Viktoras Usovas už berniukų tvirkinimą siunčiamas kalėjiman

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-06-20

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose ketvirtadienį paskelbtas nuosprendis daugiau nei ketverius metus nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje anksčiau pramogų ir sporto pasaulyje plačiai žinomas Viktoras Usovas buvo kaltinimas 12 nepilnamečių tvirkinimu.

Viktoras Usovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

V. Usovui buvo pareikšti kaltinimai, kad jis nuo 2013 iki 2018 metų įvairiose vietose užmiestyje, neretai – automobilyje, tenkinęs savo lytinę aistrą su nepilnamečiais asmenimis, juos girdęs alkoholiu. Jam iš viso buvo inkriminuota 18 nusikalstamos veikos epizodų. Klaipėdos apskrities policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai V. Usovą sulaikė 2018 m gegužės 18 d. Iš pradžių jis buvo suimtas mėnesiui, vėliau suėmimas pakeistas švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis.

Vyras buvo kaltintas dėl lytinės aistros tenkinimo su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu ir nepilnamečiu, pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, vaiko įtraukimu girtauti, vaiko nugirdymo, tvirkinamųjų veiksmų nepilnamečių atžvilgiu ir grasinimu nužudyti.

Byla teisme buvo gauta 2019 m. rugpjūčio 1 d., bet pradėta nagrinėti tik 2020-ųjų pradžioje. Ji buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Pirmojo posėdžio pertraukos metu V. Usovas žurnalistams pareiškė, jog kaltinimų nepripažįsta ir byla esą yra sufabrikuota.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Vandalinas Vainius paskelbė, kad visi prokuratūros kaltinimai buvo įrodyti. Prokuratūra buvo prašiusi kaltinamąjį nuteisti realia laisvės atėmimo bausme 4,5 metų – tokia bausmė V. Usovui ir paskirta. Į ją bus įskaitytas suėmimo laikas. Iš jo taip pat bus konfiskuoti du ginklai, dviem nukentėjusiems priteista po 500 eurų. Valstybės naudai iš V. Usovo priteista per 7000 eurų už nukentėjusiesiems suteiktą antrinę teisinę pagalbą.

„Nors jis tuo metu ir buvo neteistas, teismas atsižvelgė į intensyvumą, berniukų paieškas, tęstines veikas, nes su berniukais buvo ne vienos veikos buvo atliekamos. Dėl to ir buvo skirta reali laisvės atėmimo bausmė“, – po nuosprendžio paskelbimo komentavo teisėjas.

Teismas konstatavo, jog byloje esantys duomenys įrodo, kad V. Usovas Klaipėdos, Tauragės, Kretingos rajonų apylinkėse bei Palangos ir Mažeikių apylinkėse, skirtingų markių automobiliuose bei lauke šalia automobilių, tenkino lytinę aistrą oraliniu ir kitokio fizinio sąlyčio būdu su nepilnamečiais už piniginį ir kitokį materialinį atlygį (telefono sąskaitos papildymą, cigaretes), pažeisdamas nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą. Be to, jis nepilnamečių atžvilgiu atliko tvirkinamuosius veiksmus. Taip pat kaltinamasis nepilnamečiams pirko, vaišino, siūlė bei davė gerti alkoholinius gėrimus, dėl ko pastarieji apsvaigdavo nuo alkoholio. Taip pat jis dviem nepilnamečiams atsisakius automobilyje gerti bei tenkinti jo atžvilgiu lytinę aistrą bei vienam iš jų pagrasinus pranešti policijai, išsitraukė pistoletą ir grasino jiems.

Toks nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Beje, teismo pranešime spaudai pabrėžiama, kad bylos nagrinėjimas vyko itin ilgai, kadangi didžioji dalis posėdžių buvo atidėta dėl kaltinamojo kaltės.

„Nors kaltinamasis teismui pateikdavo nustatytos formos pažymas dėl neatvykimo į teismo posėdžius dėl ligos, tačiau iš byloje esančio teismo medicinos ekspertizės akto matyti, jog viena pažyma jam buvo išduota net objektyviai jo neapžiūrėjus, tik pagal konsultaciją telefonu, be to ir kiti dokumentų įrašai taip pat neatspindėjo jo pavojingos sveikatos būklės ar negalios požymių, todėl pateiktų pažymų pagrįstumas abejotinas“, – rašoma teismo pranešime.

V. Usovas Klaipėdoje buvo plačiai žinomas pramogų ir sporto pasaulyje kaip įvairių socialinių projektų, skirtų vaikams, rengėjas. 2009 metais jis buvo paskelbtas pilietiškiausiu jaunu žmogumi Klaipėdoje. Iki šios bylos žiniasklaidos dėmesio centre vyras buvo atsidūręs dėl bylinėjimosi su jį iš darbo atleidusiu Klaipėdos „Neptūno” krepšinio klubu, anksčiau – dėl skolos krepšininkui Jonui Valančiūnui.

V. Usovas prieš metus buvo nuteistas už tai, kad 2015-2017 m. apgaulingai tvarkė UAB „Oltima” apskaitą – apygardos teismas paliko nepakeistą pirmos instancijos sprendimą. V. Usovui teismas skyrė 7500 Eur dydžio baudą, kurią jis turi sumokėti per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. 

Dėl bendrovės „Oltima” V. Usovas jau turėjo teisminių reikalų anksčiau – 2021-ųjų balandį Klaipėdos apygardos teismas iš dalies patenkino bankroto administratoriaus ieškinį. Teismas iš jo priteisė 32 731,26 Eur, 5 proc. dydžio metinių palūkanų ir 716 eurų žyminio mokesčio.

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Viktoras Usovas lieka nuteistas už apgaulingą apskaitos tvarkymą

Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti pirmos instancijos sprendimą, kuriuo buvęs pramogų ir sporto verslo atstovas Viktoras Usovas buvo nuteistas už ...
2023-06-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Pedofilija kaltinamas Viktoras Usovas išgirdo kitą nuosprendį

Klaipėdos apylinkės teisme, nuo 2020-ųjų sausio besigilinančiame į galimos pedofilijos bylą, kurioje kaltinimai yra pareikšti buvusiam pramogų ir sporto verslo ...
2023-02-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Savo sodų sklypuose dieną triukšmaujančių kaimynų nesutramdys ir teismai

Klaipėdos rajono ir uostamiesčio teismai laikosi pozicijos, kad nėra pagrindo bausti asmenų, kurie dienomis triukšmauja savo sodo sklype ir taip ...
2022-12-14
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This