Bus suteikiamas „Mero kultūros magistro vardas”? (9)

Kultūra, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-06-20

„Ar nesvarstėte tokio varianto, kadangi dabar bus ne kolegialus sprendimas, o galutinis vienasmenis sprendimas, pakeisti pačios nominacijos pavadinimą iš „Klaipėdos kultūros magistras” į „Klaipėdos mero kultūros magistras?” – tokį klausimą ketvirtadienį vykusio Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu uždavė konservatorius Andrius Petraitis.

Taryba svarstė mero Arvydo Vaitkaus pateiktą sprendimo projektą, kuriuo siūlyta suteikti jam teisę vienasmeniškai priimti galutinį sprendimą dėl to, kam skirsti Klaipėdos kultūros magistro vardą, su galimybe neatsižvelgti net į jo pačio vadovaujamos atitinkamos komisijos nuomonę.

Arvydas Vaitkus įteikia vieną iš 2023-ųjų kultūros magistro žiedų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tiesa, pristatant šį sprendimo projektą buvo pasakyta, kad jo teikėjas (meras) sutinka išbraukti žodį „galutinis”.

„Kuo skiriasi „mero sprendimas” nuo „mero galutinis sprendimas?” – pašaipiai klausė liberalas Saulius Budinas.

Meras į tai atsakė: „Tuo, kad nėra žodžio „galutinis”.

Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Paulius Ignatavičius teigė, kad galimybė nominaciją vadinti „Klaipėdos mero kultūros magistro” vardu nebuvo svarstyta. Jis tvirtino, kad meras prisiima atsakomybę už savo sprendimą: „Mes pasitikim mero kompetencija”.

A. Vaitkus, be kita ko, sakė, kad „čia ne vieta diskusijoms”. Į tai konservatorius Andrius Dobranskis atsakė: „Čia vieta diskusijoms. Palikti sprendimą vienam žmogui yra absurdiška”.

A. Petraitis antrino, kad toks mero siūlymas esą devalvuoja Kultūros magistro vardo suteikimo reikšmę, nes sprendžia tik vienas žmogus. Esą sprendimą gali nulemti mero ryšys su Kultūros magistro vardui nominuotu asmeniui, pavyzdžiui, politiniai motyvai, o ne nominanto nuopelnai Klaipėdos kultūrai. Jis teigė, kad mero siūlymas nėra demokratiškas, taip esą atimama sprendimo teisė iš bendruomenių.

Liberalas Edmundas Kvederis akcentavo, kad dabar yra populiaru prisidengti pasikeitusiu Vietos savivaldos įstatymu, kuris merui suteikė daugiau galių.

„Bet tai nėra įpareigojimas”, – pridūrė jis. 

Meras diskusijos pabaigoje savo siūlymą grindė tuo, kad praeityje esą būta situacijų kai kitų nominacijų rinkimuose „mero balsas buvo niekinis”

Mero pasiūlymui pritarė 17 Tarybos narių, 7 balsavo prieš, o dar 4 nariai balsuojant susilaikė. Už balsavo Monika Žvinklytė, Ramūnas Mika, Arūnas Tuma, Raimondas Tamošauskas, Aleksej Diukin, Algimantas Šniepis, Audrius Statkevičius, Jolanta Skrabulienė, Romaldas Sakalauskas, Sergej Mažūga, Vidas Karolis, Tomas Juočys, Romaldas Idzelevičius, Henrikas Galinauskas, Vidmantas Dambrauskas, Kęstutis Bartininkas, Jurandas Altuchovas. Susilaikė Rimantas Taraškevičius, Leonas Makūnas, Edmundas Kvederis ir Arvydas Cesiulis. Prieš balsavo Laura Šaltytė-Vaisiauskė, Artūras Razbadauskas, Ugnius Radvila, Andrius Petraitis, Saulius Liekis, Andrius Dobranskis, Saulius Budinas.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai (9):

Atsakymai į “Bus suteikiamas „Mero kultūros magistro vardas”?”: 9

  1. Anonimas parašė:

    Meras renkamas tiesiogiai, natūralu, kad jis turi turėti daugiau teisių.

  2. Nuomonei parašė:

    Kiek žinau Kultūros magistrai jokios finansinės naudos negauna. Tai apie minimą ,,lovį” nelabai yra ką kalbėti. Merui turbūt apmaudu, kad sąraše nėra Jočio. Abiems ponams teks laukti kitų metų. O gal dar kokią pataisą spės išleisti?

  3. Prisimąsto parašė:

    visokių vėjų – kultūros magistras, kas čia per garbė, ar laipsnis, titulas? Tiek rimtų darbų laukia mieste, o jie kaip mala taip mala šūdą…..

  4. Nuomonė parašė:

    Šaika nori ir toliau magistrų vardus dalinti savo šaikai ir jų artimiesiems. Meras turi tarti savo žodį, galutinį žodį. Niekas nenori geruoju pasitraukti nuo lovio, tiesiopg žviegia, bet bando nesitraukti.

  5. O kas toliau parašė:

    Tikiuosi ši mero kadencija paskutinė. Yra įtarimų, kad dar bus tiek pridirbta ir žmonės supras kokį šūdą išrinko.

  6. Nojus parašė:

    Šįmet į magistrus siūlau tikrai jo vertą, savo darbais nuveikusį ne mažiau už kai kuriuos man žinomus magistrus,- tai šiemet jubiliejų atšventusį kompozitorių, atlikėją, pedagogą Rimantą Giedraitį. Tai būtų gana pavėluotas miesto įvertinimas, tikiuosi, kažkas pastebės šį kuklų ir neabejotinai talentingą kūrėją.

  7. Tiesą sakant, parašė:

    Kad jau iškilo tokia kebeknė, reiktų apskritai bent kuriam laikui pabaigti tą „magistrų” dalinimą. paskelbti moratoriumą. Tiesiog palaukti, kol natūraliai išeis gausi dabartinė magistrų karta. Vien dėl tos priežasties, kad iškiliausi šių dienų kartos kultūrininkai, žvelgiant į laureatų sąrašą, jau seniai paminėti ir pažymėti. Tiesiog liko dalinimas į kairę ir dešinę, myliu – nemyliu. Tas apdovanojimas pamažu nuvertėja ir degraduoja. Juolab, kad pats Meras nutarė savo meilę dalinti asmeniškai. Ir apskritai kultūrininkų tarpe tuoj kasdienybe taps pokalbiai: – Gavau „magistrą”, kaimynas vakar gavo, o tu dar ne? Vargšas, užjaučiu…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Sutapimas: Ingai ir vėl pasisekė*

Pikti liežuviai plaka, kad aktyvi parkavimo politikos pokyčių iniciatorė verslininkė Inga Česnakienė savivaldybės Sporto bazių valdymo centro direktore išrinkta ne ...
2024-06-27
Skaityti daugiau

Miestas

Pasirašė sutartį dėl buvusio pašto sutvarkymo

Ketvirtadienį Kultūros infrastruktūros centro (KIC) ir Klaipėdos savivaldybės vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl F. W. Argelanderio mokslo ir meno centro ...
2024-06-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Už 10 000 eurų nustatys 140 medžių būklę

Klaipėdos savivaldybė neskelbiamos apklausos būdu pasirinko įstaigą, kuri įsipareigojo per pusę metų mieste atlikti „pavojų aplinkai ir žmonėms galimai keliančių ...
2024-06-27
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This