Savivaldybė nori pirkti Žvejų rūmų sportinę dalį (1)

Miestas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-07-01

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas sudarė nekilnojamojo turto pirkimo komisiją dėl negyvenamųjų patalpų Taikos pr. 70 pirkimo neskelbiamų derybų būdu. Šios patalpos – tai sportinė Žvejų rūmų dalis, priklausanti Lietuvos sporto draugijai „Žalgiris” (12383 iš 88565 pastato dalių).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šį turtą nuspręsta pirkti įgyvendinant Klaipėdos miesto tarybos 2022 m. spalio 20 d. sprendimą ,,Dėl pritarimo kultūros centro žvejų rūmų modernizavimo koncepcijai ir 3A alternatyvos įgyvendinimui‘‘. Jo įgyvendinimo priemones savo įsakymu administracijos direktorius patvirtino dar pernai kovo 30 d.

A. Žuko sudarytai komisija vadovauti paskirtas vicemeras Algirdas Kamarauskas. Teigiama, kad privačių patalpų dalies, Taikos pr. 70, įsigijimas biudžeto lėšomis sudarys galimybę įgyvendinti viso Žvejų rūmų pastato modernizavimo priemonių planą.

„Žalgiris” į Žvejų rūmus ir šalia jų esančią teritoriją koją įkėlė prieš 20 metų. 2003-ųjų liepą „Klaipėdos” žurnalistė Aušra Lukauskienė rašė, kad bankrutuojanti bendrovė Žvejų kultūros rūmai kreipėsi į miesto Tarybos Teritorijų planavimo komitetą prašydama prie turimos 0,2 ha žemės papildomai išnuomoti 0,3 ha, kad galėtų lengviau parduoti jai priklausantį sporto kompleksą. Iš gautų pinigų tikėtasi padengti skolas ir atsiskaityti su kreditoriais.

„Buvo paskelbti jau keli aukcionai, tačiau patalpų, kurių vertė rinkoje yra apie milijoną litų, niekas nenupirko. Kaina nukrito iki 650 tūkst. litų. Turto valdymo skyriaus specialistas Jurgis Rima dienraščiui sakė, kad, papildomai Žvejų kultūros rūmų bendrovei paskyrus žemės sklypą, būtų nusižengta įstatymui. Bendrovė valdo vieną aštuntąją dalį viso pastato ploto, proporcingai turi būti paskirtas ir žemės sklypas. Šiuo metu, pasak J. Rimos, Žvejų kultūros rūmų bendrovei tiek ir paskirta. Kita žemė prie rūmų yra 7750 kv. m ploto patalpų savininkės – savivaldybės”, – rašė A. Lukauskienė.

Galiausiai sportinės dalies savininke tapo Lietuvos sporto draugija „Žalgiris” – sutartis su ja buvo sudaryta 2004-ųjų kovą.

Savivaldybei nusprendus, jog Žvejų rūmai turi būti rekonstruoti, „Žalgiris” pateikė jai pasiūlymą įsigyti jo valdomas patalpas. Prieš porą metų tuometinis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis „Atvirai Klaipėdai“ sakė, kad draugija už sporto salę norėtų gauti apie 0,5 mln. eurų, kas preliminariai atitinka rinkos kainą. Pagal teisės aktus savivalda tokiais atvejais gali mokėti rinkos kainą ir +10 proc.

2022 m. pabaigoje buvo manoma, kad preliminarus Žvejų rūmų  pastato rekonstrukcijos lėšų poreikis per 2023-2030 m. siektų beveik 38 mln. eurų.

INFORMACIJA

Savivaldybės administracija kartu ir MB „Bauland“ 2021 m. II pusėje – 2022 m. I pusėje parengė Žvejų rūmų veiklos ir 1982 m. atidaryto pastato modernizavimo koncepciją. Koncepcijoje buvo išskirtos 4 alternatyvos, tačiau visos suinteresuotos institucijos pasisakė už 3A alternatyvos įgyvendinimą.

Esminiai įvardijami 3A vadinamos alternatyvos pranašumai: pastato rekonstrukcija vykdoma taikant žaliosios ekonomikos ir tvarios miestų planavimo ir pastatų rekonstravimo politikos principus; naujos patrauklios erdvės – kultūros kiemo suformavimas pristatant modernios architektūros priestatą į vidinio kiemo pusę; priestatas naudojamas kaip šiuolaikinė šalia esančių, miesto ir regiono ugdymo įstaigų formaliojo ir neformaliojo švietimo edukacijų erdvė, mediateka, profesionaliosios kūrybos erdvės. Taip pat –  pastato rūsio atvėrimas ir pritaikymas visuomeninėms veikloms, nukasant viršutinį žemių sluoksnį; maksimalus pastato tūrio naudojimas, taikant racionalaus erdvių planavimo principus;  išraiškingas ir patrauklus pagrindinis įėjimas;  įrengiama stogo terasa pritaikyta šiltojo sezono pasirodymams ir viešojo maitinimo paslaugų teikimui. 

Teigiama, kad šios alternatyvos pasirinkimas galėtų prisidėti ir prie Klaipėdos kultūros įstaigų infrastruktūros optimizavimo. Be to, rekonstruojant jau esamą pastatą, pirmiausia pristatant priestatą, darbus būtų galima suplanuoti taip, kad Žvejų rūmų veikla nenutrūktų.

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Savivaldybė nori pirkti Žvejų rūmų sportinę dalį” komentarų : 1

  1. V.Z. parašė:

    koks čia dar ,,pirkti”? Žvejukai visada buvo miesto o kad vagiai katri draskė visu musu turta tuoj po sajudžio ir ji nusavino taigi čia tik nusikaltimas katra reik išaiškint o banditus susodint Grybauskaitė taigi pasakė kad finansiniam nusiklatimam senaties nėra . Ar daug tas ‘savininkas’ idejo pinigu i šita nusavinta iš žmoniu turta ka iš ano reik ji pirkt? Čia tas pats kap vagis kur tave apvogė o paskui po kiek metu tau tavo pačio pavokta daikta taiko parduot

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Meras panoro vienasmeniškai žarstyti ir didesnes stipendijas menininkams

„Sprendimą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės stipendijų kultūros ir meno kūrėjams skyrimo priimtų meras”, – rašoma mero Arvydo Vaitkaus pateiktame miesto ...
2024-07-05
Skaityti daugiau

Politika

Savivaldybė jau ieško naujo vadovo

Nors nauja Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos struktūra, kurioje dirba per 480 žmonių, įsigalios tik nuo rugsėjo 3 d., jau paskelbta ...
2024-07-05
Skaityti daugiau

Miestas

Rengiamasi tvarkyti istorines Vitės kapines

Klaipėdos savivaldybė užsimojo per 13 mėnesių parengti istorinių Vitės kapinių sutvarkymo techninį darbo projektą. Jo tikslas – „atgaivinti Klaipėdos senųjų kapinių, ...
2024-07-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This