Piktinasi mero sprendimu dėl kultūros projektų finansavimo  (14)

Kultūra, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-06-18

Yra minčių ir apie boikotą – toks pareiškimas nuskambėjo antradienį surengto uostamiesčio mero sudarytos Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupės posėdžio metu. Pastarąjį išprovokavo praėjusią savaitę mero pasirašytas potvarkis dėl finansavimo kultūros ir meno projektams, kuriame esą neatsižvelgta į šios grupės rekomendacijas.

Pasipiktinimą šios darbo grupės dalyviams kelia ir tai, kad nėra viešinamas atitinkamas jų posėdžio protokolas, tad jie dabar turi aiškintis, ar iš tiesų mano taip pat, kaip ir paramą savo potvarkiu išdalinęs meras Arvydas Vaitkus.

Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė savo pirmojo posėdžio metu šių metų vasarį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, minėtuoju potvarkiu buvo išdalinta daugiau nei 1,3 mln. eurų paramos 59 kultūros ir meno sričių projektams (iš viso buvo sulaukta 140 paraiškų). Viešumoje jau netrūksta reakcijų dėl to, kad meras nusprendė neskirti finansavimo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro festivaliui, Animacijos ir video žaidimų festivaliui BLON, Lietuvos jūrų muziejaus projektams.

Posėdžio metu šios grupės narys Bartas Markevičius, Lietuvos marinistinės kultūros išsaugojimo centras direktorius, pareiškė, kad meras neatsižvelgė į grupės rekomendacijas.

„Mes balsavome, kad moliūgų nereikia, kiti projektai taip pat kitaip išdėlioti. Tai kokia prasmė grupės? Reikia išgirsti miesto poziciją, ką mano apie kultūrą, tada gal matytume, kur prasmė dirbti, patarti. Dabar mūsų darbas beprasmis. Ką mes benubalsuojame, į tai neatsižvelgiama. Meras prisiima asmeninę atsakomybę, bet viešumoje atrodo, kad visa kultūros grupė nubalsavo, jog Klaipėdai reikalingi moliūgai. Manęs tokia situacija tikrai netenkina“, – kalbėjo B. Markevičius.

Jis teigė, jog pokalbiuose kiti nariai jau siūlo boikotuoti šią grupę.

„Tai negerai ir neprasminga, bet manyčiau, kad reikėtų miesto pozicijos, kur mes galime kažką daryti. Noriu išgirsti iš mero, ką mes darome su kultūra“, – sakė vyras.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė irgi konstatavo, jog viskas iš to ką, nuveikė grupė, „atsidūrė užribyje“.

„Reikia kalbėtis pirmiausia su miesto valdžia. Mums ne mero reikia, o jūsų pozicijos, kaip matote kultūrą Klaipėdos mieste. Mes čia prisvaigsim, paaukosime savo laiką, žinias, intelektualinius gebėjimus ir nuovoką, ir viskas atsidurs ten, kur gali atsidurti. Aš taip nenoriu dirbti. Dalyvauju čia, nes galvoju, kad galiu ką nors pakeisti, patarti, bet aš noriu žinoti, kokią esantys prie miesto vairo mato kultūrą – ar mes žygiuojame švenčių keliu, dainuojam šokam linksminam visus, ar pasižiūrim kažką giliau, paanalizuojame, pamatome išteklius, kurie gali formuoti požiūrį į kultūrą“, – kalbėjo muziejaus vadovė.

Savo ruožtu istorikas, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius Vasilijus Safronovas priminė, kad visi sutikdami būti šioje darbo grupėje žinojo, kad tai patariamasis organas ir meras gali nuspręsti kitaip. Visgi, anot jo, būtų gerai paskelbti darbo grupės posėdžio protokolą.

„Mieste žmonės dabar klausia, už ką balsavote ir negali argumentuoti, nes protokolas kol kas nėra viešas“, – sakė jis.

„Turėtų būti vieša, ką siūlė patariamoji taryba, kokius pasiūlymus pateikė, kad savo didvyrius galėtų visi žinoti“, – antrino B. Markevičius.

