Vandenilio gamyklų statyba: Klaipėdą aplenks Vilnius? (8)

Svarbu, Verslas
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-06-28

Vilnius siekia vandeniliu aprūpinti savo viešąjį transportą, o Klaipėda – lengvuosius automobilius, sunkųjį transportą ir uostą aptarnaujančius laivus. Sostinėje tuo rūpinasi savivaldybė, o uostamiestyje – Klaipėdos valstybinio uosto direkcija (KVJUD).

Uosto direkcija, praėjusį mėnesį nutraukusi konkursą dėl žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtros uoste, atnaujino konsultacijas su rinka dėl viešųjų pirkimų. O sostinės savivaldybės valdoma AB „Vilniaus šilumos tinklai” rangovų pasiūlymų dėl žaliojo vandeninio gamyklos statybos darbų laukia iki liepos 22 dienos, nors prieš tai irgi patyrė nesklandumų pirkimų procedūrose.

Aplinkos apsaugos agentūra, įvertinusi visas išvadas, nusprendė, kad tinkamesnė vieta vandenilio gamybai vykdyti yra teritorija, esanti Nemuno g. 40. Martyno Vainoriaus nuotr.

KVJUD net kelis kartus buvo pratęsusi anksčiau paskelbto viešojo pirkimo konkursą dėl žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtros uoste pasiūlymo terminą, šiuo metu yra paskelbusi rinkos konsultaciją dėl objekto „Viešojo vandenilio pildymo punkto įrengimas Klaipėdos mieste“ mobilios vandenilio pildymo įrangos pirkimo. Norima, kad ši įranga būtų suprojektuota, pagaminta, ištestuota ir tinkamai veikianti pristatyta per 12 mėnesių po sutarties su būsimu rangovu įsigaliojimo.

Anksčiau Direkcija buvo paskelbusi rinkos konsultaciją ir dėl kito nutraukto konkurso „Žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos plėtra Klaipėdos uoste ir viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimas Klaipėdos mieste bei priemiestyje“ techninės specifikacijos. Būtent dėl vandenilio gamyklos techninių parametrų KVJUD ir buvo užversta potencialių rangovų klausimais bei pretenzijomis. Pretenzijos buvo nagrinėjamos, atmetamos ir tenkinamos, kol galų gale konkursas buvo nutrauktas.

Birželio 21 d. paskelbtoje rinkos konsultacijoje pranešama, kad bus perkama mobili vandenilio pildymo įranga (degalų pildymo įranga), skirta tiekti vandenilį lengvosioms (M1, N1) ir sunkiosioms transporto priemonėms (N2, N3, M2, M3) atitinkamai 700 bar ir 350 bar slėgiu, kurią būtų galima papildyti iš stacionarios vandenilio pildymo įrangos, esančios šalia gamyklos Nemuno g. 40, Klaipėdoje. Mobili vandenilio pildymo įranga neturi būti savaeigė, tačiau su ratine platforma ir turi neviršyti Lietuvos keliais pervežamos / transportuojamos gabaritinės įrangos parametrų.

Įranga bus komplektuojama su vandenilio saugykla, kurios tūris būtų pakankamas vienu kartu atvežti ir išpilstyti ne mažiau kaip 500 kg vandenilio. Tiekėjas turi pateikti mobilios pildymo įrangos konfigūraciją, vertindamas, kad bus pildomas arba sunkusis, arba lengvasis transportas, pildant transporto priemones po vieną momentiniu pildymo greičiu, ne mažesniu kaip 100 kg/h. Degalų pildymo įranga komplektuojama kartu su 350 barų ir 700 barų degalų pildymo sistemos išoriniais dozatoriais. Vienas dozatorius skirtas papildyti 350 barų sunkiosioms transporto priemonėms, kitas dozatorius skirtas papildyti 700 barų lengvosioms transporto priemonėms.

