„Foxpay“ skandale – ir pajūrio pėdsakas (1)

ELTA
Ūla Klimaševska (ELTA)
2024-06-21

Lietuvos bankui (LB) ir kitoms institucijoms atliekant tyrimus dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“, jos akcininkė Ieva Trinkūnaitė, kuri Vyriausybės komisijos buvo įvertina kaip neatitinkanti nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų, 2022 metais galėjo turėti ryšių su policijos tyrime dėl prekybos narkotikais įtariamu Tautvydu Lenckumi, penktadienį skelbia portalas lrt.lt. Kaip pranešama, dėl vykusių sandorių tyrimą buvo pradėjusi Generalinė prokuratūra.

Anot tyrimą atlikusių žurnalistų, 2022 metais I. Trinkūnaitės įmonė „Swiss Wealth Management“ paskolino 2,3 mln. eurų šiuo metu Lietuvos kriminalinės policijos ikiteisminiame tyrime dėl narkotikų įtariamo Tautvydo Lenckaus įsteigtai įmonei „Baltic Meat Industry“, dabar pakeitusiai pavadinimą į „Global Star Meat“. Šiam „Lendat“ įmonės, pirkusios bankrutuojančios mėsos perdirbimo bendrovės „Agrovet“ stambų nekilnojamąjį turtą, savininkui I. Trinkūnaitės bendrovė suteikė paskolą, kad verslininkas galėtų perpirkti norimą turtą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip teigia naujienų portalas, T. Lenckus taip pat siejamas su savo tėvo Alberto Lenckaus veikla, kuris anksčiau vadintas nusikaltėlio Sigito Gaidjurgio dešiniąja ranka ir buhalteriu.

„Šie verslo santykiai užsimezgė vėliau nei speciali Vyriausybės komisija suteikė leidimą I. Trinkūnaitei pirkti „Foxpay“ verslą, tačiau baigėsi prieš naująjį komisijos sprendimą 2023 m., kurios išvadoje rašoma, jog verslininkė neatitinka nacionalinių saugumo reikalavimų“, – teigia tyrimą atlikę žurnalistai.

Kaip naujienų portalui komentavo pati I. Trinkūnaitė, pinigai T. Lenckui skolinti 2022 m. birželį, buvo pasirašyta ir sutartis dėl turto įkeitimo, apsisaugant nuo nenumatytų aplinkybių.

„Kadangi paskola nebuvo grąžinta laiku, 2022 m. birželio 26 d. „Swiss Wealth Management“ pasirašė akcijų pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią UAB „Baltic Meat Industry“ akcijos atiteko „Swiss Wealth Management“. Vėliau įmonė buvo parduota pirkėjui ir „Swiss Wealth Management“ iš šio sandorio užsidirbo“, – portalui teigė verslininkė.

Anot lrt.lt, vykstant šiems sandoriams ir „Baltic Meat Industry“ jau perėmus „Agrovet“ turtą, įsikišo Generalinė prokuratūra. Ji 2022 m. rugpjūtį ir spalį areštavo visus naujus pirkinius, tačiau iki 2023 m. pradžios areštas panaikintas.

Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos.

„Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje – pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės M. Navickienės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTOS turinį be ELTOS raštiško sutikimo draudžiama

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “„Foxpay“ skandale – ir pajūrio pėdsakas” komentarų : 1

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Irenos Šakalienės statybų istorija: inspekcijai - vėliava į rankas       

Klaipėdos apygardos teismas per pastarąją savaitę priėmė jau antrą sprendimą dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos ...
2024-06-21
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Bankrutavo praeityje žinomas verslininkas

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmai leido bankrutuoti anksčiau mėsos perdirbimo srities verslininku buvusiam Augenijui Gudžiūnui, prieš keletą metų užsidirbusiam ...
2024-03-05
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This