Kaip apgauti nieko nepažeidžiant  (1)

Mums rašo
Vytautas Valevičius
2024-07-01

Yra žinomas posakis: „Jeigu jūs nesidomit politika, tai politika domisi jumis“. Paprasti rinkėjai retai žino vadovėlius ar kitas mokymosi priemones, kuriose apie tai rašoma. Jiems prieš akis yra konkretūs žmonės su savo privalumais ar net trūkumais.

Patrauklumas yra viena iš svarbiausių ryškiausių rinkimų kampanijos priemonių. Įprastai lyderiai „traukia“ partijas ar politikos organizacijas į valdžią. Tinkamas pasirinkimas dažnai garantuoja galimą pergalę. Tačiau čia slypi ir galimybės politinėms manipuliacijoms.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dabartinė politinė ekvilibristika kelia abejonių visa mūsų partine politine sistema. Cituosiu kai kuriuos mūsų dienraščius. „Iš Kauno miesto mero rinkimų – į prezidentus”. „Po prezidento rinkimų – į Europos Parlamentą, o dabar – ir į Seimą bei premjero postą: Aurelijus Veryga tapo pagrindiniu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) žaidėju visuose rinkimuose”. „Išmestas iš prezidento rinkimų kovos vardan LVŽS paramos teisininkui Ignui Vėgėlei ir už tai gavęs pirmą vietą valstiečių EP sąraše, europarlamentaro mandatą iškovojęs A.Veryga ir vėl galėtų būti patrauktas ir sugrąžintas atgal į Seimą“. Pats politikas „tvirtino, kad būtų pasiruošęs partijos sėkmės atveju rinkimuose atsisakyti europarlamentaro kedės, grįžti į Lietuvą ir eiti premjero pareigas. Jis teigė, jog rinkimų pasiruošimo laikotarpiu stengsis darbus suderinti“.

Kaip jums patinka tokios kombinacijos?

Opozicinė partija ne ką gražesnė. Mindaugui Sinkevičiui įklimpus teismuose didžiausia Lietuvos politinė partija tiesiog neturi kito ryškaus lyderio, kuris žibėtų rinkimų plakatuose. O pasakiusi A, Vilija Blinkevičiūtė dabar delsia dėl plano B – ar sėkmės atveju paaukos ketvirtą kadenciją Europarlamente ir pretenduos į premjero postą. Dar gruodį partijos pirmininkė tvirtino: „Mes, socialdemokratai, kelsim kandidatą, skyrių siūlymai yra, esam suplanavę, kad gruodžio mėnesį turėtumėm paskelbti savo sprendimą dėl kandidato į prezidentus, viskas vyksta pagal planą“.

Įdomu, ar kas matė šį kandidatą per prezidento rinkimus?

Konservatoriai taip pat nenusileidžia. Jie „pradeda reitingavimą, kas yra rinkimų priemonė”.” O konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad ir pats dalyvaus parlamento rinkimuose, kaip ir Ingrida Šimonytė, tačiau nebus reitinguojamas ir turėtų atsidurti antroje sąrašo daugiamandatėje apygardoje vietoje.

Jau ne kartą rašiau apie politikų manipuliacijas, tačiau dabar mane nustebino faktas: prezidento kanceliarijoje įdarbintos dvi grimuotojos ir viena kirpėja, jos padeda ne tik prezidentui Gitanui Nausėdai, bet ir pirmajai poniai Dianai Nausėdienei, taip paskelbė portalas „Delfi“.

Prezidentūra portalui nurodė, kad kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento Ūkio administravimo skyriuje dirba trys reprezentacinį pasirengimą užtikrinančios specialistės, jos bendrai dirba 2,4 etato. Man iškilo gal ir nepagrįstas klausimas: Ar tikrai Lietuvos karo vadui, t.y., jo komandai taip reikalingi šie specialistai(-ės), kurie apmokami iš mano ir kitų laisvų piliečių pinigų?

Manipuliacijos skiriasi nuo apgavysčių tuo, kad nepažeidžia dabar ir čia galiojančių įstatymų. Galioja taisyklė – kas nedraudžiama, tas galima. Didžiausia to „skylė“ yra ta, kad negalima vien įstatymais aprašyti visuomenės. Ji labai nevienoda skirtingose savo dalyse. Prezidentai skiriasi nuo gydytojų ar jūrininkų, tačiau „prieš įstatymą visi lygūs“.

Politikas gali šokinėti iš vienos pozicijos į kitą – įstatymai to nedraudžia. Tiesa, yra dar vienas reguliatorius – moralė. Todėl būtina vertinti tokius veikėjus kaip pažeidžiančius ne įstatymus, o esamas moralės normas. Politikai neturi būti amoralūs.

Žymos: | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Kaip apgauti nieko nepažeidžiant ” komentarų : 1

  1. Anonimas parašė:

    Klausimelis,-ar minimai draugei V.Blinkeviciutei nepriguli DEKLARUOTI pajamu(?),tad kodel „jos” nera milijonierius sarase, … ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Prezidentas vetavo įstatymą dėl Klaipėdos apylinkės teismo

Prezidentas Gitanas Nausėda grąžina Seimui iš naujo svarstyti įstatymo pataisas dėl teismų reformos. Seimas praėjusią savaitę priėmė įstatymų pataisas, kuriomis ...
2024-07-01
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdoje premjerė pasieniečius pasveikino su profesine diena

Šeštadienį premjerė Ingrida Šimonytė viešėjo Klaipėdoje. Ji pasveikino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnus su profesine švente, padėkojusi už jų ...
2024-06-29
Skaityti daugiau

ELTA

Prezidento metiniame pranešime pasigedo dėmesio užsienio politikai

Antradienį perskaitytame prezidento Gitano Nausėdos metiniame pranešime politologai pasigedo dėmesio užsienio politikai. Nors, pažymi ekspertai, ši sritis yra viena pagrindinių ...
2024-06-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This