Pusės milijono „Neptūno“ eurų byloje toliau tampoma guma  (1)

Sportas, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-07-01

Klaipėdos apygardos teisme jau daugiau nei metus niekaip nepradedama nagrinėti byla dėl šimtatūkstantinės uostamiesčio savivaldybės paramos krepšinio klubui „Neptūnas”. 

Po pusmečio pertraukos surengtas posėdis ir vėl truko tik kelias minutes – bylos šalys paprašė atidėti procesą.  

Betsafe-LKL nuotr.

Žinia, prokuratūra teismui apskundė 2022 m. lapkritį Klaipėdos miesto tarybos sprendimą kaip įnašą į įstaigą skirti „Neptūno” krepšinio klubui 250 tūkst. eurų. Nors jau buvo aišku, kad dėl tokio sprendimo vyks bylinėjimasis, kadenciją baigianti miesto Taryba pernai kovo pabaigoje priėmė dar vieną analogišką sprendimą. Tokios finansinės injekcijos „Neptūno” krepšinio klubui buvo motyvuojamos siekiu užtikrinti įstaigos veiklą ir jos tęstinumą.     

Tada jau prokuratūra parengė dar vieną ieškinį ir Klaipėdos apygardos teisme atsirado dvi bylos su analogiškais reikalavimais – pripažinti sprendimus ir sandorius negaliojančiais bei taikyti restituciją. Abiejose bylose atsakovai buvo ir savivaldybė, ir krepšinio klubas, o trečiuoju asmeniu dalyvauja Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje taryba.

Per keletą mėnesių po pirmojo posėdžio trukusią pertrauką 2023 m. liepos pabaigoje jau naujos kadencijos miesto Taryba priėmė du sprendimus, kuriuose tiesiog išplėtė motyvaciją dėl klubui jau pervestų pinigų, o teismas sujungė bylas. Šalims susirinkus į antrą bylos posėdį visos jos ir vėl paprašė pertraukos – esą reikėjo sulaukti Finansų ministerijos atsakymo į prokuratūros užklausą, ar gali būti tinkamas toks sprendimo pagrindimas, kuriam pritarė jau naujos kadencijos politikai.    

Po šios pertraukos surengtas dar vienas posėdis, kaip ir ankstesnieji, truko tik keliolika minučių. Prokurorė Laura Paulikienė teismą tada informavo, kad buvo gautas Finansų ministerijos išaiškinimas, jog toks finansavimas tokiems tikslams nėra tinkamas ir neatitinka įstatymo tikslų. Tad prokuratūra nusprendė patikslinti ieškinį ir jau paprašė pripažinti negaliojančiais taip pat ir naujus, šios kadencijos miesto Tarybos priimtus sprendimus. Po tokio posūkio buvo paprašyta pertraukos, nes esą reikia Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje, dėl kurio ir prasidėjo ši byla, nuomonės. 

Nepajudėjo procesas nepajudėjo pirmyn ir pernai gruodį, nes „Neptūno” advokatas Gintaras Aleknavičius paprašė skirti teismo ekspertizę. Tokį prašymą palaikė ir Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas, ir prokurorė. Teisėja Giedrė Seselskytė nusprendė tenkinti tokį prašymą ir sustabdė bylą iki bus gautos išvados.   

Šalims po pusės metų susirinkus į teismo salę posėdžio atidėjimo jau paprašė prokurorė, nes tik išvakarėse buvo gautas minėtosios ekspertizės aktas. 

„Su juo reikia susipažinti. Atsakovai nurodo taikos sudarymo galimybes“, – motyvavo L. Paulikienė.  

Kad buvo per trumpas laiko tarpas susipažinti su ekspertizės aktu tvirtino ir G. Aleknavičius. Anot jo, reikia dar tartis ir su savivaldybės specialistais, o dabar jau prasidėjo atostogų metas.  

Teisėja, paminėjusi, kad ir ir jai reikia tinkamai susipažinti su aktu, patenkino tokį prašymą ir atidėjo bylos nagrinėjimą dabar jau iki rugsėjo vidurio.  

