Prezidentas vetavo įstatymą dėl Klaipėdos apylinkės teismo

ELTA
Gytis Pankūnas (ELTA)
2024-07-01

Prezidentas Gitanas Nausėda grąžina Seimui iš naujo svarstyti įstatymo pataisas dėl teismų reformos.

Seimas praėjusią savaitę priėmė įstatymų pataisas, kuriomis Plungės apylinkės teismą prijungė prie Klaipėdos apylinkės teismo (anksčiau planuota Plungės apylinkės teismo rūmus bus išdalyti Klaipėdos ir Telšių apylinkių teismams) ir kartu pavėlino teismų reformos įsigaliojimo datą – pertvarka įsigalios ne šių metų liepos 1 d., o kitų metų sausio 1 d.

Teisėjų taryba prašė šalies vadovo G. Nausėdos vetuoti įstatymo pakeitimus, leisti teismų reformai įsigalioti nuo liepos 1 d., kaip ir buvo planuota anksčiau.

Prezidentas savo dekretu teismų pertvarkos įgyvendinimo datos keisti nesiūlo. G. Nausėda savo ruožtu siūlo pakoreguoti įstatymų pakeitimų nuostatas dėl apeliacinių skundų teikimo dėl prie Klaipėdos apylinkės teismo jungiamo Plungės apylinkės teismo, kuriam priklauso ir Palangos bei Kretingos rūmai, sprendimų.

Kaip Eltai teigė prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas teisės klausimais Andrius Kabišaitis, Seimas, keisdamas teismų reformos įsigaliojimo datą, Plungės apylinkės teismo pertvarką, viename iš įstatymų pataisų paliko liepos 1 d. pakeitimų įsigaliojimo datą, o tai reiškia, anot šalies vadovo patarėjo, jog nelieka galimybės apeliacine tvarka apskųsti Plungės apylinkės teismo sprendimų.

Anot A. Kabišaičio, G. Nausėda savo dekretu būtent ir siūlo taisyti šią situaciją, numatant, kad Plungės apylinkės teismo sprendimų apeliacinio apskundimo galimybė, kaip ir teismų pertvarka, turėtų įsigalioti kitų metų sausio 1 d.

„Įstatymas nustato, kuriems apygardų teismams yra teismingas apskundimas apylinkių teismų (sprendimų – ELTA). Kadangi buvo numatyta Plungės teismą padalinti, automatiškai projekte numatyta, kad iš Klaipėdos apygardos teismo veiklos teritorijos yra išbraukiamas Plungės teismas ir lieka tik Klaipėdos ir Tauragės apylinkių teismai, kurių priimti sprendimai gali būti skundžiami Klaipėdos apygardos teismui. (…) Kadangi Plungės teismas liko kaip atskiras teismas, o minėto įstatymo įsigaliojimas taip ir liko nuo liepos 1 dienos, tai susidarė tokia situacija, kad nuo liepos 1 dienos, jei prezidentas nebūtų grąžinęs įstatymo, Plungės apylinkės teismo priimti sprendimų ir nuosprendžių nebūtų, kur apskųsti“, – dėstė A. Kabišaitis.

Kaip anksčiau skelbė Teisingumo ministerija, teismų reforma siekiama suvienodinti didžiųjų šalies miestų apylinkių teismų ir regioninių teismų darbo krūvį, pagerinti teisingumo vykdymo kokybę bei optimizuoti finansinių išteklių valdymą teismuose, atsisakant netikslingai naudojamos teismų infrastruktūros.

Teismų reforma numatomas apylinkių teismų ar jų rūmų veiklos teritorijų apjungimas. Vietoje šiuo metu veikiančių 12 apylinkių teismų ir 48 teismo rūmų liks veikti 11 apylinkių teismų ir 24 teismo rūmai. Apylinkių teismų įsteigimo įstatymo pakeitimais apjungiamos apylinkių teismų rūmų veiklos teritorijos, tačiau daugeliu atvejų bus išlaikyta ir buvusių teismo rūmų infrastruktūra.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTOS turinį be ELTOS raštiško sutikimo draudžiama

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Tarp apdovanotojų - ir klaipėdietis aktorius

Prezidentas Gitanas Nausėda Liepos 6-osios – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ...
2024-07-06
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teisėją apykoję sviedęs panevėžietis bus teisiamas Klaipėdoje

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose bus nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje anksčiau teistas panevėžietis kaltinamas demonstravęs nepagarbą aplinkiniams ir aplinkai, ...
2024-07-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kaip apgauti nieko nepažeidžiant 

Yra žinomas posakis: „Jeigu jūs nesidomit politika, tai politika domisi jumis“. Paprasti rinkėjai retai žino vadovėlius ar kitas mokymosi priemones, ...
2024-07-01
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This