Tačiau Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Germinta Patašiūtė priminė, kad tokių darbo grupės posėdžių, kur sprendžiami finansavimo klausimai, protokolai nėra vieši. Jie esą pateikiami tik projektų tiekėjams, kai jie raštiškai to paprašo.

Beje, nors meras, kartu su savo komitetu, inicijavęs kultūros projektų finansavimo tvarkos pakeitimą, ne kartą žadėjo visišką viešumą, projektų teikėjai negali sužinoti, kokie ekspertai ir kaip konkrečiai vertino jų paraiškas – jiems pateikiamos tik „konsoliduotos išvados“.

Kultūros skyriaus vedėjas Paulius Ignatavičius darbo grupę informavo, kad ketinama keisti kultūros projektų finansavimo tvarką, bet tarp jo vardytų siūlymų didesnio viešumo užtikrinimo nebuvo. Tarnautojas informavo apie siūlymus neleisti pirkti alkoholio, nustatyti konkrečią ilgalaikio turto vertę, išlaidas maitinimo paslaugoms apibrėžti už dieną ir numatyti joms ribą, mažinti sankcijas už laiku nepateiktas ataskaitas, detalizuoti sąmatos keitimo procesą, reikalauti partnerių indėlį pagrindžiančių dokumentų ir kt.

Galiausiai sutarta, jog darbo grupės nariai savo pasiūlymus dėl šios tvarkos pateiks per dvi savaites po to, kai gaus raštą iš savivaldybės. P. Ignatavičius teigė, jog atitinkamą projektą svarstyti miesto politikams norėtų pateikti rugsėjį.

INFORMACIJA

Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupę sudaro:

Lina Šukytė-Korsakė – Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerė (grupės vadovė);

Mindaugas Gudelis – viešosios įstaigos „Kurianti partnerystė“ vadovas;

Paulius Ignatavičius – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas;

Loreta Jonavičienė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto dekanė;

Laura Juchnevič – Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė;

Tomas Juočys – Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narys;

Daiva Kšanienė – Klaipėdos kultūros magistrė, profesorė, muzikologė;

Bartas Markevičius – viešosios įstaigos „Lietuvos marinistinės kultūros išsaugojimo centras“ direktorius;

Dmitrij Popov – viešosios įstaigos „Tendance“ vadovas;

Neringa Poškutė-Jukumienė – Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė;

Ugnius Radvila – Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys;

Vasilijus Safronovas – profesorius, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius;

Arūnas Sakalauskas – Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto profesorius;

Nijolė Sliužinskienė – Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro direktorė;

Laima Vilimienė – Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė;

Olga Žalienė – Lietuvos jūrų muziejaus direktorė.

Žymos: | | | | | | | |

Komentarai (14):

Atsakymų į “Piktinasi mero sprendimu dėl kultūros projektų finansavimo ”: 14

  1. Dov. parašė:

    Klaipėdos kultūra, tai daug kam turbūt nepraustburnis Selas su savo kuo daugiau garso ir šviesos. Apgailėtina, kai toks lygis.

  2. Audito žinovams parašė:

    Skaitantiems audito išvadas. Auditas fiksuoja visus pirstelėjimus. Bet nuo to niekas neapsaugotas. Todėl audito išvadas reikia mokėti vertinti.

    • Manau pradėti ikiteisminiai tyrimai ir įvertins parašė:

      Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai išnagrinėjus, kaip meno kūrėjai panaudojo pernai uostamiesčio savivaldybės skirtus pinigus Kultūros ir meno sričių programų projektams, kreiptasi į PROKURATŪRĄ iš kurios atėjo žinia, KAD DVIEJŲ asociacijų ataskaitų pagrindu PRADĖTAS ikiteisminis tyrimas

  3. T parašė:

    Dvarponis su savo klapčiukais visiškai nesupranta kas yra kultūra. Taip kad tikėtis kažko daugiau,tikrai neverta. Klaipėda jau tampa gudžia provincija.