Vandenilio gamybą Klaipėdoje anksčiau tikėtasi pradėti jau kitais metais. Skelbta, kad gamyklos statybos rangovas galės rinktis tikslią jos vietą – sklypus Nemuno g. 8A (buvusioje Laivų eismo tarnybos teritorijoje) arba Nemuno g. 40 (direkcijos laivyno bazėje). Tačiau vėliau buvo pranešta, kad Aplinkos apsaugos agentūra, įvertinusi visas išvadas, nusprendė, kad tinkamesnė vieta šiai veiklai vykdyti yra teritorija, esanti Nemuno g. 40.

Tuo metu AB „Vilniaus šilumos tinklai” siekia, kad žaliojo vandeninio gamykla būtų pastatyta per 390 dienų. Objektas ir jo adresas –  Vilniaus šilumos tinkų termofikacinė elektrinė Nr. 2, Elektrinės g. 2, Vilnius. Skelbiama, kad įgyvendinus šį projektą per metus bus pagaminama apie 1,4 mln kub. m „žaliojo“ vandenilio, kurį sunaudos iki 16 vandeniliu varomų viešųjų autobusų, kiek tolimesnėje ateityje – iki 40 autobusų. Planuojama pakeisti dyzelinu varomus autobusus, todėl per metus galėtų būti sutaupoma apie 1414 tonų CO2 ekvivalento.

Projekte numatyta įrengti vandenilio saugyklas, kuriose galima saugoti ne mažiau 19 tūkst. kub. m ~ 1700 kg vandenilio.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (8):

Atsakymai į “Vandenilio gamyklų statyba: Klaipėdą aplenks Vilnius?”: 8

  1. Anonimas parašė:

    Galima gaminti iš jūros vandens ir nuoteku, bet Latakasir Kreivys , mūsų valdžia nutarė gaminti iš gelo vandens, pigiau. Pelnas į kišenės milžiniškas. Nereikia valyti nuoteku, nereikia nusausinti….O kad gerti neliks vandens jiems nesvarbu. Jo Gentvilas beveik visus miškus iškirsti leidi
    ..nieko….O tie vandenys sunaikins …nieko, pelnas

    • Latako ir bizneriu planai parašė:

      Iš 10litru gaminti 1 litra degalu ir eksportuoti. Kada Voketija ir kt ES šalys uždraudė gaminti iš gelo vandens
      Mūsų valdžia leido. Pelnai bus dideli (tik jems)

  2. Taburečių gamintojas parašė:

    Galėtu Klaipėdos energija gaminti ir tiekti, bet smegenys per skystos ir idėjoms ir su grenu mazuoju akcininku pakovoti. Antri metai Geotermos iš mirties taško neišjudina, akumuliacinės talpos nepajungia, ORC elektros gamybos ir šiemet nepadaris. tik metalo lauža gaminti ir pardavinėti sugeba. Gėda.

  3. Organizuokit piketa parašė:

    Kodel niekas nekalba apie pavoju gyvybems keliancio mediagos Dihydrogeno Monoksido, kurio svarbi dalis yra vandenilis (hydrogen) gamyba?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Nathanas Evansas savo jūreiviškomis dainomis prišaukė į Klaipėdą lietų

„The Tall Ships Races“ žvaigždės iš Škotijos – Nathano Evanso koncertas atidarė karšto penktadienio muzikinius pasirodymus Kruizinių laivų terminale. Pasaulinę ...
2024-06-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Uosto direkcijai atsirado šansas atgauti du milijonus eurų 

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė grąžinti pirmai instancijai bylą, kurioje Uosto direkcija ginčija Centrinės projektų valdymo agentūros (CVPA) skirtą ...
2024-06-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Uosto direkcija linksmai pasivažinės su „Audi A8“*

Ženkliai sumažėjusi krova vieninteliame Lietuvos jūrų uoste nesumažino jo direkcijos admirolų noro prabangos prekėms: uostininkai neseniai įsigijo lengvąjį automobilį už 102 ...
2024-06-23
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This