė Dalia Bilaišytė- DeMuth.

Tautinio meno šventės „Vėlunga“ kviečia“ koncertai Klaipėdoje vyks liepos 9 d., 16 val., Danės skvere, prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ ir 20 val. Jono kalnelio saloje.

Liepos 10 d., 16 val., rengiamas koncertas Jūratės ir Kastyčio skvere Palangoje ir 18.30 val. prie Kretingos rajono kultūros centro (J. Pabrėžos g. 1).

Visi renginiai nemokami.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Senoji Kukuliškių gyvenvietė galėjo būti gintaro kelio dalimi 

Klaipėdos universiteto (KU) archeologai atveria vis daugiau tik 2016-aisiais prie jūros atrasto Kukuliškių piliakalnio paslapčių. Po šiemetinių tyrimų jau tapo ...
2024-07-08
Skaityti daugiau

Regionas

Į Palangą 15-tą kartą atkeliauja gintarinis savaitgalis

Šeštadienį Palanga kviečia pasimėgauti išskirtiniu gintariniu lietumi – jau 15-tą kartą kurorte vyks didelio pramogautojų dėmesio kasmet sulaukiantis gintarinis savaitgalis. ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Regionas

Į gintaro edukaciją kviečia atsinešti išdžiovintos plekšnės odos

Rugsėjo 9 d., penktadienį, 17 val., Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kviečia į edukacinį renginį, skirtą šiuo metu čia veikiančiai ...
2022-08-29
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This