Teismas: būtina išklausyti ir vaiko nuomonę paimant jį iš šeimos

Konsultacijos
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-12

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla, kurioje buvo sprendžiamas klausimas dėl teismo leidimo paimti vaiką iš tėvų išdavimo procedūros teisėtumo bei vaiko teisės būti išklausytam teisme žodinio proceso tvarka sprendžiant nurodytą klausimą.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyrius kreipėsi į pirmosios instancijos teismą ir prašė išduoti teismo leidimą paimti nepilnamečius vaikus iš jų tėvų. Tarnyba nurodė, kad yra gauti pranešimai apie patiriamą smurtą namuose, taip pat kad šeimoje yra tęstinės problemos, kurių sprendimas būna tik trumpalaikis.

Pirmosios instancijos teismas tarnybos prašymą tenkino. Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad byloje trūksta psichologų, specialistų vertinimų, ar nepilnamečiai vaikai galėjo nurodomas aplinkybes išsigalvoti, bet tokios aplinkybės vaikų buvo nurodytos ne vienam asmeniui, specialistui, dėl to teismas sutiko su tarnyba, kad ši negalėjo nereaguoti į gautą informaciją, ypač pažymint apie dažnai šeimoje pasikartojančias problemas.

Apeliacinės instancijos teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo nutartį. Be kita ko, apeliacinės instancijos teismas atmetė tėvų prašymą bylą nagrinėti žodinio proceso tvarka, konstatavęs, kad pirmosios instancijos teisme civilinė byla jau buvo nagrinėjama žodinio proceso tvarka, buvo kviečiama ne tik liudytoja, bet ir suinteresuoti asmenys, kurie galėjo teikti paaiškinimus pirmosios instancijos teismo posėdžio metu dėl pareiškėjos pateikto prašymo, ir šiuo atveju teisingam bylos išnagrinėjimui žodinis procesas nėra būtinas.

Išnagrinėjęs bylą ir atsižvelgdamas į byloje nustatytas aplinkybes, LAT konstatavo, kad bylą nagrinėję teismai iš esmės teisėtai ir pagrįstai nusprendė išduoti teismo leidimą dėl nepilnamečių vaikų paėmimo.

Pasisakydamas dėl nepilnamečių vaikų išklausymo teisme žodinio proceso tvarka, LAT akcentavo teismo pareigą, sprendžiant klausimą dėl leidimo paimti vaikus į laikinąją globą, išklausyti vaikų nuomonę, surengti žodinį bylos nagrinėjimą, nurodė, kad apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai netenkino tėvų prašymo bylą nagrinėti žodinio proceso tvarka ir apklausti nepilnamečius vaikus, siekiant išsiaiškinti jų nuomonę. Teisėjų kolegija konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismas pažeidė vaiko teisės būti išklausytam principą.

LAT atkreipė dėmesį ir į tai, kad vaikų laikinoji globa jau tęsiasi ilgiau nei šešis mėnesius, todėl bylos grąžinimas iš naujo bylą nagrinėti apeliacinės instancijos teismui dėl proceso teisės normų pažeidimo, neišklausant vaikų žodinio proceso tvarka, neatitiktų proceso ekonomiškumo principo, nepagrįstai užtęstų vaikų laikinosios globos trukmę, be kita ko, neatitiktų geriausių vaikų interesų užtikrinimo.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad, šiuo metu esant nustatytai laikinajai vaikų globai, tikslinga ne grąžinti bylą nagrinėti iš naujo dėl apeliacinės instancijos teismo padaryto proceso teisės normų pažeidimo, sudarant sąlygas išklausyti vaikų nuomonę, o tarnybai operatyviai reaguoti ir spręsti klausimą dėl galimybės vaikus grąžinti šeimai, įvertinant galimai pasikeitusią šeimos padėtį ir aplinkybes, arba spręsti klausimą dėl nuolatinės globos nustatymo poreikio.

„Tarnybai tenka pareiga skubiai įvertinti, ar vis dar egzistuoja vaikų apsaugos poreikis, ir imtis priemonių spręsti dėl galimybės vaikus grąžinti šeimai”, – rašoma teismo pranešime.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Teismas: turistas turėjo teisę nutraukti kelionės sutartį

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) praneša išnagrinėjęs bylą, kurioje pasisakė dėl Civiliniame kodekse numatytų nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybių, kaip sąlygos ...
2024-06-06
Skaityti daugiau

ELTA

LAT iš kalėjimo paleido sugyventinį nužudžiusią moterį

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), nusprendęs panaikinti žemesnių instancijų teismų nuosprendžius, nutarė iš įkalinimo įstaigos paleisti savo sugyventinį mirtinai sužalojusią moterį. ...
2024-06-06
Skaityti daugiau

Veidai

Vaikus laikinai globai priglaudžianti Viktorija: kiekvienas vertas laimės

„Noriu kiekvienam vaikui įkvėpti pasitikėjimo savimi – juk visi esame verti laimingo gyvenimo ir patys jį kuriame“, – sako budinti ...
2024-06-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This