„Brabander” jau startavo „The Tall Ships Races” lenktynėse

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-07-01

Sekmadienį „The Tall Ships Races 2024“ lenktynėse su kitais burlaiviais išlydėtas Klaipėdos universitetui (KU) priklausantis mokomasis tiriamasis burlaivis „Brabander“ iš namų uosto išplaukė paskutinis.

Burlaivį „Brabander“ iki starto palydėjo kitas KU priklausantis laivas – jachta „Odisėja“, kuri taip pat dalyvaus lenktynėse, startuodama Talino uoste. Iš trijų „The Tall Ships Races 2024“ Lietuvai atstovaujančių laivų du priklauso Klaipėdos universitetui.

KU nuotr.

Burlaivį ir jo komandą išlydėti atvyko KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas ir jūrų kadetų įgulos globėjas Artur Truš.

KU Burlaivio „Brabander“ kapitonas Ričardas Ramanauskas dar prieš prasidedant lenktynėms papasakojo apie praktikantų įgulą ir kas jų laukia.

„Į profesionalų įgulą pateko ir 10 praktikantų, jaunuolių nuo 15 iki 25 metų. Miestas juos atrinko. Buvo paskelbta atranka, jie siuntė motyvacinius laiškus, turėjo atitikti tam tikrus kriterijus. Lenktynėse jie visi dalyvauja savo noru, tad neabejoju, kad seksis gerai. Buriuojant ir norint pasiekti gerų rezultatų, svarbiausia yra komanda .Įgulos nariai lenktynių metu be laivo valdymo taip pat turės atlikti visus darbus, kuriuos turi padaryti ir namie: plauti denį, skusti bulves ir atlikti kitus darbus, siekiant palaikyti tvarką. Pamainos keičiasi kas 4 valandas, reikia nevėluoti ir būti pasiruošus bet kuriuo metu, nors ir vidury miego pakilti ant denio ir atlikti reikiamus manevrus“, – dalijosi burlaivio kapitonas.

R. Ramanauskas sako, kad didžiausi galimi iššūkiai yra sunkios oro sąlygos (nėra vėjo arba jo gerokai per daug), fizinis nuovargis, miego trūkumas, jūros liga.

Dar iki varžybų praktikantai išbandė jėgas bandomuosiuose plaukimuose, kurių metu mokėsi iškelti bures, patikrinti virves ir kitų svarbių dalykų. Martynas, vienas praktikantų, atvirauja, kad jaudulio tikrai yra.

„Jaudulys kirba, nes neaišku, kiek plauksim, kaip plauksim, kaip pats reaguosiu. Kad ir kaip bebūtų, tas jaudulys labiausiai ir užveda dalyvauti“, – emocijomis dalijosi Martynas.

Žymos: | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„The Tall Ships Races“ burlaiviai įveikė pirmąjį lenktynių etapą

Birželio 30 d. „The Tall Ships Races“ didieji burlaiviai Klaipėdoje iškilmingai išskleidė „The Tall Ships Races“ bures ir gavo lenktynių ...
2024-07-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Didieji burlaiviai atsisveikino su Klaipėda

Sekmadienį po trijų dienų viešnagės uostamiestyje, kuris pirmą kartą istorijoje buvo tapęs starto uostu, „The Tall Ships Races“ burlaiviai atsisveikino ...
2024-06-30
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Klaipėda švenčia

„Tai čia Jūros šventė jau prasidėjo?” – šeštadienio vidurdienį ant Biržos tilto viena rusakalbė moteris klausė kitos. „Kad dar lyg ...
2024-06-29
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This