  4. Manau pradžiai parašė:

    menuomonei reikėtų pradėti dirbti skaidriai ___Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai išnagrinėjus, kaip meno kūrėjai panaudojo pernai uostamiesčio savivaldybės skirtus pinigus Kultūros ir meno sričių programų projektams, kreiptasi į prokuratūrą, iš kurios atėjo žinia, kad dviejų asociacijų ataskaitų pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas.

    • Turėk savo nuomonę parašė:

      Mero sukurta opinija apie kultūros projektams neskaidriai naudojamus pinigus, tai buvo tik dūmų pūtimas .Ji nepasitvirtino . Kontrolieriai tikrino ir, deja, nieko nerado . Dabar kalba eina, ar pats Meras tuos pinigus teisingai paskirsto. Kultūros patarėjų, Kultūros komisijos, tai nebeklauso.

    • Turinčiam savo nuomonę , reikėtų matyti audito išvadas parašė:

      Ne meras dūmus pūtė , o buvo atliktas AUDITAS ! ___Siekiant įvertinti, ar pagrįstai ir teisėtai panaudotos kultūros ir meno projektams skirtos lėšos, Kontrolės ir audito tarnyba atliko jų panaudojimo vertinimo auditą.

      Atliekant auditą, nustatyta keistų dalykų.

    • > turinčiam savo nuomonę parašė:

      bet nemačiusiam audito !!!!! __ Klaipėdos savivaldybės audito ataskaitoje, kuri yra vieša, nurodoma, ………

  5. Baisi gėda Klaipėdai parašė:

    Baisu ir graudu. Meras su savo komanda nustums Klaipėdos kultūra į užribį. Tai labai norėtusi tokiuose renginiuose, aukšto meninio lygio renginuose , miesto mero su ponia ir nematyti.

    • Baisi gėda parašė:

      Klaipėdai, jei kultūros ” kūrėjai „, sukišę rankas į miesto biudžetą buvo praradę gėdą . Dėl ko net į teisėsaugą reikėjo kreiptis . O jūs einate į renginius pažiūrėti mero ir jo žmonos ? 🙂 Klaiku …

    • Sprendimas parašė:

      Klaipėda visais laikais buvo ir yra DARBININKŲ ir VALSTIEČIŲ miestas, toks jis ir bus!!! Tad kokios dar čia kultūros norėti?!… Nesvajokite! Nepriklausomai nuo to, koks meras, ar valdžia bus – NIEKO čia nebus!

    • Panašu parašė:

      Kol žiūrovai bus kaip ” baisi gėda Klaipėdai „,
      ateinantys pažiopsoti ar yra kas iš valdininkų , ar yra meras 😀

    • Vytautas parašė:

      Ką reiškia „nustums kultūrą į užribį”? Jį yra arba nėra ir joks meras jos negali niekur išstumti. Tai, kad paskutiniais metais čia buvo „bardakas”, kad finansavimą gaudavo „giminės ir prijaučiantis” niekam ne paslaptis. Dabarn kai kas pinigų negavo, pradėjo ieškoti žiemą žibučių. Pakentėkite, kitamet parašysite gerą projektą ir gausite tą finansavimą – galėsite pakelti , anot Jūsų, tą į užribį nustumtą miesto kultūros lygį įneregėtas aukštumas. Sėkmės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Sutapimas: Ingai ir vėl pasisekė*

Pikti liežuviai plaka, kad aktyvi parkavimo politikos pokyčių iniciatorė verslininkė Inga Česnakienė savivaldybės Sporto bazių valdymo centro direktore išrinkta ne ...
2024-06-27
Skaityti daugiau

Miestas

Pasirašė sutartį dėl buvusio pašto sutvarkymo

Ketvirtadienį Kultūros infrastruktūros centro (KIC) ir Klaipėdos savivaldybės vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl F. W. Argelanderio mokslo ir meno centro ...
2024-06-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujiems savivaldybės rūmams įkurdinti - dar viena galimybių studija

Klaipėdos savivaldybė, turinti užmačių savo naujus rūmus statyti AB „Klaipėdos energija” teritorijoje prie Dangės upės, po neskelbiamos apklausos procedūrų pasirašė ...
2024-06-25
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This