Kartvelai apdergė Putiną (2)

Nuomonės
Rytas Staselis
2024-06-20

Valstybinė Rusijos žiniasklaida (tiksliau jos kuratoriai prezidento Vladimiro Putino administracijoje) iki paskutinės akimirkos svarstė, ar verta įsigyti futbolo Euro-2024 transliavimo toje šalyje teises. Vis dėlto buvo priimtas sprendimas parodyti svarbiausią Europos futbolo renginį, vykstantį kartą per ketverius metus. Nepaisant, kad tarptautinės futbolo organizacijos dėl Maskvos pradėto plataus masto karo Ukrainoje išspyrė Rusijos rinktinę iš savo tinklelio ir kalendoriaus.

Transliavimo paketą įsigijęs dujų monopolininko „Gazprom” valdomas sportinis „Match TV” kanalas, tačiau jį koregavo ir nerodo tų rungtynių, kuriose žaidžia į finalinį Euro-2024 turnyrą prasibrovusi Ukrainos rinktinė. Mažiau mėlynai geltonų vėliavų, mažiau ukrainietiškų trišakių ir kitos simbolikos, kuri galėtų erzinti jautrias V. Putino politiką remiančio ruso akis beigi ausis. Taigi, dar ne Šiaurės Korėjos, kurioje itin retai sporto varžybos per televiziją transliuojamos tiesiogiai, bet judesys jau aiškiai panašia kryptimi. Ir toli gražu ne faktas, kad ateityje nebus kaip tik taip.

Čempionato rungtynių tarp Sakartvelo ir Turkijos rinktinių metu įvyko didis konfūzas.

uefa.com nuotr.

Transliacijos metu režisieriai keliolikai sekundžių rodė vaizdelį, kuriame kartvelų sirgaliai audringai skandavo Ukrainos Charkivo miesto „Metalist” klubo sirgalių sukurtą garsiąją fanų skanduotę „Putin ch***lo!”. Populiarią taip pat Lietuvoje bei kai kuriose kitose Rytų ir Vidurio Europos šalyse.

Skanduotė parodyta tiesioginės transliacijos metu. Kitu laiku dar buvo parodytas ir kartvelų pralaimėtų (1:3) rungtynių įrašas. Tačiau čia jau buvo padarytos neišvengiamos korekcijos: iškirpta 11 transliacijos sekundžių. Įrašas sustabdytas 38:49 min., atnaujintas po atitinkamos skylės jau tik 39:00 min.

Tiesioginės transliacijos metu nebūtinai diduma Rusijos TV žiūrovų suprato skanduotės prasmę pažodžiui, tačiau bent kartą-du apie ją nuo 2014–ųjų (kada ji buvo sukurta) girdėjusieji neabejotinai turėjo atkreipti savo dėmesį.

Dabartinio Kremliaus režimo oponentai tąsyk turi progą sarkastiškai pastebėti: gal net pirmąsyk cenzūra Rusijos žiniasklaidos turinyje iškerpa ne kokio nors įžymaus opozicijos veikėjo, o V. Putino vardą…

Prieš šį incidentą jeigu ir buvo kalbama apie Rusijos šešėlius Euro-2024, tai nebent dėl to, kad kai kurie kairuoliškų nuotaikų sirgaliai (kalbama, dažniausiai serbų) prieš TV kameras demonstratyviai skleidė Rusijos rimboliu – vėliavėles bei herbą. Daugiau, ko gero, niekas čempionate Rusijos, juoba Baltarusijos, futbolininkų nė nepasigedo.

Tiesioginės transliacijos metu įvykęs incidentas Maskvos valdžiai gana nemalonus. Nes sporto varžybos yra viena svarbiausių valstybinės propagandos krypčių. Sportu siekiama netik parodyti menamą Rusijos didybę, bet ir padeda eiliniams rusams atsisakyti niūrių minčių apie karą Ukrainoje, kur V. Putino pasiųsti žūsta tūkstančiai ir dešimtys tūkstančių kariškiais paverstų tėvynainių.

Tarptautinio sporto svarbą parodo šiuo metu Rusijos Kazanės mieste sirengtos ir vykstančios vadinamosios „BRICS žaidynės” (Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos politinis blokas) – alternatyva Euro-2024 ir artėjančioms Olimpinėms žaidynėms Paryžiuje. Jos buvo sukurtos prieš keletą metų kaip galimybė su kolegomis pasivaržyti jauniems perspektyviems sportininkams, tačiau šiemet V. Putino iniciatyva gavusios neregėtą mastą (organizatoriai skelbia, kad žaidynėse dalyvauja atletai iš 93 šalių), nepaisant tarptautinių sporto organizacijų kritikos. Rusai ir baltarusiai čia šluote šluoja apdovanojimus, nors kai kuriose rungtyse neturi varžovų. Ir šiame procese net kinai nesugeba konkuruoti.

O nevyriausybiniai rusų žurnalistai pastebi: valstybinė propagandos mašina – „žinių” agentūra TASS – iš šių žaidynių kasdien generuoja bent tris dešimtis žinučių. Tuo pačiu metu iš Euro-2024 perduoda trigubai mažiau naujienų.

Žymos: | | | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Kartvelai apdergė Putiną”: 2

  1. Anonimas parašė:

    kairieji Serbijos ultranacionalistai?

  2. Ivan parašė:

    Rytas!
    Tu besmegenis?
    Tavo rytas prasideda nuo unitazo…
    ir veidrodžio…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

ES gali padidėti rusiškų dujų pasiūla

Kokia bus Rusijos prezidento Vladimiro Putino reakcija po šviežiai paskelbtų Europos Sąjungos (ES) sankcijų 14-ojo paketo? Šiame pakete numatytas draudimas ...
2024-06-27
Skaityti daugiau

Sportas

Europos čempionate teisėjauja ir Klaipėdos universiteto alumnas

Europos futbolo čempionate kaip teisėjas debiutavo Klaipėdos universiteto alumnas Donatas Rumšas. Nepriklausomos Lietuvos istorijoje tai pirmas kartas, kai žemyno pirmenybėse ...
2024-06-19
Skaityti daugiau

Nuomonės

Putinas vejasi Lukašenką

Tremtyje veikiantys Rusijos žiniasklaidos kanalai trečiadienį surengė bendrą paramos šalies politiniams kaliniams maratoną. Tai buvo antra tokia akcija. Pirmoji įvyko ...
2024-06-13
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This