INFORMACIJA  

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, duodamas interviu „Atvirai Klaipėdai” prabėgus savaitei po pergalės rinkimuose, buvo sakęs, jog yra nusiteikęs ir toliau remti „Neptūną” biudžeto pinigais.    

„Gerai, kad tiria prokuratūra ir dėl to, kad bus gauti atsakymai, ir kad nebūtų ateityje daromos galimos klaidos. Krepšinis visgi yra antra religija. „Neptūnas” privalo turėti neprastesnes sąlygas nei Vilniaus ar Kauno ar net mažesnių miestų klubai. Kaune finansavimo apimtys klubui yra ar 3-4 kartus didesnės”, – tada sakė jis.    

Pernai gruodį vykusiame dalininkų susirinkime buvo patvirtinti nauji krepšinio klubo įstatai. Juose yra įtvirtinta ir dalininkų struktūra, nurodant, kam ir kiek priklauso dalių: Klaipėdos savivaldybė valdo devynias, Sigitas Ambrazevičius – septynias, po vieną priklauso Vidui Augaičiui, Mariui Girčiui, Vytautui Lygnugariui ir Arūnui Tumai. Pastarasis yra miesto Tarybos narys, išrinktas pagal mero rinkimų komiteto sąrašą. A. Vaitkus, A. Tuma ir S. Ambrazevičius yra ir trys iš šešių asociacijos, visuomeninės organizacijos „Klaipėdiečiams” steigėjų. A. Vaitkus yra jos pirmininkas. 

Dar pernai lapkritį įvykusiame klubo visuotiniame dalininkų susirinkime S. Ambrazevičius pateikė siūlymą perleisti savo dalį „Švyturio“ arenai. Jos valdytojai šį mėnesį dienraščiui „Vakarų ekspresas“ sakė sprendimo dėl tokio sandorio dar nepriėmę, nes kol kas negavo prašytų dokumentų, kurie parodytų klubo padėtį.  

Registrų centrui pateiktoje 2022-2023 metų „Neptūno“ krepšinio klubo veiklos ataskaitoje nurodoma, jog per finansinius metus buvo gauta per 580 tūkst. eurų paramos, apie 120 tūkst. – už parduotus bilietus, beveik 60 tūkst. – už reklamą ir atributiką, dar 47 tūkst. eurų pajamų – iš prizinio fondo.  

„Neptūnas“ praėjusiame LKL sezone užėmė šeštą vietą ir sezoną baigė jau ketvirtfinalyje, kuriame pralaimėjo „Wolves Twinsbet“. 

Žymos: | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Pusės milijono „Neptūno“ eurų byloje toliau tampoma guma ” komentarų : 1

  1. Vytas parašė:

    Su tuo Neptunu jau nebe juokinga visai – tiek pinigu skiriama ir niekas uz nieka neatsiskaito, toks ispudis, kad labai naudingas “projektas” kaizkokiems nusu valdzios zmonems, o ir niekas negali giliau pakapstyt, paviesinti, kas ten vyksta.. nei FNTT, nei STT, nei zurnalistai. vsio zakono… toliau kasmet po keleta milijonu …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Meras panoro vienasmeniškai žarstyti ir didesnes stipendijas menininkams

„Sprendimą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės stipendijų kultūros ir meno kūrėjams skyrimo priimtų meras”, – rašoma mero Arvydo Vaitkaus pateiktame miesto ...
2024-07-05
Skaityti daugiau

Politika

Savivaldybė jau ieško naujo vadovo

Nors nauja Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos struktūra, kurioje dirba per 480 žmonių, įsigalios tik nuo rugsėjo 3 d., jau paskelbta ...
2024-07-05
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Kultūros finansavimas: ačiū, mere, apsieisime

Naująją kultūros finansavimo tvarką su savo bendražygiais sugalvojęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus birželį savo potvarkiu pagaliau išdalino šiemetinę paramą pasiūlytiems ...
2024-07-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This