Tarp dešimties geriausių elektronikos entuziastų – ir Klaipėdos mokytojai

Švietimas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-20

Pirmųjų Lietuvoje mokytojams-elektronikos entuziastams skirtų apdovanojimų metu už kūrybiškumą ir ypatingus pasiekimus buvo apdovanoti 10 geriausių šalies pedagogų. Tarp jų – ir Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijos technologijų, inžinerijos ir robotikos mokytojas Audrius Česnelis bei matematikos mokytoja Eugenija Labašauskienė.

„Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazija yra mokykla, stipriai motyvuota žengti inžinerine kryptimi. Pamokų metu robotika ar inžinerija susidomėję moksleiviai turi galimybę save realizuoti ir užklasinėje veikloje, būreliuose. Turime visų rūšių robotus ir daugybę talentingų vaikų, tarp kurių yra ir merginų – jeigu anksčiau jų trūkdavo, dabar merginų yra ganėtinai daug“, – sako A. Česnelis.

Progimnazijoje veikia ne tik inžinerinės, bet ir „Steam“ klasės, kurios integruoja net penkias mokslo šakas: gamtos mokslus, technologijas, inžineriją, menus ir matematiką. Vesdamas pamokas, A. Česnelis visuomet pastebi jaunuolius, turinčius polinkį į elektronikos inžineriją.

„Visuomet žiūriu į akis. Vienų akys sako, kam man to reikia, o kiti ateina, už skverno tampo ir sako – mokytojau, o kaip čia tą, kaip aną padaryti. Supranti, kad žmogus nori domėtis ir tu privalai šią galimybę jam suteikti. Tada pasikviečiu į būrelį, neformalaus ugdymo užsiėmimus, o jie kaip traukinukas – pastatei ant bėgių ir važiuoja, ieško informacijos ir kartais sužino daugiau nei aš pats“, – sako A. Česnelis.

Vis tik mokytojas yra įsitikinęs, kad tikrasis susidomėjimas elektronikos inžinerija jaunuolius aplanko tada, kai jiems yra suteikiama galimybė išbandyti savo jėgas varžybose, konkursuose bei čempionatuose.

„Varžybose moksleiviai gali save realizuoti“, – sako A. Česnelis ir priduria, kad būtent dėl šios priežasties savo moksleivius jis kasmet ragina burtis į komandas ir drąsiai siekti pergalės įvairiuose konkursuose.

Dar šį pavasarį A. Česnelio ir E. Labašauskienės suburta septintokų komanda užėmė trečią vietą respublikiniame konkurse festivalyje „Kūrėjo kodas“. Moksleiviai taip pat sėkmingai pasirodė Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos organizuotame nacionalinio jaunųjų inžinierių čempionato finale, kuriame pristatė savo sukurtą Goldbergo mašiną su apšvietimo įjungimo elementais. Goldbergo mašina – tai sudėtingas įrenginys, veikiantis domino principu, kai vienas procesas „paleidžia“ kitą procesą, o šie tęsiasi iki numatomos veiksmų pabaigos.

Vis tik didžiausias šių metų laimėjimas yra pergalė Pasaulinėje robotų olimpiadoje. Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijos moksleivių komanda ne tik laimėjo pirmą vietą ir tapo šios olimpiados čempionais, bet ir pelnė kvietimą atstovauti Lietuvai pasaulio olimpiadoje, kuri vyks Turkijoje šį lapkritį.

„Žinau, kad Lietuvos rinkoje stipriai juntamas elektronikos inžinierių stygius, todėl labai džiaugiuosi, kad savo mokykloje turime tikrų perlų. Dabar negaliu vardais ir pavardėmis minėti, bet yra keli septintokai, kurie užaugę bus garsūs – esu įsitikinęs, kad jų pavardes žinos visa Lietuva“, – įsitikinęs A. Česnelis.

Už entuziastingą ir profesionalų darbą, atvedant moksleivius į inžinerijos pasaulį, mokytojams buvo įteikta finansinė padėka – 500 eurų vienkartinė premija. Tai kampanijos „Ateitis-elektronikams“ iniciatyva. Pati kampanija gimė prieš 4 metus, kai Kaune elektronikos komponentus kuriančios ir gaminančios įmonės „Hella Lithuania“, „Kitron“, „Littelfuse“, „Teltonika Networks“ kartu su Kauno technologijos universitetu ir Kauno technikos kolegija bei agentūra „Kaunas IN“ ir personalo atrankos įmone „Alliance for Recruitment“, suvienijo jėgas ir kviečia jaunuolius rinktis perspektyvias elektronikos inžinerijos studijas.

Mokytojai renginio Kaune metu buvo ne tik apdovanoti kampanijos „Ateitis-elektronikams“ premijomis, bet ir susipažino, kaip vyksta gamyba vienoje moderniausių ir didžiausių Lietuvoje „Hella Lithuania“ gamykloje, bendravo su elektronikos įmonių vadovais, aukštųjų mokyklų atstovais, lankėsi KTU „Mlab” laboratorijų centre. Jiems taip pat buvo surengta interaktyvi, nukelianti į tarpukario Kauną ekskursija į „Art Deco“ muziejų.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Konferencija ,,Švietimo pokyčiai – kelių į mokinio sėkmę beieškant“"

Švietimo pokyčiai – nuolatinis iššūkis švietimo bendruomenėms, reikalaujantis pastangų, naujų įžvalgų, susitelkimo bei glaudaus bendradarbiavimo tarp visų švietimo sistemos grandžių. ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

Mums rašo

STEAM savaitė Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje

Spalio 23-27 dienomis Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje buvo organizuojama STEAM savaitė. Gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos mokytojai planavo ...
2023-10-31
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This